Journalistik
Kan du stille skarpt?
…..på verden omkring dig? Stille de væsentlige spørgsmål? Tør og vil du møde mennesker og spørge til deres historie? Kan du arbejde hurtigt? Kan du give og modtage kritik? Kan du læse til tider store mængder tekst? Har du mod på både at skrive, filme og lave lyd? Så skal du måske læse journalistik.
I en verden, der svømmer i information, har journalistikken og journalisterne en central rolle i at undersøge, sortere, kvalificere, kontrollere og vælge det vigtigste ud. Vi lærer dig både teknikkerne og evnen til at reflektere over brugen af dem.
Du lærer det hele
- Du får interviewteknik, der ruster dig til at analysere et interview og stille de spørgsmål, der giver gode svar.
- Du kommer til at arbejde med at vinkle dit stof, så du kan vælge til og fra.
- Du lærer at researche systematisk og grundigt og tænke kritisk og analytisk.
- Du bliver trænet i at formidle – både på skrift, på video, på foto og på lyd.
Information
Varighed: 4 år |
Studiested: Aarhus |
Praktik: 18 måneder |
Adgangskrav: Ingen (kun optagelsesprøve) |
Ansøgningsfrist: 15. marts kl. 12.00 via optagelse.dk (kun kvote 2) |
Optagelsesprøve: Ja |
Studiestart: September og februar |
Antal optagne pr. år: 224 |
Hvordan bliver du undervist?
Først er du fire semestre på skolen – med mindre du tager til udlandet undervejs. Så er du i praktik på en medievirksomhed i 1,5 år, før du afslutter uddannelsen med et halvt år tilbage på skolen, hvor du laver din afsluttende opgave. Undervisningen er en blanding af klasseundervisning og forelæsninger, og til nogen fag skal du læse store tekstmængder, mens andre opgaver kræver mod og initiativ, når du skal ud af huset og finde kilder til dine historier. Hvad det kræver af dig, skriver lektor Søren Boy om her.
Du må gerne fejle, bare du lærer noget af det. Så du får altid feedback på det, du afleverer – enten fra dine medstuderende eller fra din underviser
Søren Boy - Lektor på Journalistik
Prisbelønnet studieprojekt drøner ind i Ud & Se
Truckerliv - Fortællinger fra en branche i nødsporet, Lucas Stevns Wiingaards og Morten Høeberg Mortensens BA-projekt fra denne sommer, kan nu læses af landets togrejsende.
Dokumentarfilm fra internationalt videoforløb på DMJX vinder flere priser ved filmfestivaler
En kort dokumentarfilm om livet på mindre øer i Færøerne har været udtaget til en lang række filmfestivaler for unge filmskabere. Dokumentarfilmen er produceret af tre DMJX-studerende på forløbet International Video Journalism i 2020 og var tæt på ikke at blive til noget på grund af corona.
Video til sociale medier: Når fortællingen skal reduceres til en smagfuld bouillonterning
På Journalistuddannelsen er der flere forløb, hvor du skal vælge, om du vil specialisere dig i skrevne medier, radio/podcast eller tv/video. Se et eksempel på en kort video til sociale medier fra tv-forløbet her.
Nysgerrig, ambitiøs og selvstændig
Hvad kræver det af dig? Du skal være nysgerrig, ambitiøs, have lyst til at møde mennesker, kunne arbejde selvstændigt, være klar til at samarbejde og kunne stå nogenlunde fast i en omskiftelig hverdag.
Hvilke job er der i den anden ende, tænker du måske? Du kan komme til at producere indhold på både skrift, billede eller lyd i et af landets mediehuse, du kan blive selvstændig, du kan arbejde med kommunikation, sociale medier eller alt muligt andet.
"Du skal kigge på, hvad du gerne vil være god til"
Tidligere chefredaktør Kristoffer Eriksen havde en efter eget udsagn kaotisk start på karrieren, men han har lært en masse undervejs. Han opfordrer til, at man er åben for alle muligheder og følger sine interesser, når man skal finde en praktikplads.
Journaliststuderende og unge forskere hjælper hinanden med forskningsformidling
I et nyt masterclass-forløb på tværs af DMJX og Psykologisk institut ved Aarhus Universitet får både journaliststuderende og forskere øvelse og intensiv feedback i forskningsintervew.