Skip to main content

Dokumentarfilm fra internationalt videoforløb på DMJX vinder flere priser ved filmfestivaler

En kort dokumentarfilm om livet på mindre øer i Færøerne har været udtaget til en lang række filmfestivaler for unge filmskabere. Dokumentarfilmen er produceret af tre DMJX-studerende på forløbet International Video Journalism i 2020 og var tæt på ikke at blive til noget på grund af corona.

Dokumentarfilm fra internationalt videoforløb på DMJX får international opmærksomhed
Still fra dokumentarfilmen "The Land of Maybe" af Fabian Sigurd Severin, Pernille Stiesdal og Amanda Holmgaard Sørensen

Tyskland, Holland, Skotland, Storbritannien, USA og Indien. Så forskellige steder i verden kan man nå ud med 15 minutters dokumentarfilm om livet på nogle af de mindste, beboede øer i Færøerne.

Fabian Sigurd Severin, Pernille Stiesdal og Amanda Holmgaard Sørensen har produceret den korte dokumentarfilm "The Land of Maybe" som en del af forløbet International Video Journalism (IVJ) på DMJX i Aarhus i efteråret 2020. I dokumentarfilmen møder vi to færinger, der giver et indblik i livet i de små øsamfund, hvor købmanden, postbuddet og præsten er én og samme person, og hvor der kun kommer en færge hver anden dag.

 

Watch the short documentary "The Land of Maybe" produced by Fabian Sigurd Severin, Pernille Stiesdal og Amanda Holmgaard Sørensen - attendees at the International Video Journalism programme, Fall 2020 - DMJX Aarhus

 

 It is a story from The Faroe Islands and it shows very well how the students work with visual storytelling in a journalistic way.

The documentary has been nominated at several film festivals and received the first price at Feel The Reel International Film Festival, Glasgow and The UK Monthly Film Festival Manchester/Sheffield.

 

 

 

De tre studerende fik så meget ros for dokumentaren, at de valgte at indsende den til en række filmfestivaler, hvor den er blevet taget rigtig godt imod. Dokumentarfilmen har været udtaget til seks forskellige internationale filmfestivaler og har også vundet to priser undervejs for bedste dokumentar og bedste kortfilmsdokumentar.

- Det har været fedt med noget anerkendelse, for vi lagde rigtig meget tid og arbejde i dokumentaren. Efter vi kom hjem fra Færøerne havde vi nogle ret heftige og lange dage på skolen. Nogle gange var vi der fra klokken otte om morgenen til klokken tre om natten. Så det var fedt, at vi fik anerkendelse for det store arbejde, vi havde lavet, siger Amanda Holmgaard Sørensen.

Corona og stormvejr gav udfordringer undervejs

Amanda Holmgaard Sørensen og Pernille Stiesdal deltog på International Video Journalism-forløbet som en del af deres 4. semester på Journalistuddannelsen. Tredjemanden Fabian Sigurd Severin kommer fra Tyskland og deltog som en af de mange udvekslingsstuderende, der er med på forløbet. 

De tre vidste fra starten, at de gerne ville lave en historie fra Færøerne, men det viste sig at blive en stor udfordring at planlægge en reportagerejse til en række små øsamfund, samtidig med at nye coronavarianter spredte sig i Danmark og Europa.

- Der var så mange udfordringer, at vi simpelthen ikke troede på, at det ville ende med at lade sig gøre. Undervejs skulle vi hele tiden holde øje med, om Færøerne ville lukke grænserne ned. Skulle vi i isolation? Ville vi komme til at smitte vores kilder? Der var mange overvejelser undervejs, siger Pernille Stiesdal.

De studerendes korte dokumentarfilm "The Land of Maybe" er blevet udtaget til deltagelse i følgende filmfestivaler:

  • Feel The Reel International Film Festival (Glasgow, Skotland): Vinder i kategorien "Short film documentary"
  • UK Monthly Film Festival (Manchester/Sheffield, Storbritannien): Vinder i kategorien "Documentary"
  • Werkstatt der Jungen Filmszene (München, Tyskland): Nomineret til pris og deltog i worskhop
  • FirstCut (Indien): Nomineret til pris
  • Amsterdam Lift-Off Film Festival (Holland): Nomineret til pris
  • First-Time Filmmaker (Los Angeles, USA): Nomineret til pris

Gruppen kom afsted til Færøerne som planlagt men måtte gå i coronaisolation for at sikre sig, at de ikke havde corona med sig ud på de mindre øer. Udover corona udstillede et stormvejr også det skrøbelige liv i de mindre øsamfund:

- I filmen er der en sekvens med en helikopter, der bliver aflyst på en af øerne på grund af storm. Vi skulle faktisk selv have været med den helikopter. Kilden fortalte os, at sidste gang en helikopter blev aflyst på grund af storm, så var der gået tre uger, før der igen kom en helikopter, siger Amanda Holmgaard Sørensen.

Hjemturen blev således udskudt igen på ubestemt tid, og de måtte blive på øen i yderligere to dage, inden den næste helikopter kom forbi.

Lærerigt at nørde tv på internationalt forløb

Trods forhindringer fik de tre studerende alle optagelser i kassen, og dokumentarfilmen blev en realitet. Kort efter at dokumentarfilmen blev afleveret som eksamensopgave på International Video Journalism-forløbet, flyttede Pernille Stiesdal og Amanda Holmgaard Sørensen sammen i en lejlighed i Odense, hvor de begge skulle starte i praktik på henholdsvis DR Fyn og TV 2 Fyn. 

Siden er de jævnligt blevet mindet om de spændende oplevelser fra Færøerne, når de fra tid til anden har fået besked fra yderligere en filmfestival, der har udtaget deres dokumentarfilm til konkurrence.

- Nogle gange havde vi lidt glemt det, også fordi vi havde så travlt, da vi lige var flyttet til Odense og startede i praktik. Men så gik der pludselig tre måneder, og så viste det sig, at dokumentaren var nomineret i Indien, siger Amanda Holmgaard Sørensen.

Christopher Bering Baden

To af de tre studerende bag dokumentarfilmen, Amanda Holmgaard Sørensen og Pernille Stiesdal, bor i dag sammen i Odense, hvor de har været i praktik på henholdsvis DR Fyn og TV 2 Fyn. De er nu i gang med deres afsluttende bachelorprojekter på Journalistuddannelsen på DMJX, samtidig med at de har freelancearbejde på deres tidligere praktiksteder.

Stort set alle filmfestivalerne har været afholdt online på grund af corona, så de tre studerende har ikke selv været afsted på filmfestival. Men de fortæller, at de har masser af oplevelser med sig fra forløbet på International Video Journalism, som de gerne vil anbefale til andre journaliststuderende.

- Det var vildt lærerigt at deltage i forløbet. Også bare at arbejde sammen med folk fra hele verden. Der var både studerende fra Sydkorea og USA og alverdens steder, siger Amanda Holmgaard Sørensen

- På IVJ-forløbet har vi virkelig fået lov at fordybe os i tv-mediet. Man lærer om tv allerede på tredje semester på Journalistuddannelsen, men her får man virkelig lov til at nørde det og lave noget, der virkelig er visuelt lækkert. Kombineret med det at møde andre kulturer og blive klogere på, hvordan man laver journalistik i andre lande. Det har været spændende at diskutere det med andre, siger Pernille Stiesdal.

Læs mere om forløbet International Video Journalism.