Skip to main content

"Du skal kigge på, hvad du gerne vil være god til"

Tidligere chefredaktør Kristoffer Eriksen havde en efter eget udsagn kaotisk start på karrieren, men han har lært en masse undervejs. Han opfordrer til, at man er åben for alle muligheder og følger sine interesser, når man skal finde en praktikplads.

Tidligere chefredaktør Kristoffer Eriksen havde en efter eget udsagn kaotisk start på karrieren men har også lært en masse undervejs. Han opfordrer praktiksøgende studerende til, at man skal være åben for alle muligheder og følge sine interesser.
Foto: Kasper Søholt

- Det, jeg har lært allermest af, det er alle de ting, der er gået galt for mig, siger Kristoffer Eriksen.

Chefredaktør på Ekstrabladet, nyhedschef på Radio24Syv og tv-vært i DR. Det er ikke umiddelbart titler, man forbinder med en journalistisk karriere, der er gået helt skævt. Ikke desto mindre besøgte tidligere indehaver af alle disse titler, Kristoffer Eriksen, for nylig Journalistuddannelsen på DMJX i Aarhus for at fortælle om sin egen svære start på karrieren med masser af bump på vejen.

- Det kommer til at lyde kaotisk og depressivt. Men bare rolig, der kommer en morale til sidst, lød det indledende fra Kristoffer Eriksen i sit oplæg til de praktiksøgende journaliststuderende på 4. semester.

Den kaotiske start på karrieren drejer sig blandt andet om en udfordrende praktiksøgning på Journalistuddannelsen på DMJX, der dengang hed Danmarks Journalisthøjskole. Her gik det i udgangspunktet så godt, at Kristoffer Eriksen selv kunne vælge, om han ville i praktik på TV 2 eller B.T. Men en dumpet eksamen på studiet betød, at han ikke fik lov til at starte i praktik. I stedet måtte han stå over i et halvt år, hvor han fik arbejde som handicaphjælper, mens han forsøgte at bestå sin reeksamen.

Hav et åbent sind, når det gælder valg af praktikplads

I anden runde praktiksøgning satte han alt ind på at komme i journalistpraktik på DR's P3. Men også denne indsats slog fejl, da P3 valgte en anden. Blandt de tilbageværende praktikpladser faldt Kristoffer Eriksen over muligheden for at komme i praktik i kommunikationsafdelingen hos Carlsberg. Kommunikationsarbejde sagde ham egentlig ikke det store, men det var om at finde en praktikplads, efter det var gået galt ad to omgange, så han slog til.

- Det var faktisk meget sjovt at være på Carlsberg. Man kunne gøre det til, hvad man ville. Der var nogle søde mennesker i kommunikationsafdelingen. Man kunne lave videoreportager til intranettet og skrive store portrætinterviews af både bryggeriarbejdere og CEO's til et papirmagasin. I det hele taget var der supergode arbejdsbetingelser, siger Kristoffer Eriksen.

Han mener derfor, det er vigtigt, at man har et åbent sind, når det gælder praktikplads på sin uddannelse.

- Det kan godt være, man ikke får den praktikplads, man lige havde drømt om. Men man kan altså få enormt meget ud af at komme ud i en eller anden kommunikationsafdeling, selvom man måske havde drømt om at komme i praktik på Zetland.

Særinteresse for bandemiljøet gav pote

Selvom der viste sig at være gode ting at lære, så var Kristoffer Eriksens praktikperiode på Carlsberg ikke en dans på roser. Han husker især en episode, hvor han mistede et nyindkøbt kamera til omkring 30.000 kr., som han selv havde overtalt chefen til at købe. Kristoffer Eriksen nåede frem til, at det nok var det bedste for både ham og Carlsberg, hvis de to parter skiltes, og så måtte han igen søge nye græsgange.

- Det gav mig virkelig et wake-up-call. Da jeg ikke får praktik i første omgang, og da jeg dumper en opgave er der selvfølgelig også en lille alarmklokke, der ringer. Men det er faktisk først, da det så også går galt på Carlsberg, at jeg begynder at tænke, at jeg må gøre et eller andet, så alt det jeg render og laver ikke bare bliver et totalt waste of time.

Foto: Kasper Søholt

Hvis man dyrker et eller andet, man synes er sjovt, interessant eller spændende, så skal man nok komme til at lave noget fedt

Kristoffer Eriksen, tidligere chefredaktør og nu bl.a. vært på podcasten "Banderelateret"

Kristoffer Eriksen begyndte derfor at dykke ned i en særinteresse for bandemiljøet, som en gammel barndomskammerat var blevet en del af. Her måtte der da gemme sig en journalistisk mulighed, tænkte han. Det var der også, men det blev igen med et drys af både lidt fiasko og lidt karrierelæring.

- Jeg blev ansat på et tv-produktionsselskab, og vi kom i gang med både bogprojekt og stort opsat dokumentarprojekt om bandemiljøet. Men da vi var ret langt med det i slutningen af min praktiktid, så kollapsede projektet fuldstændigt. Der skete det helt lavpraktiske, at Hells Angels besluttede, at projektet ikke skulle laves alligevel, og lang historie kort så er det ikke så godt, når sådan en melding kommer fra en rockergruppe. Det gav en masse dilemmaer, og det endte bare med, at stikket blev trukket på alt, siger Kristoffer Eriksen.

Vær nysgerrig på, hvad du interesserer dig for

Der går dog en lige linje fra Kristoffer Eriksens arbejde med de droppede projekter om bandemiljøet dengang til hans nuværende arbejde. Han har for nylig sagt farvel til de journalistiske chefjobs og arbejder nu freelance som blandt andet vært på podcasten "Banderelateret" for Podimo.

- Det forfejlede projekt dengang gav mig en bevidsthed om, at hvis man dyrker et eller andet, man synes er sjovt, interessant eller spændende, så skal man nok komme til at lave noget fedt.

Med udgangspunkt i sin egen svære start på karrieren råder Kristoffer Eriksen derfor studerende til at være mere nysgerrige på, hvad man selv interesserer sig for, og hvad man gerne vil lære mere om. I stedet for at fokusere på hvad der virker som en prestigefyldt arbejdsplads.

- Der er ikke nogen journalistiske arbejdspladser, jeg vil fraråde nogen at være på. Der er masser at lære alle steder. Men jeg vil fraråde, at man låser sig for meget fast på, at man bare vil på Jyllands-Posten eller på Politiken, fordi det er det, som ens forældre altid har haft liggende hjemme på dørmåtten. Jeg synes, man skal prøve at kigge mere på, hvad vil man egentlig gerne være god til.