Forberedelse til optagelsesprøven på Journalistuddannelsen

Nogle år er der specifikke krav til forberedelsen, før du kan gå til optagelsesprøven. Andre år er der ikke. Men det er altid en god ide at forberede sig.

Krav til prøven i 2020

Før du kommer til optagelsesprøven i 2020, skal du læse artikler og statistik om de signifikante fremskridt, der er sket inden for sundhedsområdet både i Danmark og globalt. Du finder materialet her:
Verdensmål 3 om sundhed og trivsel
Børns overlevelse af kræft
Bekæmpelse af børnedødelighed
Statistik - andel der overlever kræft
Nøgletal over hjerte-karsygdomme
Beretning fra hjertepatient

Indholdet er hentet fra disse sider (som kan være ændret i mellemtiden, så hvis der er uoverensstemmelse mellem site og filer, er det indholdet i pdf-filerne, du skal tage afsæt i):
Verdensmål 3 om sundhed  og trivsel
Børns overlevelse af kræft
Bekæmpelse af børnedødelighed
Statistik - andel der overlever kræft
Nøgletal over hjerte-karsygdomme
Beretning fra hjertepatient

Når du kommer til prøven, får du en opgave, hvor du skal trække på viden fra materialet. Du må gerne have ovenstående materiale med til prøven, hvis du ønsker det. Du må også have taget notater på dine print. Bemærk dog, at din computer vil være låst under prøven, så du kan ikke læse filer eller noter på din computer. Du er nødt til at printe.

Hvordan forbereder jeg mig i øvrigt bedst til optagelsesprøven?

Skriv, læs, se og lyt. Væn dig til at bruge dit sprog og brug tid på en bred vifte af medier, fx digitale og analoge aviser, tv, radio, podcast, blogs og magasiner.Det vil både give dig en bred orientering om aktuelle forhold og et billede af, hvordan journalistiske medier indeholder genrer som nyheder, baggrund, reportage, portræt, interview osv.

Du kan øve dig i at skrive referater af en tv-debat eller et interview, optag evt. indslaget, så du kan kontrollere, om du fik det vigtigste med.

Inden du begynder på Journalistuddannelsen, forventer vi, at du har et samfundsfagligt niveau svarende til en samfundsfaglig studentereksamen på udvidet niveau.

Hvilke bøger er det godt at læse før optagelsesprøven?

Måske vil du gerne læse nogle bøger om journalistik og sprog, inden du søger ind - hvilket kan være en god idé. Det er meget individuelt, hvilke bøger man kan få udbytte af, men du kan finde en bred vifte af bøger, som kan bruges til journalistisk eller sproglig inspiration i Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles boghandel.

Skal jeg tage et forberedende kursus til optagelsesprøven?

Mange højskoler, aften- og daghøjskoler afholder forberedende kurser i journalistik. For nogle kan det være en god idé at tage sådan et kursus. Det skal dog understreges, at Danmarks Medie- og Journalisthøjskole ikke vil anbefale nogle kurser frem for nogle andre.

Ca. 1/3 af de studerende har taget et forberedende kursus i journalistik, inden de søgte ind på Journalistuddannelsen.

dark-pink

Hvilke fag skal jeg have?

Uddannelsens opbygning

Se de studerendes arbejde

Hvor lang tid skal jeg være i praktik?

Praktik

Er Journalistik noget for mig?

Hvordan kommer jeg ind?

Optagelse

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram