Skip to main content
Kursus – Grav historien frem i kommunernes tal

Grav historien frem i kommunen: Den perfekte storm

Er velfærdssamfundet ved at bryde sammen? Og hvordan skal det så dækkes med den lokale vinkel? Kommunerne er ramt af en perfekt storm af problemer, der på samme tid omfatter mangel på penge, øget behov for ældreomsorg, mangel på arbejdskraft, inflation, energikrise og tiltagende krav til klimaomstilling. Roger Buch og Nils Mulvad hjælper dig med at finde de vigtigste historier i den uoverskuelige cocktail af udfordringer.

Derfor skal du tage kurset

Kommunerne befinder sig i den perfekte storm. Den består af:

  • økonomisk smalhals efter årtiers effektiviseringer og omprioriteringer, hvor nogle kommuner efterhånden mangler penge til den basale velfærd.
  • øget behov for service og omsorg på grund af flere ældre og flere børn i en demografi, der samtidig skaber mangel på arbejdskraft.
  • krigen i Ukraine, som har skabt flere flygtninge – 45.000 var registreret frem til oktober 2023 –  og som samtidig på grund af de militære udgifter skaber pressede offentligt finanser, øget inflation og energikrise.
  • ekstraordinære klimaforandringer, som øger kravet til klimaomstilling i kommunerne.

Denne ubehageligt stikkende buket af problemer risikerer at undergrave velfærdssamfundet og den velfærdsmodel, som er opbygget siden begyndelsen af 1900-tallet. Flere og flere borgmestre melder, at de ikke længere – eller i hvert fald lige om lidt – kan få enderne til at mødes ift. servicebehov, arbejdskraft, økonomi og ordentlig faglig kvalitet.

På den ene side er der altså som journalist mere end rigeligt at dække i kommunerne. På den anden side kan det være svært at prioritere i de mange vigtige dagsordener og at finde relevante data til konkrete historier, som indfanger de strukturelle problemer.

Det er netop det, som dette kursus giver: overblik, brugbare data og konkrete historier. Ikke blot på ideplan. Som deltager rejser du hjem med mindst en håndfuld historier i bagagen – og data til endnu flere.

Vi kigger særskilt på, hvor nogle af lovene på det kommunale områder fører til pengespild, dårlige løsninger af opgaverne og spild af administration. Og hvor der i det hele taget er gode historier lokalt.

Det lærer du

På kurset får du:

  • et større overblik over problemernes omfang, der fx giver dine kildeinterviews mere pondus.
  • konkrete data til at skrive de mest relevante historier om kommunernes problemer.
  • værktøjerne til at give de historier, du allerede har i kikkerten, et ekstra perspektiv.
  • 4-5 historier med hjem, samt ideer, vinkler og data til endnu flere.

Kurset er for dig

Kurset er et introduktionskursus for begyndere og let erfarne. Der kræves ingen forudsætninger andre end de journalistiske. Du behøver ikke have forudgående kendskab til kommunerne.

Sådan foregår undervisningen

Kurset skifter mellem oplæg, præsentation af data og gruppearbejde med konkrete historier. Der er desuden oplæg fra relevante forskere, praktikere fra kommunerne, og/eller kommunalpolitikere. På kurset møder du også Bruno Ingemann, chef for Gravercentret, Danmarks nye center for undersøgende journalistik. Han fortæller om nye metoder og historier fra centret, som gerne hjælper med at grave i lokale sager.

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Helsingforsgade 6A-D, 8200 Aarhus N. 

Det indgår i prisen

Frokost er inkluderet i prisen, og du får serveret kaffe, kage og frugt i pauserne både formiddag og eftermiddag.

Kurset er et samarbejde mellem DMJX og Kaas & Mulvad.

Kurser

Kursusstart:
Dato og sted:
- DMJX, Aarhus
- DMJX, Aarhus
- DMJX, Aarhus
Undervisere: Nils Mulvad Roger Buch
Kursustype: Kursus
ECTS point: 0
Kursusnummer: 2405142422
Pris: DKK 13.700,- Eks. Moms
Moms

Prisen er ekskl. moms. Formelt kompetencegivende uddannelse (kurser med ECTS-point) er fritaget for moms.

Tilmeld kursus

Undervisere på dette kursus

Roger Buch

Roger Buch

Forsker i samfundsvidenskab ved DMJX og ekspert i kommunalpolitik. Tidligere parti- og kommunalforsker ved Syddansk Universitet. Forfatter til bogen ”Den vigtigste politik. Kommuner, valg og journalistik” og en række bøger om kommunalvalg.

Roger Buch
Gæsteunderviser Nils Mulvad

Nils Mulvad

Specialist i datajournalistik og redaktør i Kaas & Mulvad. Medstifter af Åbenhedstinget, Global Investigative Journalism Network og Scoop. Har undervist i datajournalistik i over 20 år og været lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 14 år.

Kontakt os

Har du et spørgsmål?

Ring eller skriv til en af vores kursuskoordinatorer eller studievejledere, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

Kontakt