OSINT for journalister - research og efterretning
Du lærer at finde og validere kilder, historier og personer på nettet og sociale medier med de nyeste open source intelligence-metoder.
Derfor skal du tage kurset
Som journalist kan du lære meget af professionelle efterretningsfolk. Og det er præcis, hvad du gør på dette kursus: Lærer at finde og validere kilder, historier og personer i alle afkroge af internettet med de nyeste open source intelligence-metoder fra efterretningsverdenen.
Du kan komme meget længere, end du tror med digital research, hvis du gør det rigtigt og sikkert.
Du kan fx finde unikke kilder via sociale medier, undersøge miljøer til bunds eller verificere billeder og videoer, som florerer på nettet, inden de skaber overskrifter.
I et broget mediebillede fyldt med afsendere, misinformation og fake news er det essentielt, at du kan skære igennem støjen, finde troværdige kilder og levere sande historier.
Faktisk er det helt afgørende for mediernes troværdighed og berettigelse, at du som journalist lærer at udnytte nettet som en ressource – og ikke omvendt.
Det er ikke svært at komme i gang, og sandsynligvis vil du synes, det er sjovt, når du er kommet i gang. Især hvis du har en lille efterforsker i maven.
Du lærer at
- forstå og anvende open source intelligence til journalistisk research
- oprette en sikker research-profil på forskellige social media platforme
- researche grupper og enkeltpersoner via sociale medier
- bruge Google kort- og satellittjenester til efterforskning
- vurdere kilders troværdighed ved hjælp af den internationalt anerkendte AAC-protokol
- forstå og søge oplysninger på deep web og dark web
- kende til juridiske og etiske gråzoner i brugen af OSINT.
Kurset er for dig
Du er journalist og vil gerne lære at researche sikkert og professionelt med open source intelligence-metoder. Du behøver ikke have forudgående kendskab til OSINT, men du må gerne have en naturlig interesse for emnet og erfaring med research på nettet og sociale medier.
Sted
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 København S.
Tid
Som udgangspunkt kører første kursusdag fra kl. 10-16 og de følgende kursusdage kører fra kl. 9-16. Vi tager forbehold for ændringer. Du får de præcise tider i en mail.
Det indgår i prisen
Frokost er inkluderet i prisen, og der bliver serveret kaffe, kage og frugt i pauserne både formiddag og eftermiddag.
Kurser
Undervisere på dette kursus
Daniel Oxholm Sørensen
Daniel er specialist i OSINT-metoder og leder af OSINT-organisationen NOIR. Han var central efterforsker på afsløringsrapporten "Hollandske bomtrawlere under radaren".
Esben Cronbach
Journaliststuderende på DMJX, 8. semester. Esben har i mange år interesseret sig for kodning og internettets muligheder, hvilket har ført ham til organisationen NOIR, hvor hans interesse for og evner i open-source har udviklet sig. Han er journalistiske praktiker og fokuserer primært bruger de OSINT-værktøjer, der er gavnlige i en hurtig hverdag med nyheder – fx Google dorking, geolokation og billedsøgninger.
Har du et spørgsmål?
Ring eller skriv til en af vores kursuskoordinatorer eller studievejledere, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.
Stine Amstrup Borch
Kursuskoordinator (Kurser)
Du kan selvfølgelig komme i en situation, hvor du må melde afbud.
Læs mere om regler for afmeldingVirksomhedskurser
Ny viden leveret til døren