Skip to main content
DMJX, Kursus, Open Source Intelligence for journalister

OSINT for journalister - research og efterretning

Du lærer at finde kilder, historier og personer på internettet med de nyeste open source intelligence-metoder. Du bliver undervist af Jesper Lindhardt og Cecilie Thorslund, der er specialister fra efterretningsverdenen og som til dagligt arbejder med efterretningsanalyse på højeste niveau, herunder OSINT-metoder.

Derfor skal du tage kurset

Som journalist kan du lære meget af professionelle efterretningsfolk. Og det er præcis, hvad du gør på dette kursus: Lærer at finde og validere kilder, historier og personer i alle afkroge af internettet med de nyeste open source intelligence-metoder fra efterretningsverdenen.

Du kan komme meget længere, end du tror med digital research, hvis du gør det rigtigt og sikkert.

Du kan fx finde unikke kilder via sociale medier, undersøge miljøer til bunds eller verificere billeder og videoer, som florerer på nettet, inden de skaber overskrifter.

I et broget mediebillede fyldt med afsendere, misinformation og fake news er det essentielt, at du kan skære igennem støjen, finde troværdige kilder og levere sande historier.

Faktisk er det helt afgørende for mediernes troværdighed og berettigelse, at du som journalist lærer at udnytte nettet som en ressource – og ikke omvendt.

Det er ikke svært at komme i gang, og sandsynligvis vil du synes, det er sjovt, når du er kommet i gang. Især hvis du har en lille efterforsker i maven.

Du bliver undervist af specialister fra efterretningsverdenen, som til dagligt arbejder på højeste niveau med open source intelligence.

Du lærer at

  • forstå og anvende open source intelligence til journalistisk research
  • oprette en sikker research-profil på forskellige social media platforme
  • researche grupper og enkeltpersoner via sociale medier
  • bruge Google kort- og satellittjenester til efterforskning
  • vurdere kilders troværdighed ved hjælp af den internationalt anerkendte AAC-protokol
  • forstå og søge oplysninger på deep web og dark web
  • kende til juridiske og etiske gråzoner i brugen af OSINT.

Kurset er for dig

Du er journalist og vil gerne lære at researche sikkert og professionelt med open source intelligence-metoder. Du behøver ikke have forudgående kendskab til OSINT, men du må gerne have en naturlig interesse for emnet og erfaring med research på nettet og sociale medier.

Sådan foregår undervisningen

Kurset forløber over fire enkeltdage med ca. en uges mellemrum. På hver undervisningsdag bliver du introduceret for nye metoder og værktøjer, som afprøver i praksis inden næste kursusdag.

Dag 1

Grundviden om internettet, sikkerhed, jura og etik. Intro til avancerede søgeteknikker, Google Hacking og Dorking, kildeevaluering og verifikation af information.

Dag 2

Digital rekognoscering og baggrundssøgning på individer, grupper og organisationer. Undersøgelse og anvendelse af videoer og billeder. Avanceret søgning med satellit og korttjenester, herunder Google og Bing.

Dag 3

Grundviden om sociale medier. Øvelser i søgning og indsamling af data fra Twitter, Facebook, Instagram og andre relevante platforme (det kunne være Reddit, 4chan, TikTok).

Dag 4

Brug af Deep Web-ressourcer: Arkiver, pastebins og lækkede informationer. Intro til Dark Web. E-mail-analyser og content capture, dvs. sikre indhold fra hjemmesider og sociale medier til dokumentation.

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Emdrupvej 72, 2400 København NV.

Det indgår i prisen

Frokost er inkluderet i prisen, og der bliver serveret kaffe, kage og frugt i pauserne både formiddag og eftermiddag.

Kurser

Kursusstart:
Dato og sted:
- DMJX, København
- DMJX, København
- DMJX, København
- DMJX, København
Undervisere: Jesper Lindhardt, Cecilie Thorslund
Kursustype: Kursus
Kursusnummer: 2205242367
Pris: DKK 14.500,- Eks. Moms
Moms

Prisen er ekskl. moms. Vær opmærksom på at formelt kompetencegivende uddannelse (kurser med ECTS point) er fritaget for moms.

Tilmeld kursus

Undervisere på dette kursus

Gæsteunderviser Jesper Lindhart

Jesper Lindhardt

Tidligere politibetjent. Ansat i IMSL, der understøtter en større dansk myndighed i deres brug af avanceret efterretnings-software. Har undervist og opkvalificeret et stort antal analytikere i brugen af denne platform. Jesper har en unik profil, der kombinerer praktisk erfaring og teoretisk viden fra efterretningsverdenen.

Gæsteunderviser Cecilie Thorslund

Cecilie Thorslund

Sociolog med Ph.d. fra Københavns Universitet og tidligere underviser på både diplom-, bachelor- og kandidatniveau. Arbejder til daglig med understøttelse af efterretnings-software i samarbejde med firmaet IMSL og en større dansk offentlig myndighed. Specialiseret i forskellige former for efterretning, herunder Open Source Intelligence.

Kontakt os

Har du et spørgsmål?

Ring eller skriv til en af vores kursuskoordinatorer eller studievejledere, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

Kontakt