Skip to main content
Kursus - AI for journalister - DMJX

AI for journalister

Vi tager AI ned på jorden og viser dig, hvordan den omdiskuterede teknologi kan blive din nye bedste ven som journalist. Du får en række nyttige AI-tools til konkrete, daglige opgaver og en grundlæggende forståelse for at arbejde journalistisk med data, automatisering og algoritmer.

Journalister bliver næppe erstattet af robotteknologi. Til gengæld kan teknologien give dig nye kræfter og frigive tid til det, du gør bedre end den.

Du får en værktøjskasse, der kan hjælpe dig med daglige opgaver som tekstredigering, transskribering af interviews, overvågning af sociale medier og alerts, når der sker noget, du skal følge med i.

Og du får en hands-on-forståelse for at arbejde med data, automatiseret journalistik og algoritmer – og på den baggrund udvikle nye idéer til god journalistik. 

Der ligger fantastiske nye muligheder i teknologien, men også nogle etiske og publicistiske faldgruber, som er vigtige at sætte sig ind i. Du får blik for begge dele i løbet af kurset.

Derfor skal du tage kurset

Du vender tilbage til hverdagen efter hver undervisningsgang med nye værktøjer, ny forståelse og et nyt sprog, så du kan tale med programmører og udviklere på din arbejdsplads. Det er afgørende for, at teknologien kommer til at tjene journalistikkens formål.

Du behøver ikke kunne kode for at være med – og du lærer det heller ikke. Vi arbejder hands-on med no code-værktøjer, så du får en forståelse for, hvad de kan – og ikke kan. Både de simple, du kan tage med hjem og bruge med det samme, og de mere avancerede, som kan påvirke hele nyhedsbranchen. 

Flere danske medier har allerede taget de første skridt, og dem inviterer vi ind til at fortælle om deres principper og strategi for brug af AI i en publicistisk kontekst.  

Kurset er for dig

Kurset er obligatorisk for dig, der gerne vil AI-afmystificeres, og lære hvordan teknologien kan hjælpe dig i stort og småt.

Du er journalist eller redaktør og må gerne være begynder – forstået på den måde, at du ikke behøver nogle særlige tekniske forudsætninger eller erfaring for at få fuldt udbytte. Du kan også være ansat i en større virksomhed, der kommunikerer som et medie og arbejder som en redaktion.

Du er interesseret i journalistik og nyhedsformidling og ønsker at få en grundlæggende forståelse for data, automatisering og kunstig intelligens – og for hvordan man imødekommer udviklingen både som ansat og som medie.  

Sådan foregår undervisningen

Kurset består af 6 undervisningsdage. Der bliver travlt, og læringskurven bliver stejl. Men kurset kræver ikke andre forudsætninger end lyst og vilje til at lære ny teknologi og dets muligheder at kende.

Vi stræber efter at gøre teknologien håndgribelig og forståelig. Derfor vil undervisningen i vid udstrækning foregå som et øvelsesrum, hvor vi arbejder med forskellige værktøjer, cases og koncepter. 

Den teoretiske del af faget skal du primært tilegne dig før og mellem undervisningsdagene og i forbindelse med eksamen – men teorien vil også blive gennemgået i korte oplæg på kurset.

Du skal læse bogen “Sådan forandrer automatisering medierne” af Andreas Marckmann Andreassen, og du skal gennemgå dele af e-læringsforløbet “Elements of AI”. 

Du lærer at

  • bruge simple AI-værktøjer som hjælp i dine daglige journalistiske opgaver, f.eks. til transskribering, monitorering og alerts.
  • tale et sprog, der gør dig i stand til at samarbejde med udviklere og programmører.
  • arbejde med automatiseret journalistik (robotjournalistik).
  • forstå, hvordan datakilder og algoritmer fungerer i praksis.
  • sikre journalistiske værdier, når du bruger AI-teknologi.
  • tænke AI ind i din mediestrategi.
  • udvikle journalistiske koncepter baseret på AI-teknologi.

De underviser dig

  • Andreas Marckmann Andreassen, ansvarshavende chefredaktør på Markedsføring og forfatter til bogen ”Sådan forandrer automatisering medierne”, som er resultatet af et fellowship på SDU 2019-2020.

Gæsteundervisere

  • David Kofoed Wind, CEO, Eduflow og GPT-3-tester.
  • Kasper Lindskow, udviklingschef, Ekstra Bladet.
  • Lars Kabel, forsker, DMJX .
  • Niels Erik Kaaber Rasmussen, dataekspert og politisk konsulent, Danske Fysioterapeuter.

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Emdrupvej 72, 2400 København NV.

Det indgår i prisen 

Frokost er inkluderet i prisen, ligesom der vil blive serveret kaffe, kage og frugt i pauserne både formiddag og eftermiddag. 
 

Kurser

Niveau

Kurset er kompetencegivende på diplomniveau. Overblik over niveauerne i det danske uddannelsessystem

Omfang

Kurset har et omfang på 10 ECTS. Læs mere om ECTS

Adgangskrav

For at blive optaget på kurset skal du mindst have

  • en relevant videregående uddannelse mindst på niveau med en erhvervsakademiuddannelse, en akademiuddannelse eller en bacheloruddannelse
  • minimum 2 års relevant erhvervserfaring. Det betyder, at journalistik, kommunikation eller formidling har været en central del af dit arbejde i minimum 2 år efter endt uddannelse.

Opfylder du ikke adgangskravene? Sådan søger du om dispensation

 

Andreas Marckmann, underviser, AI for journalister, kursus, DMJX

Andreas Marckmann Andreassen

Ansvarshavende chefredaktør på Markedsføring og forfatter til bogen ”Sådan forandrer automatisering medierne”, som er resultatet af et fellowship på SDU 2019-2020.

Kontakt os

Har du et spørgsmål?

Ring eller skriv til en af vores kursuskoordinatorer eller studievejledere, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

Kontakt