Skip to main content

Dimission: Sammen igen – en sidste gang

DMJX's dimittender fik endelig lov til at være fysisk sammen igen efter næsten to år fra hinanden – den sidste samling, inden en ny hverdag starter

Nyheder Aktuelt Dimission Aarhus juni 2021_Mathias Eis Schultz
Mathias Eis Schultz

Ingen mundbind. Intet stramt forsamlingsforbud. Ingen festligheder begrænset til en skærm.

Kun få uger før sommerdimissionerne på DMJX blev det til stor glæde for de studerende muligt at arrangere fysiske dimissioner i både Aarhus og København, da forårets Covid-restriktioner blev lempet.

Dog måtte dimittenderne, deres ledsagere og skolens ansatte undvære både håndtryk, uddeling af roser og champagne – bortset fra dem, der selv havde medbragt bobler – men det kom ikke i vejen for to festlige dage i Aarhus og København.

Uden for Covid-testcentret på DMJX’s campus i Aarhus stod en flok studerende ved middagstid i solen og ventede på testsvar. Trods de lempede coronarestriktioner var en negativ test eller et vaccinationsbevis stadig et krav for at deltage i dimissionen kl. 13.

De knap 150 dimittender var samlet i skolens store auditorium, mens én ledsager pr. dimittend kunne følge dimissionen på storskærm fra det lille auditorium. Derhjemme kunne familie og venner over hele landet følge arrangementet live via Zoom.

Også i København måtte de studerende og deres ledsagere – som i Aarhus én pr. person – finde coronapasset frem for at komme ind i Imperial på Vesterbro, hvor de 185 dimittender blev fejret. Biografen, som er den største i Skandinavien, kørte til dimissionen med halv tilskuerkapacitet. 

Måske ikke den dimission med de nærmeste, som de studerende havde set for sig for et par år siden. Men dog mere end den onlinedimission, de fleste havde forventet. Glæden ved en fysisk dimission gjaldt også undervisere, ansatte og skolens rektor:

"Hvor er det skønt at se så mange levende, glade mennesker samlet på samme sted. Det er halvandet år siden, jeg sidst har oplevet det," sagde konstitueret rektor, Jens Grund, i sin festtale og roste dimittenderne for at have klaret sig igennem det seneste halvandet år med alt det, de har haft imod sig:

"I har gjort det, som de færreste mennesker har gjort før jer: I har gennemført en uddannelse under en pandemi. I dimittender har min største respekt. Og I undervisere har min største respekt."

Mathias Eis Schultz

Journaliststuderende Jonas Hülke Mortensen holdt dimissionstalen i Aarhus. Foto: Mathias Eis Schultz

Også Aarhus’ dimittendtaler, journalist Jonas Hülke Mortensen, berørte kort pandemien med en opfordring til DMJX om at have de studerendes trivsel for øje:

"Jeg håber, at skolen post-corona vil gøre en kæmpe indsats for at få alt fællesskabsskabende op at køre hundrede procent igen, så den gamle bunker-stemning bliver flyttet med herned på den nye skole."

Det var dog ikke corona, der var omdrejningspunktet for dimittendtalen. Jonas Hülke Mortensen talte også om at sætte grænser på arbejdspladsen, om at finde balance i arbejdslivet og ikke mindst om de ofte ubehagelige ting, journalister bliver udsat for i kommentarsporene på sociale medier. Han var dog fuld af fortrøsning i forhold til dem, der om få år bliver mediernes målgruppe: de digitalt indfødte, der forstår, hvordan man gebærder sig online.

Heller ikke dimittendtalen i København havde fokus på coronaepidemien:

”Det er jo også en helt igennem unik situation, at vi overhovedet er samlet i dag. Men i dag skal ikke handle om corona – jo, måske hvis der er en limeskive i flasken,” sagde kommunikationsstuderende og formand for DSR, Ida Durand de France Egede

I stedet fokuserede hendes tale på det præstationspres og -ræs, der nemt kan påvirke de studerendes trivsel både på uddannelsen og senere i arbejdslivet:

”Vi er formet af en skoletid, og en tid generelt, hvor der er ekstremt stort fokus på karakterer og på præstationer og på perfekthed. Det er kun blevet værre med årene. Derfor er det også utroligt givende, at vi i de sidste tre års tid har haft et fagligt frirum på DMJX. Hvor vi kan udfordre andre, og hvor vi kan blive udfordret. Men også hvor der er plads til at fejle,” sagde Ida Durand, meget i tråd med Jonas Hülke Mortensens tale i Aarhus, der mindede de studerende om altid at mærke efter og reagere, hvis noget ikke føles rigtigt – både personligt og på arbejdspladsen, hvor egne og kollegaers grænser kan risikere at blive overskredet.

Karen Løth Larsen

Ida Durand de France Egede var årets dimittendtaler i København.

Det musikalske indslag i både øst og vest kom fra Aksglæde, der optrådte med akustiske udgaver af sine sange, sådan som han også gjorde det til sidste års onlinedimission. Man må nemlig godt gentage en succes, især når den endelig kan opleves live. Mellem to af Aksglædes numre blev årets legater uddelt til 12 studerende – seks i Aarhus og seks i København – for deres gennemarbejdede bachelorprojekter og særlige indsatser i løbet af deres studietid.

Det var ifølge uddannelseschef Henrik Berggreen to historiske dimissioner, der denne sommer blev holdt på DMJX. Det er den første fysiske dimission i Aarhus, der ikke foregår i Bunkeren på Olof Palmes Allé. Og det er de to første fysiske dimissioner, siden landet for første gang lukkede ned i starten af 2020. 

At dømme efter stemningen i både Aarhus og København var det en lettelse og en glæde for de studerende endelig at se hinanden live igen. Journalisterne og fotojournalisterne har været adskilt først i 18 måneders praktik og derefter på et helt semester med næsten udelukkende onlineundervisning. Alle DMJXs dimittender nåede med nød og næppe at samles igen, inden de med nye titler var klar til at tage hul på et nyt arbejdskapitel.

Læs konstitueret rektor Jens Grunds festtale her.

Læs Jonas Hülke Mortensens dimittendtale her.

Læs Ida Durand de France Egedes dimittendtale her.

Legatmodtagere

I Aarhus modtog seks studerende legater for deres bachelorprojekter, og ligeledes seks studerende i København modtog priser for deres projekter og særlige engagement på DMJX.

Højskolens rejselegater

Journaliststuderende Henriette Hejlskov Nielsen og Nikolaj Harding for BA-projektet Høje prisstigninger på storbyernes boligmarked skaber ulighed, en artikelserie om sammenhængen mellem hovedstadens høje boligpriser, social ulighed og globale økonomiske konturer.

Journaliststuderende Frederik Orry og Emil Hobolt for BA-projektet Coke på kasernestuen og streger med sergenten om den udbredte og foruroligende brug af stoffer i hæren.

Kommunikationsstuderende Ida Lautrup Nysom og Liv Throen Longhi for deres BA-projekt Din vej ind – kampagnen der skal motivere flere minoritetsetniske unge til at vælge et højskoleophold.

Kommunikationsstuderende Ida Durand De France Egede for sit vedholdende arbejde som medlem og senere formand for De Studerendes Råd i øst.

 

Ritzau Scanpix Prisen

Fotojournaliststuderende Sarah Hartvigsen Juncker og Louise Herrche Serup for deres BA-projekt You still don’t know my name, en imponerende gennemarbejdet fotobog, der kommer helt tæt på migrantsexarbejdere og potentielle ofre for menneskehandel i Danmark.

 

Legat fra Aller Media A/S

Studerende på Medieproduktion og Ledelse Jasmin Sofie Bart-Williams og Louise Thrane Søkvist for deres BA-projekt Unges forventninger til TV-indhold om, hvordan man laver vedkommende ikke-fiktions TV til unge.

 

HK Privats Ophavsretsfonds studierejselegat

Studerende på Grafisk Design Signe Jacobsen for sit engagement på DMJX, hvor hun gennem hele studietiden har været engageret i klassens ve og vel. 

 

Rejselegat fra GRAKOM

Studerende på Fotografisk Kommunikation Emma Egede Skafte for sin, positive energi, sit gåpåmod og sin særlige indsats på uddannelsen, hvor hun blandt andet tog initiativ til visuel kommunikations STASHED Magazine.