Skip to main content

Konstitueret rektor Jens Grunds dimissionstale, sommer 2021

28.06.2021

Nyheder Aktuelt Dimission juni 2021_Jens Grund_Mathias Eis Schultz
Mathias Eis Schultz

Kære studerende, kære forældre og kære undervisere

 

Hvor er det skønt at se så mange levende mennesker i samme lokale. Det er halvandet år siden, jeg sidst har oplevet det.

Så velkommen til dimissionsfejring. Først og fremmest et stort tillykke til alle dimittender. Det er jeres dag i dag.

Der er lavet masser af undergangsfilm om pandemier, skibskatastrofer, pludselig død og opbrud, der ramte alverden. Skurkene er typisk kyniske kapitalister, der sætter penge over menneskeliv, mens heltene er astronauten, lægen eller videnskabsmanden, der sætter sit liv på spil for menneskeheden. 

I min bog er der to slags helte under Covid-19 pandemien, som vi ikke har kunnet følge på det store lærred af den simple grund, at vi alle er en del af det store lærred – og vil blive bedømt af eftertiden.

Men jeg er ikke i tvivl i nutiden: De virkelige helte er jer i det her lokale – de unge, dimittenderne, og jeres undervisere. 

Nej, I har ikke reddet menneskeheden, men I har været med til at sikre fremtiden. For I har gjort det, som de færreste mennesker har gjort før jer: I har gennemført en uddannelse under en pandemi. I dimittender har min største respekt. Og I undervisere har min største respekt.

"When the going gets tough, the tough get going." Det ordsprog har jeg altid brugt som en rettesnor i min bedømmelse af andre mennesker. I en grå hverdag kan det være svært at se, hvem vi er. Men når betingelserne bliver svære, bliver mennesker med en stærk karakter endnu mere determinerede. Tag fx det danske fodboldlandshold – så behøver jeg vist ikke sige mere.

For i en krise viser vi alle vores sande natur og karakter. I har nu vist jeres. I har gennemført – på trods af en pandemi og en nedlukning af store dele af Danmark og resten af verden.

Det kan I fortælle jeres børn og jeres børnebørn. Kig lige på jeres sidemand. Hun eller han har også gjort det. Det er en historisk bedrift.

Hvad skal I så ud I? I har vist vejen ud på arbejdsmarkedet ved at overvinde de kolossale benspænd, I har været udsat for under uddannelsen. Jeg tror, at genvordighederne har styrket jeres kreativitet, entreprenør-ånd og evnen til at se nye veje.

I er nu på vej ud i brancher, hvor hverdagen så småt vender tilbage – ligesom jeres egen. En masse brancher, der har været lige så hårdt ramt som jer. Derude skal mange genfinde sig selv, genskabe relationer og lære på livet løs af det halvandet år, der er gået.

Intet er, som det plejer. Det skaber nye muligheder, nye åbninger – og plads til sådan nogle som jer!

Så fat mod – det skal nok gå. Husk: When the going gets tough, the tough get going

Den dannelse, I har tilegnet jer på DMJX, er en unik tro på, at mennesket lærer bedst ved at handle. Og vi mener, at de mest gavnlige og relevante kompetencer skabes i mødet med verden. Derfor har I igennem jeres uddannelse mødt verden igennem de projekter, I har lavet, og I jeres praktiktid. Det er den dannelse, I har med jer, og skal ud og bruge nu.

Og uanset hvor I ender: Husk altid, hvem I er. I er uddannet med en høj professionsetik. Uddannet til at stille spørgsmålet why – også til jeres egne arbejdsopgaver. I kommer til at arbejde med medier, reklamer eller kommunikation, med indhold, med målgrupper, projektledelse og forretningsudvikling.

Husk altid jeres ansvar. Og det er ikke altid et let ansvar. En høj professionsetik er ikke noget mekanisk. Man kan ikke gå hen på side 17 i en brugsvejledning og se en facitliste.

En høj etik begynder altid – og slutter altid – med den enkelte. Den handler om transparens, ærlighed og kritisk sans. Uanset om man opererer i en publicistisk eller kommerciel virksomhed. Ja, den sidder i hjernen, men den sidder også i mellemgulvet. Får jeg ondt i maven? Hvor går mine grænser? Den personlige integritet og en høj professionsetik hænger sammen. For det handler også om evnen til at turde sige fra, når det gør ondt i maven. Så husk, hvem I er.

Jeres personlige samvittighed er også jeres professionelle etik.

Jeres evne til at skabe og fastholde tillid er afgørende. 

I er alle historiefortællere på forskellige måder. I skaber fortællinger i ord, billeder eller grafik – eller i det hele på en gang. I og jeres brancher spiller en vigtig rolle i samfundet, for demokratiet og for den enkelte af os. I det seneste år har Covid-19 vist os, hvilken rolle medier og kommunikation kan spille i vores sundhed og den adfærd, der er koblet til den. Hvad en enkelt artikel eller graf kan gøre for forståelsen af, om vi er på den røde eller den grønne linje. Hvad forskellen på en klaphat, en sølvpapirshat og en professionelt uddannet fra DMJX er.

Vi har i USA set skræmmende eksempler på, at fake news om valgresultatet førte til et stormløb på kongressen og efterlod et af verdens toneangivende lande stærkt polariseret.

Vores motto på DMJX er, at vi skaber bedre forståelse – af hinanden og af samfundet. Det er det stik modsatte af polarisering gennem uvidenhed eller halve sandheder.

For det er gennem jeres fortællinger og gennem journalistik og fotojournalistik, at vi danner os billeder af, hvem vi er. Jeres indsats kan give os mod til at se nye sider af os selv og til at tale om problemer og tabuer og på den måde åbne os op som individer og samfund. Så gå ud og skab bedre forståelse. Der er brug for jer.

I kan bidrage til en bæredygtig verden. I kan sætte fokus på problemer, I kan pege på løsninger, og I kan med brugerdesign og kommunikation medvirke til at ændre folks vaner.

Brug jeres sunde fornuft – og brug hinanden De færreste udretter noget stort alene. Så brug hinanden, hjælp hinanden, og byg videre på det gode netværk, I har fået her på DMJX. Vær generøse. Del ud. Hvis vi deler, er der mere til os alle sammen.

Pas på jer selv. I løbet af året har der været fokus på sexisme – også i jeres brancher – og det rammer desværre ofte nytilkomne og løst tilknyttede medarbejdere. Der har været mangel på respekt, mangel på ordentlighed og alvorlige eksempler på krænkelser.

Men I skal også passe på jer selv på andre måder – ved at lære jer selv at kende. Finde ud af, hvordan I arbejder bedst, og hvor I har behov for at udvikle jer.

Det betaler sig at være ærlig og åben om, hvad der er svært. Om I føler jer på omgangshøjde med en opgave. For ingen forventer, at I er verdensmestre den første dag. Og det er udtryk for styrke at bede om andres hjælp. Sådan lærer vi alle nyt og bliver bedre, og de allerfleste mennesker vil gerne hjælpe en kollega, der har brug for det.

Og så skal I hver især finde ud af, hvad et godt arbejdsliv er for jer. Hvad gør det sjovt at gå på arbejde, hvad gør det meningsfuldt at stå op hver dag? Det er ikke sikkert, at det er det, I drømte om, da I kom ind på højskolen. Og det vil sikkert også ændre sig gennem jeres meget lange arbejdsliv. Det er spændende – held og lykke også med den udviklingsproces.

Bliv ved med at uddanne jer Det kan virke fjernt fra jer lige nu, hvor I har svedt over jeres bacheloropgave og eksamen, og er kommet helskindet igennem det.

MEN I skal blive ved med at lære. Mere end nogensinde giver begrebet livslang læring mening. Ingen af jer kommer til at lave det samme i et helt arbejdsliv. Indholdet af jeres arbejde vil ændre sig. De måder, I løser opgaver på, vil ændre sig. Samfundets behov vil ændre sig.

Så bliv ved med at uddanne jer. Måske har uddannelse den seneste tid mest været en sur pligt, men I vil snart igen få lyst til at lære nye ting. Og I vil mærke glæden ved de muligheder, det skaber.

Jeg ved, at I hver dag gør jeres bedste. Med ny viden og nye kompetencer bliver jeres bedste hele tiden endnu bedre. Det er med til at give jer styringen i jeres liv – give jer en selvbestemmelse, som er et af de fineste træk ved livet for det moderne menneske.

Dimission betyder på latin "at sende bort" og det er, hvad vi gør i dag. Vi sender jer videre i livet. Vi siger ikke farvel, men på gensyn, og vi håber, at I kommer tilbage igen som kursister, lærere, censorer eller som samarbejdspartnere på den ene eller anden måde.

Vi har set, hvad I kan. Vi har set jer. Vi er stolte af jer. Og vi tror og håber, at det vil gå jer alle sammen godt.

Tillykke med jeres uddannelse.