Skip to main content
Kryptering - beskyt din kommunikation

Kryptering - beskyt din kommunikation

Alt, du foretager dig på computer og smartphone, kan overvåges og registreres. Men hvordan beskytter du din kommunikation, dine data og kontakter?

Kurset giver dig forståelse for digital sikkerhed og en række konkrete værktøjer til brug i hverdagen. 

Kryptering for en sikkerheds skyld

Når vi arbejder digitalt, sker det via tilsyneladende sikre kanaler. Men spørgsmålet er, hvor meget vi reelt ved om dem, og hvordan vi selv kan beskytte os mod uvedkommende. Til det formål kan du bruge kryptering.

Kryptering af kommunikation eller materiale har til formål at holde uvedkommende væk. Tager vi sølvpapirshatten på, bør vi alle gå mere op i kryptering, efter det er kommet frem at fx politiske organisationer som tænketanke, NGO’er og partier er i risikozonen for cyberangreb fra internationale hackere.

Kryptering kan dog også have mere jordnære formål som at holde andre ude på flere niveauer:

 • Stalkere eller bestemte personer. Det kan være relevant for dig, der arbejder med eksempelvis voldsramte kvinder eller andre udsatte, der er forfulgt af bestemte personer.
 • Myndighederne. Det kan være relevant for dig, der arbejder som rådgiver, projektmedarbejder, advokat eller journalist i samarbejde med personer, der er i klemme i retssystemet eller i clinch med andre myndigheder.
 • Regimer. Det kan være relevant for dig, der eksempelvis arbejder i en humanitær organisation i samarbejde med personer i udlandet, som skal beskyttes fra lokale regimer.
 • Tech-giganterne. Det kan være relevant for alle at ændre adfærd og begrænse mængden af informationer, der deles med virksomheder og tredjepartstjenester som eksempelvis Google og Facebook.

Kryptering på den nemme måde

Under hele kurset er din arbejdssituation udgangspunktet. Du får viden og specielt værktøjer, der nemt kan implementeres, og som ikke gør dine arbejdsrutiner mere besværlige.

Efter kurset vil du kunne lave en trusselsvurdering af din egen digitale sikkerhedssituation og beskytte dine sms’er, mails og samtaler.

Du vil være mester i at udvikle stærke, unikke kodeord og opbevare dem sikkert, og du ved præcis, hvordan du beskytter din computer og telefon mod phishing og andre typer hacking-forsøg.

På dette kursus lærer du at:  

 • kommunikere sikkert med kontaktpersoner, der skal beskyttes.  
 • opbevare følsomt materiale uden for rækkevidde for uvedkommende.  
 • researche ny viden og materiale uden, at andre kan følge med.  
 • tænke digital sikkerhed i hverdagen.  
 • navigere i de mange typer digitale sikkerhedsværktøjer og vælge de mest relevante værktøjer til den konkrete arbejdssituation, du står i.  
 • bruge en håndfuld konkrete, gratis værktøjer til at forbedre din digitale sikkerhed.  
 • analysere din digitale sikkerhedssituation og identificere, hvilke typer angreb, du er særligt sårbar overfor.

Kurset er for dig

Kurset er særligt udviklet til dig, der arbejder med data og kommunikation, som du har en professionel forpligtelse til at holde i sikkerhed for uvedkommende.

Du arbejder for eksempel med følsomme oplysninger som:

 • Journalist, freelancejournalist eller selvstændig fotojournalist.
 • Selvstændig blogger.
 • NGO’er i en humanitær organisation.
 • Medarbejder i et krisecenter.
 • Psykolog, læge, præst eller socialrådgiver.

Sådan foregår undervisningen

Undervisningen veksler mellem oplæg, gruppearbejde og workshops med afsæt i din egen konkrete arbejdssituation. Kurset forløber over 4 moduler:

 1. Beskyt dit udstyr.
 2. Beskyt dine koder.
 3. Beskyt din online færden.
 4. Beskyt din kommunikation.

Medbring smartphone samt eventuelt bærbar computer.

OBS! Husk, at opdatere smartphone og computer med de nyeste styresystemer. Det kræver applikationerne, der bruges på kurset.

På kurset får du ”Cryptoguide for journalister: Håndbog i digitalt selvforsvar”.

 

Kurser

Undervisere på dette kursus

Freja Wedenborg

Freja Wedenborg

Journalist og forfatter til bogen Cryptoguide for journalister. Har bl.a. arbejdet med offentliggørelse af hemmelige militære dokumenter og koordinering af internationalt mediesamarbejde. Underviser i digital sikkerhed på blandt andet Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og sidder i Hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund. 

Aslak Ransby

Aslak Ransby

Selvstændig digital sikkerhedskonsulent. Underviser i cybersikkerhed og digital dannelse. Er desuden medstifter af det digitale sikkerhedsnetværk Cybernauterne.

Kontakt os

Har du et spørgsmål?

Ring eller skriv til en af vores kursuskoordinatorer eller studievejledere, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

Kontakt