Skip to main content
Kursus i forskningsformidling fra DMJX

Forskningsformidling med Videnskab.dk

Du lærer at formidle din forskning med enkle og brugbare værktøjer. Du bliver undervist af Danmarks førende videnskabsformidlere fra Videnskab.dk

Din forskning er fyldt med gode historier.

Du skal blot lære at finde dem – og vinkle dem rigtigt, så de får et liv i den videnskabsjournalistiske mediemaskine.

På dette endagskursus lærer en dygtig journalist fra Videnskab.dk dig at kigge på dit eget forskningsarbejde med journalistiske briller.

Efter kurset har du en vinklet og struktureret skitse med en historie, der stammer fra din egen forskning – en historie, der er klar til at leve videre i medierne.

Derfor skal du tage kurset

Som forsker er du afhængig af bevillinger. En af vejene til at få bevillinger er at få dit navn og din forskning i medierne og blive citeret i videnskabelige tidsskrifter.

Det er lettere for dig at få dine historier i medierne, hvis du kender mediernes logik.

Samtidig bliver du klogere på, hvordan din forskning får en skarp og interessant vinkel – uden at dit forskningsarbejde bliver forvredet og udvandet i mediemaskinen.

Din evne til at tænke i vinkler og historier hjælper dig også, når du skal søge funding til dit arbejde.

Dine fondsansøgning har større chance for at blive tilgodeset, hvis du formår at tydeliggøre, at din forskning er relevant i et bredt samfundsperspektiv.

På dette kursus lærer du:

  • at kende og bruge de journalistiske relevanskriterier
  • at afprøve journalistiske værktøjer på din egen viden
  • at vinkle din forskning til videnskabsjournalistik
  • at bruge simple tips og tricks til at puste liv i dit forskersprog.

Du kommer på en kort, intens og meget lærerig videnskabsjournalistisk bootcamp, hvor du lærer at skære din forskningsbaserede viden ind til benet, så den kan fange opmærksomheden hos de kræsne medieforbrugere.

Samtidig får du mulighed for at afprøve dine idéer til forskningshistorier i et trygt rum med feedback og erfaringsudveksling fra dygtige videnskabsjournalister.

Kurset er for dig

Du er forsker eller ph.d.-studerende og sidder i en forskningsstilling.

Sådan foregår undervisningen

På kurset lærer du først om principperne for god forskningskommunikation, om kommunikationssituationen, målgrupper, den gode vinkel og strukturen på en god forskningshistorie.

Efterfølgende får du tips og tricks til det aktive, levende sprog, og til hvordan du skriver den gode overskrift.

Derefter arbejder du i en workshop, hvor du – i samarbejde med underviserne og dine medstuderende – udarbejder en skitse til en videnskabsjournalistisk historie med udgangspunkt i din egen forskning.

Om Videnskab.dk

Videnskab.dk er Danmarks førende videnskabsmedie – og et af de mest læste specialmedier. Videnskab.dk har et nært samarbejde med de brede medier og en dyb forståelse for hele mediefødekæden.

Din underviser er en fast del af redaktionsteamet på Videnskab.dk. Hun arbejder dagligt med at finde, vinkle, strukturere og skrive forskningshistorier, som når ud i en lang række større medier.

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Emdrupvej 72, 2400 København NV.

Det indgår i prisen

Frokost er inkluderet i prisen, ligesom der vil blive serveret kaffe, kage og frugt i pauserne både formiddag og eftermiddag.

Du får en pdf-version af Videnskab.dk’s håndbog i faglig formidling Share your research’.

Kurser

Gæsteunderviser Marie Barse

Marie Barse

Journalist på Videnskab.dk med særlig interesse for ny forskning inden for socialområdet og sundhedsområdet. Tilknyttet Center for faglig formidling og erfaren underviser i videnskabsfomidling.

Kontakt os

Har du et spørgsmål?

Ring eller skriv til en af vores kursuskoordinatorer eller studievejledere, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

Kontakt