Fagjournalist
Fagjournalist
Studerende om Fagjournalistuddannelsen
Mød studerende og læs om, hvad de har fået ud af at tage Fagjournalistuddannelsen.
Fagjournalisterne Rikke Sommer Bennetzen og Mette Oscar Pedersen blev færdige i sommeren 2019. De bruger de journalistiske redskaber i deres daglige arbejde.
De havde forskellige mål med at starte på diplomuddannelsen i fagjournalistik – og de nåede på mange måder deres må, allerede inden de afsluttede uddannelsen.
”For mig er det en gammel drøm at blive journalist. Jeg har skiftet branche og er ikke længere socialrådgiver, men er sprunget ud i at arbejde freelance som journalist,” siger Mette Oscar Pedersen.
Rikke Sommer Bennetzen har ingen planer om at skifte hverken job eller branche. Hun er cand.scient.pol og arbejder som specialkonsulent i Region Hovedstaden.
”Det har hele tiden været meningen, at jeg ville bruge uddannelsen i mit nuværende job,” siger hun.
Du kan bruge det du har lært med det samme
Fagjournalists Rikke Bennetzen
Får budskaberne frem
Fagjournalist-uddannelsen består i høj grad af praktiske værktøjer og mange øvelser i blandt andet vinkling, interview-teknik og sprog.
”Det synes jeg er det vigtigste. Jeg er blevet bedre til at få budskaberne frem, efter at jeg har lært at arbejde journalistisk – og også til at vurdere, hvad der skal væk,” siger hun.
Samarbejde med andre faggrupper
De lægger begge stor vægt på betydningen af at gå på et hold, hvor man skal samarbejde med andre med en helt anden faglig baggrund. De studerende arbejder meget i redaktionsgrupper, hvor der er meget fokus på sparring, feedback og udvikling af fælles journalistiske produkter.
”Det har gjort, at jeg er blevet bedre til at redigere. Det bruger jeg på mit arbejde, hvor jeg er i et team med 4 kolleger,” siger Rikke Sommer Bennetzen.
Mette Oscar Pedersen ser også samarbejdet som en fordel.
”Det, du skriver, kan altid blive bedre. Når jeg for eksempel arbejder sammen med en biolog, ser han min tekst med helt andre briller. Det er en fordel,” siger hun.
De har begge arbejdet samtidig med, at de har taget uddannelsen. Det har været hårdt i perioder – men også brugbart.
”Du kommer hjem, og så kan du bruge det, du har lært med det samme,” siger Mette Oscar Pedersen.
Billedtekst: Rikke Sommer Bennetzen (uddannet cand. scient. pol) og Mette Oscar Pedersen (uddannet socialrådgiver) synes, det er både sjovt og lærerigt at have medstuderende med forskellige faglige baggrunde.
Jeg tror ikke, jeg var blevet krimi-reporter, hvis jeg ikke havde været både fagjournalist og politibetjent
Fagjournalist Dan Bjerregaard
En del af Dan Bjerregaards arbejdstid forgår i det kriminelle bandemiljø. Sådan var det, da han var politibetjent. Og sådan er det som krimi-reporter.
”Jeg arbejder i det samme miljø. Men jeg er ikke længere bevæbnet,” siger Dan Bjerregaard.
Han har blandt andet arbejdet som retsreporter på Radio 24/7 og Ekstra Bladets krimi-redaktion. Som journalist trækker han meget på sin faglige baggrund fra politiet, hvor han blandt andet arbejdede 4 år i Københavns Politis bandeenhed.
Jobbet i politiet har åbnet mange døre til kilder i det kriminelle miljø, hvor det normalt ikke er nemt for journalister at skaffe informationer.
Kender banderne
”Jeg gik op og ned ad banderne, så jeg kender mange af dem. De ved, at jeg forstår miljøet. Det kan godt være svært at forklare til helt udenforstående,” siger Dan Bjerregaard.
En vigtig del af politiets arbejde er at skabe relationer – også til folk i det kriminelle miljø.
”Du kan ikke opklare noget uden at have ordentlige relationer. Jeg har altid forsøgt at behandle folk ordentligt, og det betyder, der er en del, der stoler på mig,” siger Dan Bjerregaard.
Betjent eller journalist
Allerede da Dan Bjerregaard skulle vælge uddannelse stod valget mellem politiet eller journalistikken. Han søgte ind på begge uddannelser og kom ind på politiskolen.
”Det lå hele tiden i baghovedet, at jeg godt kunne tænke mig at blive journalist. Så i stedet for at starte forfra på en ny uddannelse, blev jeg fagjournalist, hvor jeg også kan bruge mit fag”, siger Dan Bjerregaard.
Målet med at tage fagjournalist-uddannelsen var at blive retsreporter. Han mener uddannelsen har givet ham en række vigtige værktøjer til at tage springet til journalist.
”Jeg tror ikke, jeg var blevet krimi-reporter, hvis jeg ikke havde været både fagjournalist og politibetjent”
Dan Bjerregaard blev fagjournalist i 2016
Information
Varighed: 2 år (på deltid) |
ECTS point: 60 |
Studiested: Primært København (enkelte moduler i Aarhus) |