Skip to main content

5 danske anbefalinger: Det lytter podcast-forskeren selv til

29.10.2020

Thomas Spejlborg Sejersen er aktuel i et forskningsprojekt om podcast og forretningsmodeller. Her giver han sit bud på, hvad du skal have i øret i efteråret.

Thomas Spejlborg Sejersen

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole skal lave den første videnskabelige undersøgelse af Forretningsmodeller og fremtidsudsigter for det danske podcastmarked

Thomas Spejlborg Sejersen – som skal gennemføre forskningsprojektet sammen med Aske Kammer – er naturligvis selv vild med podcast.

Vi har spurgt ham, hvad han lytter til lige nu.

Her kommer hans anbefalinger til 5 gode danske podcast:

Dagens Helikopter – Zetland

Zetland behøver ingen introduktion, men det gør deres daglige nyhedspodcast måske. Ligesom DR’s Genstart tager den – på under de kritiske 30 minutter – et emne op og går i dybden med det. Det er i øvrigt gennemført lyddesignet og klippet!

Soundvenue Streamer, Soundvenue Filmklub og Soundvenue Standard

Min egen podcastinteresse startede typisk for mediet med, at jeg selv var en såkaldt ”prod-user”: En bruger, der selv skaber indhold. Som skribent på Soundvenue var jeg en del af det nu hedengangne Soundvenue Filmcast. I dag rummer Soundvenues podcastunivers tre skarpe koncepter: Streamer går i dybden med to ugentlige streaming-titler; Filmklub tryktester nyklassikere som Donnie Darko og Inception; Standard har hiphop i blodet.

Fries before guys

Min kæreste hører det så snart, RSS-feedet opdaterer. Jeg sniglytter, når podcastpionererne Josephine og Nanna taler intimt og personligt om onani, bryllupsplanlægning og kropspositivisme. Min toårige søn synger med sin lyse drengestemme med på titelmelodien: Fries before guys.

Fodbold FM – BT

Det er som et gammelt ægteskab. Fodbold FM startede på Radio 24syv (RIP!), har skiftet vært en milliard gange og er nu endt på BT, der efterhånden er superproducent af veloplagte podcasts. Det er ugens vigtigste frikvarter, når jeg løber en tur med eks-pro Francis Dickoh, household-bettingeksperten Steffen Dam eller den reflekterede FC Midtjylland-general Erik Sviatchenko i ørerne.

Syv vilde år med The Beatles – Studiestræde, Radio4

Er det en podcast, hvis det først har været sendt i radioen? Det er lyd, det er digitalt, du kan lytte til det hvor og hvornår, du vil – JA!

Beatles-podcasts er en decideret undergenre inden for podcasting. Derfor kan jeg med stolthed sige, at den bedste eksponent er dansk, 14 timer lang og lavet af Radio4s Kristoffer Lind og Anders Christiansen samt det levende Beatles-leksikon, Niels Jakob Søndergaard Mye. 

Thomas Spejlborg Sejersen er cand.mag. i medievidenskab, forsker og adjunkt på BA-uddannelsen Medieproduktion og Ledelsen. Han undersøger frem til januar 2021 ’Forretningsmodeller og fremtidsudsigter for det danske podcastmarked, sammen med docent Aske Kammer.