Skip to main content
Se alle oplæg på video
Foto: Farzad Soleimani

Det er ikke bare lige ...

Værktøjer, viden og video-oplæg

Få alle indsigterne fra konferencen om bedre kønsbalance i mediebranchen. Video-oplæggene inspirerer til selv at gøre noget ved det på jeres arbejdsplads.

Bliv inspireret

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole inviterede sammen med Netværket for Ligestilling i Medierne til minikonference den 6. oktober 2023 - med fokus på, hvordan vi sikrer en bedre kønsbalance i mediebranchen.

Her mødte den udsolgte sal i Nordens Hus frontløbere fra hele Norden, som fortalte, hvordan - og hvorfor - de arbejder strategisk med kønsbalance i både spalterne og på chefgangene.

Her på siden kan du se programmet for dagen og - mere aktuelt - se videooptagelser af alle dagens oplæg. Her får du præsenteret den seneste forskning, baseret på et nyudviklet værktøj, der kan afsløre bias i journalistikken. Og du kan høre fra en chefredaktør, der har afprøvet det.

Du får også de nyeste tal for, hvordan mænd og kvinder fordeler sig på topposterne i den danske mediebranche … og meget mere.

Se videoerne her neden for (alle optaget af Lukas Ouitre). Hvis du vil vide endnu mere, finder du her på siden ligeledes to handlingsvisende rapporter med værktøjer til at arbejde med bedre kønsbalance på jeres arbejdsplads.

God fornøjelse:

 

Nordisk Ministerråds generalsekretær Karen Ellemann og DMJX' rektor Julie Sommerlund introducerer dagen og reflekterer over projektet samt dagens tema og relevans.

 

Gitte Rabøl og Marion Hannerup deler en række af deres indsamlede indsigter og råd til en bedre kønsbalance i mediebranchen. Her på siden kan du desuden læse og downloade hele rapporten 'Bedre kønsbalance i mediebranchen', som udruller de 7 anbefalinger og giver rygstød til at skabe forandringer.

 

Lena K Samuelsson, Chefredaktør og Adm. Direktør, Aftonbladet (SV): På Nordens største nyhedssite har man for længst indset, at det er en dårlig business-strategi kun at appellere til den ene halvdel af avisens potentielle målgruppe.

 

Sumeet Singh, Global Head of Diversity, Inclusion and Belonging, Schibsted, (NO)
fortæller, hvordan arbejdet med mangfoldighed er solidt forankret i mediekoncernens
topledelse, der ser det som et vigtigt konkurrenceparameter.

 

Trine Ohrberg, Informations- og Eventchef, Mediebedrifternes Landsforening, (NO),
fortæller, hvordan de norske mediearbejdsgivere i 2017 samlede hele branchen til kampen
mod forskelsbehandling og for bedre kønsbalance. Nu spørger andre brancher om råd.

 

Dennis Christensen, Analysechef, Danske Medier, præsenterer nye tal for kønsfordelingen i mediebranchens top og ser på udviklingen siden Danske Medier og DMJX i 2021 gennemførte undersøgelsen for første gang.

 

Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen, kommunikationsforskere på DMJX, har undersøgt mediernes brug af kilder og fundet store forskelle på, hvordan mænd og kvinder bliver fremstillet. Se hvilke – og hvordan du selv kan teste dit eget medie.
Her på siden finder du desuden det værktøj, som du selv kan teste med.

 

Stifteren af Diverse Eksperter fortæller om databasens flyvende start.

 

Nyt fra værktøjsfronten 2: Lars Damgaard, CEO hos MediaCatch, fortæller om nye digitale metoder til at teste bl.a. kønsbalance og mangfoldighed.

 

Børsen er et af de medier, som modigt har deltaget i DMJX-projektet. Bjarne Corydon, Chefredaktør og Adm. Direktør, fortæller om Børsens erkendelsesrejse - i og udenfor projektet.

 

Hvad gør medierne selv, og hvad kan de bruge resultaterne til? Debat mellem Anne Mette Svane, chefredaktør, TV2 Nyhederne, Christina Blaagaard, formand, Danske Medier og Anton Geist, journalistisk chefredaktør, Information. Modereret af Charlotte Harder, Kommunikationschef, Dansk Journalistforbund.


Hvor dybt stikker ubalancen, vanerne, normerne og kulturen? Journaliststuderende Malou Heigl har spurgt sine medstuderende, hvordan de reflekterer over valg af kilder og køn. 
Videoen er lavet som et input til konferencen og indgår ligeledes i Gitte Rabøls og Marion Hannerups oplæg.

 

PRAKTISK INFO: Konferencen har fundet sted

Tid: 6. oktober 2023 kl. 09.00-12.30

Sted: Nordens Hus, Ved Stranden 18, 1061 København K

Program: Se nedenfor

Læs to rapporter, som giver viden og anvisninger til at gøre noget ved det.

Bedre kønsbalance i mediebranchen 

Nordiske medieledere giver deres bedste råd til, hvordan medier kan sikre en bedre kønsbalance – både i det journalistiske indhold og i ledergruppen. Det kræver fokus og fakta – og først og fremmest erkendelse af, at der er en udfordring. 

 

Bedre kønsbalance i det journalistiske indhold 

Metode til kortlægning af repræsentation og præsentation af kilder. 

Hvis din virksomhed er interesseret i at afprøve værktøjet, så kontakt lektor Anna Karina Kjeldsen på akkj@dmjx.dk 

Baggrund

For snart tre år siden gik det for alvor op for cheferne i den danske mediebranche, at der flere steder var udfordringer med den interne kultur.

Det førte ikke alene til en debat om krænkelser og forskelsbehandling, men også til refleksioner om kønsbalancen i organisationerne: Jo højere oppe i hierarkiet, jo færre kvinder er der typisk. Også kønsbalancen i indholdet kom til fornyet debat, da undersøgelse efter undersøgelse afdækkede en markant overvægt af mandlige ekspertkilder. Medielederne havde brug for at handle, men det stod hurtigt klart, at der både manglede tilbundsgående forståelse for problemerne og bud på løsninger.

Det blev startskuddet for Projektet Bedre kønsbalance i den Nordiske Medieindustri, som er forankret hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og finansieret af Nordisk Ministerråds Ligestillingsfond NIKK.

Medier i de andre nordiske lande har gennem de seneste år stået med samme udfordringer, men har været hurtigere til at tage affære.

Innovationsprojektet har som formål over tre år at indsamle, udvikle og dele de bedste erfaringer fra frontløbere på tværs af den nordiske mediebranche med henblik på at inspirere til forandring i hele Norden.

To journalister, der kender branchen indefra og fra alle niveauer har sammen med to forskere fra DMJX talt med en lang række mediechefer, forskere og undervisere på tværs af Norden for at undersøge, hvad der fremmer og hæmmer forandring og herunder set på strukturelle og kulturelle forskelle fra land til land.

Det er der kommet en række anbefalinger ud af, som blev præsenteret på konferencen. I samarbejde med Dagbladet Børsen, som er en ud af en række Nordiske Partnere på projektet, har de desuden udviklet et nyt værktøj - til fri afbenyttelse. Værktøjet kan hjælpe medier med at afsløre ubevidst bias i deres indhold - for eksempel om der er ubevidste mønstre for, hvordan man beskriver eller omtaler henholdsvis mandlige og kvindelige kilder.

En lang række samarbejdspartnere i hele Norden er med til at sikre, at den viden, der er indsamlet bliver delt og lever videre i konkrete projekter og undervisning af fremtidens journalister.

Læs mere om projektet her.

Hvem står bag konferencen?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)

DMJX har - med støtte fra Nordisk Ministerråds ligestillingsfond NIKK - de seneste par år indsamlet, udviklet og delt viden på tværs af Norden med det formål at bidrage til en bedre kønsbalance i de nordiske medieorganisationer og det journalistiske indhold.

Det er i praksis sket via et samarbejde mellem to erfarne journalister, Gitte Rabøl og Marion Hannerup, der kender mediebranchen indefra og fra alle niveauer – og to forskere, Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen, som forsker og underviser på DMJX.

På konferencen delte de best practice fra de andre nordiske lande og præsenterede et nyt værktøj, der kan hjælpe medier med at afsløre evt. bias i deres journalistik.

Netværket for Ligestilling i Medierne (LiM)

LiM samler ledere og andre aktører fra den danske mediebranche for at holde fast i ambitionen om at få bedre repræsentation i journalistikken og på de danske medie-arbejdspladser.

På det seneste møde i juni præsenterede gruppen bag den nye database DiverseEksperter.dk det tiltrængte nye værktøj, der skal gøre det nemmere for journalister at finde kvindelige eksperter på en lang række områder.

I Styregruppen for LiM sidder Stine Carsten Kendal, Adm. direktør for Information, Charlotte Harder, Kommunikationschef, Dansk Journalistforbund og Marion Hannerup som repræsentant for DMJX