Skip to main content

Mette Frederiksen er en dygtig formidler, men…

Statsministeren bryder en række kommunikationsregler i sit (lange) opslag på Facebook om genåbningen. Journalist, redaktør og kommunikationsrådgiver Malene Bjerre peger på 4 problematiske punkter i statsministerens opslag, så du kan undgå at begå de samme fejl i din egen kommunikation

Aktuelt, DMJX, Mette Frederiksen

Mette Frederiksen kan være en vanvittig dygtig formidler.

 

Det beviste hun blandt andet i sin nytårstale, da hun sagde:

”Jeg tror på, at vi i dag har lagt det værste år bag os. Men vi må forvente, at de sværeste måneder er foran os.”

Det blev sagt på en overbevisende, landsfaderagtig måde, man som borger kunne læne sig op ad i januarmørket: Det er ekstra hårdt lige nu, men der er lys forude. Mette ved, hvordan vi har det, og hun har vores ryg.

MEN …

I det her opslag på Facebook bryder statsministeren så mange regler for god kommunikation, at der er kommet en tvivlsom tekst ud af det.

Det mener journalist, redaktør og kommunikationsrådgiver Malene Bjerre. Hun underviser på diplomkurset Analytisk formidling – gør det svære let at forstå, og hun peger her på fire problematiske punkter i Mette Frederiksens opslag:

1. Det er for langt

”Det er en absurd lang tekst, statsministeren har postet. Facebook er ikke et godt medie til så lange formater, hvor der hverken er gode muligheder for overskrifter eller for at bryde teksten op med fx billeder. Facebook egner sig bedre til kortere tekster med et enkelt budskab.”

2. Budskabet er uklart

”Det er uklart, hvem hun henvender sig til. Er det os borgere? Er det oppositionen? Er det medierne? Og vil hun tale om teststrategien, om håb og realisme eller om prioriteringen, når der skal genåbnes? Det er for rodet. En del af teksten er helt klart skrevet til os borgere, men det er dårlig kommunikation, for – lad os være ærlige – det er i høj grad politikere og journalister, der sidder og læser hele denne her tekst ordenligt igennem. Formatet taler ikke til almindelige mennesker på Facebook.”

3. Det går ikke i hjertet

”Sprogligt går opslaget ikke i hjertet. Som læser går man død i de lange, abstrakte sætninger, hvor emnerne er blandet sammen i en stor rodebunke. Hun kunne med fordel fx have vinklet opslaget på, hvor vanskeligt det er at prioritere i et genåbningsforløb. Noget, der kunne samle befolkningen og hæve niveauet i debatten over særinteresser i forskellige brancher og befolkningsgrupper.”

4. Det er selvmodsigende

”Hun slutter af med at skrive, at vi skal lytte mere til hinanden. Men man kan argumentere for, at det inviterer hun jo ikke rigtig selv til ved at lægge sådan en lang enetale ud på Facebook. Især når hun ikke svarer folk i kommentarsporet. Det havde været mere troværdigt at lade sig interviewe, så en journalist kunne få lov at stille kritiske spørgsmål. Fx om, hvorvidt det, at regeringen nu er parat til at løbe en 'kalkuleret risiko', skal ses som et opgør med den hidtidige strategi om, at 'hvert dødsfald er en en tragedie og skal undgås'.”

Lad os være ærlige, det er i høj grad politikere og journalister, der sidder og læser hele denne her tekst igennem

Malene Bjerre

Relevant kursus

Om Malene Bjerre

DMJX Gæsteunderviser Malene Bjerre

Malene Bjerre

Udannet cand.mag. i dansk og italiensk med en tillægsuddannelse fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Har arbejdet som journalist, redaktør og kommunikationsrådgiver og er forfatter til en række bøger om sprog, kommunikation og journalistik. Har lang undervisningserfaring i journalistisk metode.