Skip to main content

DMJX København officielt indviet med Kongen som æresgæst

Nu er det ganske vist. DMJX’ uddannelsesbygning i Ørestad Nord er indviet. Dagen blev ekstra mindeværdig idet H.M. Kongen deltog og både holdt tale og drog på opdagelse i arkitekturen og blandt de studerende.

Kongen kigger på kunstvæg
Alle artikelfotos: Christian Falck Wolff

H. C. Andersen kunne næppe have skrevet manuskriptet til indvielsen af DMJX’ nye uddannelsesbygning i København mere eventyrligt.

Skyerne, som i ugevis har hængt over skolen, bøjede sig for solen, hvis stråler fik bygningens kraftfulde røde facade til at rubinfunkle. 

Og indenfor tog bygningens DNA-streng, den grønne trappe, Greenline, som forbinder alle syv etager i det 29 meter høje atrium, sig ud fra sin allerbedste side i lyset. 

Ikke mindst fordi trappetrin, reposer og etager var belejret af studerende, lokket frem af H.M. Kongen, der som kronen på værket havde takket ja til at deltage i den officielle indvielse af DMJX København.

Læs mere om byggeriet her

Ved ankomsten blev majestæten ikke alene taget imod af forperson for DMJX’ bestyrelse, Lea Korsgaard og rektor Julie Sommerlund, men også mødt af spontane jubelråb fra skolens studerende og ansatte.

Kongen prøvede kreativ kodning i praksis

Udover en rundtur i bygningen med fortællinger om arkitekturen og et kommende kunstværk, prioriterede Kongen at gå på opdagelse i klasselokalerne for at møde studerende og undervisere og blive klogere på metoder og teknologier, som de studerende arbejder med.

På højskolens spritnye uddannelsesretning, Coded Design, blev Kongen modtaget af docent Stig Møller Hansen og studerende Helena Bak Hollænder. Sidstnævnte havde fået æren af at vise et interaktivt eksempel på kodet design og Kongen greb muligheden for selv at interagere med skærmen.

Dette billede skabte Kongen selv under sit besøg. Ved hjælp af kodning og processing har Helena Bak Hollænder lavet et program, som genererer billeder ud fra aktørens interaktion med computeren - gennem webkameraet, mikrofonen, tastatur og mus. Farvepaletten tager udgangspunkt i nogle billeder, hun har fundet af Kongen fra blandt andet Royal Run. 

Efter et besøg på uddannelsen Medieproduktion og Ledelse, hvor Kongen overværede studerendes fremlæggelse og feedback på en kommunikationsopgave, gæstede han uddannelsen Tv- og Medietilrettelæggelse.

Her blev han taget imod af underviser Judy Wium og kom herefter på rundtur ved forskellige borde og skærme med de to studerende Jens Schilling Bredal og Julia Guillén som værter. Her fik Kongen indsigt i uddannelsen med særlig vægt på kreativ metode og udvikling af tv-koncepter.

Der blev gået flere trin på Greenline og undervejs blev der blandt andet gjort et stop for at kigge på den endnu tomme kunstvæg, hvor DMJX netop nu arbejder på at få fondet et kunstværk, som skal gå fra gulv til loft.
Kongen fik også anledning til at tale med arkitekt og projektleder Anette Grønbeck fra PLH Arkitekter, som fortalte om visioner og løsninger, som er udlevet i bygningen.

Taler, musik og reception

Den mere formelle del af indvielsen fandt sted i det store auditorium på 6. etage med deltagelse af 200 inviterede samarbejdspartnere, venner af huset, studerende og ansatte.

Her blev der holdt taler af H.M. Kongen, af bestyrelsesforperson Lea Korsgaard samt af rektor Julie Sommerlund.

Kongen kredsede i sin tale om teknologisk udvikling, mennesker og maskiner, kunstig intelligens, simuleret virkelighed og vigtigheden i at nogen kan sortere i budskaber og mellem hvad der er sandt og falsk.

Den fulde tale kan læses på Kongehusets hjemmeside.

Også bestyrelsesforperson Lea Korsgaard talte om teknologiens vokseværk og lavede undervejs - i en imponerende tour de force - nedslag i store tænkere gennem de seneste 2000 år, som alle har forestillet sig, at historien snart var slut. Fra Paulus til Kant, Hegel og Marx.

- Vi må aldrig kun forholde os til den udvikling, der sker derude – vi skal påvirke udviklingen, indefra, herfra. Det er somme tider svært og forvirrende og utrygt. Sådan bliver det også her, mellem disse mure. Det er uundgåeligt, når man lever i en vild tid som vores. Men med dette hus har vi fået de bedste rammer og betingelser for, at de nye begyndelser også kan ske i en ånd af nysgerrighed og mod. Her stråler af åbenhed, lys, venlighed, dristighed, legesyge, omtanke for miljøet og helt konkret: Højt til loftet, sagde hun.

Rektor Julie Sommerlund gjorde fire nedslag i observationer fra den nye bygning. Nemlig, 1) at det er et hus med få rette vinkler, ført an af Hogwarts-trappen med sit skær af mystik, 2) det utraditionelle valg af farver – hver for sig og især sammen – eksempelvis den røde facade og den grønne trappe, 3) at der er så højt til loftet og langt til gulvet, at man opdager, man har højdeskræk, hvis man ikke allerede vidste det og 4) at huset rent arkitektonisk åbner sig både udad og indad.

- Den skarpe observatør har nok regnet ud, at det er fire kvaliteter, som også beskriver os, som arbejder og uddanner os i huset. Vi er skæve, farverige, nysgerrige og undersøgende. Her er højt til loftet, sagde hun.

Konst. institutchef for Visuel Kommunikation, Karsten Vestergaard, høstede mange grin og klap for sin rolle som toastmaster, mens musikeren Aksglæde, tidligere DMJX-studerende, sang lige til hjertet med tekster om livet og relationer.

Vejret tillod heldigvis, at den efterfølgende reception kunne afvikles på skolens skønne tagterrasse med udsigt over fælled og by. Her blev der snakket og minglet, mens interesserede kunne få en rundtur i bygningen.

Og så var det snip snap snude.