Skip to main content

Fotojournalister fra DMJX udstiller på fotofestival på Refshaleøen

Ti fotodokumentarer fra et undervisningsforløb på Fotojournalistuddannelsen ryger direkte på udstilling på Copenhagen Photo Festival.

Ti reportagehistorier fra et undervisningsforløb på Fotojournalistuddannelsen ryger direkte på udstilling på Copenhagen Photo Festival.
Foto: Maria Høy Hansen

- Du skal lave en fotodokumentar i foto og tekst. Dokumentaren skal belyse et overordnet emne fortalt gennem en konkret historie. Nårh ja, og så skal du sætte dit fotodokumentariske projekt op som en udendørs udstilling for tusindvis af publikummer.

Cirka sådan lød opgaven til de studerende på forårets runde af fotodokumentarforløbet på Fotojournalistuddannelsens fjerde semester.

Copenhagen Photo Festival er Nordens største fotofestival, som besøges af cirka 40.000 gæster. I år kan gæsterne blandt andet opleve en fotodokumentar om emnet kvinders rettigheder i Mexico, som er fortalt gennem specifikke kvinders oplevelser og kamp for retfærdighed. Eller en reportage fra en økologisk landsby som et eksempel på emnet alternative, bæredygtige leveformer. Begge er nemlig historier, der er produceret af studerende DMJX ud fra ovenstående opgaveformulering, og som nu skal udstilles på fotofestivalen.

- Det er en kæmpe motivationsfaktor for de studerende at vide, at deres historier skal udstilles, siger Søren Pagter, lektor på Fotojournalistuddannelsen.

- Det stiller krav til, at de studerende arbejder målrettet og journalistisk korrekt, da deres historier bliver vist og vurderet på en udstilling. Det er en god træning, specielt her i slutningen af fjerde semester, inden de skal i praktik. Generelt arbejder vi meget med rigtig offentliggørelse, altså magasiner, videoer på youtube, udstillinger og så videre.

Stort udvælgelsesarbejde bag fotodokumentarer

De studerende har selv designet den færdige udstilling på Copenhagen Photo Festival, som de har valgt at kalde for "Relations". Det tværgående tema for udstillingen er et fokus på forskellige kulturer og religioner, og hvordan de definerer og former det liv, som vi lever. Om det er gennem vores relationer til hinanden, os selv eller til samfundet og naturen omkring os. Gennem ti separate historier dokumenterer de fotojournaliststuderende forskellige menneskelige relationer og måder er håndtere livet på.

Fotoet her er fra Rosaline Ben-Baruch Langes historie “Vrãjitoare – The Witches of Romania”. Fotoet i toppen af denne side er fra Maria Høy Hansens historie “Hidden Away”.

Det er et stort arbejde at omsætte et emne til en konkret historie i løbet af de syv uger, som fotodokumentarforløbet varer. Efter et indledende researcharbejde tager de studerende tre uger i felten, hvor de dokumenterer historien. Herefter kommer de studerende tilbage med hundredvis af fotografier af forskellige situationer og personer, som skal omsættes til en færdigredigeret fotodokumentar.

Man skal finde kernen af historien

Ifølge Søren Pagter handler arbejdet om at finde ind til kernen af, hvad man gerne vil fortælle, og hvordan det kommer til udtryk i billederne.

- Ofte arbejder vi med nogle nøgleord, som indrammer historien, og så finder vi fotografier, der viser dette. Det kan for eksempel være fællesskab i den økologiske landsby, eller det kan være modstand i en historie om Vestbredden eller lignende.

Der indgår også tekniske vurderinger, hvor der kigges på eksempelvis kompositionen eller lyset i det enkelte foto. Det er vigtigt, at læseren kan aflæse de vigtigste ting i fotografiet. Så der går meget tid med at vurdere og fravælge en del fotos.

- Der er også stor forskel på, hvordan historien skal vises, i forhold til hvilke der udvælges. For eksempel kan du have plads til 12-15 fotos i en online fortælling, men færre på en udstilling. Det skal de studerende tage højde for, siger Søren Pagter.

Fotojournalistuddannelsen er en 3,5-årig professionsbacheloruddannelsen på DMJX i Aarhus og er den eneste dokumentariske fotouddannelse i Danmark. Læs mere om uddannelsen her.

Disse historier kan du opleve på Copenhagen Photo Festival

De fotojournaliststuderende fra DMJX udstiller disse ti historier:

  • Axel Emil Hammerbo – “Young People Take Up Climate Responsibility”
  • Benjamin Voldum Krog – ”Where Mountains Meet Fjords and People Unite With Nature”
  • Emil Bay Gregersen & Martin Thomas Ford – How a Small Group of People Created a Village”
  • Emilie Toldam Futtrup – “Ni una más // Not ONE More //”
  • Liv Latricia Habel – “The Rainbow Colors of Accra – untold stories of the local LGBTQ community”
  • Maria Høy Hansen – “Hidden Away”
  • Nichlas Arturo Pollier – “A Heart in the Shadow”
  • Rasmus H. Breum – “There’s Something in the Water”
  • Rebecca Helene Hoffmann – “The Tired Brains of Young Girls”
  • Rosaline Ben-Baruch Lange – “Vrãjitoare – The Witches of Romania”

De ti historier kan ses på Copenhagen Photo Festival, der foregår på Refshaleøen i København d. 1.-11. juni 2023.

Udstillingen er finansieret med støtte fra Aarhus Stiftstidendes Fond.