Skip to main content

Vild præstation: Studerende har taget Årets Pressefoto

Vinderen af Årets Pressefoto 2023 er Christian Falck Wolff. 

Studerende har taget Årets Pressefoto
Christian Falck Wolff, vinder af Årets Pressefoto 2023. Foto: Lars Horn/Baghuset

Christian Falck Wolff har taget årets bedste foto. 

Fotoet viser et sammenstød mellem unge klimaaktivister og politiet, som i ugevis har udkæmpet et feltslag på markerne ved den lille by Lützerath i Tyskland, som aktivisterne har besat siden 2020.

Foto: Christian Falck Wolff

Fotoet er taget i januar sidste år, mens Christian Falck Wolff var i praktik på Politiken. Det er en del af en større billedserie - Længe leve Lützerath.

Prisen er i dag blevet uddelt ved Årets Pressefoto 2023, som blev afviklet i Den Sorte Diamant i København.

Her er juryens begrundelse:

Årets Pressefoto er både det bedste billede, den vigtigste historie – og det bedste billede på den vigtigste historie. Det er simpelthen billedet på den kamp, som vi udkæmper globalt i disse år. Vi har længe vidst, at klimaforandringerne er svære at fotografere. Men de er ikke længere noget, vi taler om, som kommer til at ske en dag – nu er de her! Og klimaet er reelt blevet en kampplads, især mellem generationerne, for det er de unge, der tager kampen. 

Dét kan man til gengæld fotografere, hvilket fotografen har gjort med et fantastisk billede i mange lag. Foran os ligger slagmarken helt bogstavelig talt med nogle af kombattanterne klar til kamp. I baggrunden skyder kraftværket, symbolet på selve problemet, damp og røg op i luften, som var skorstenene kanoner med fossile brændsler. Det minder om store slag fra fortiden, hvor vi kæmpede om jorden og landet. Nu gør vi det igen. Spændingen sitrer, og det er nærmest som et skakspil, hvor sorte og hvide brikker står klar som løbere og springere. 

Som beskuere befinder vi os på samme side som fotografen, og billedet stiller dermed implicit spørgsmålet: Hvilken side er du på?

Uddannelsesleder svært begejstret

Søren Pagter, som er leder af Fotojournalistuddannelsen, kan ikke få armene ned over, at en af hans studerende løber med landets fornemmeste fotopris.

- Christian er en meget dygtig fotograf og billedet er utroligt godt. Mange af de andre billeder fra serien er voldsomme, men dette er stille og leder tankerne over på de gamle guldaldermalerier. Når man så får kigget nærmere på det, ser man, at der også er noget truende, som forstyrrer romantikken. Nemlig den kampklædte ordensmagt, som i den grad bryder med det stille landskab, siger Søren Pagter.

Christian Falck Wolff dimitterede for en måned siden fra DMJX og vandt i den forbindelse Ritzau/Scanpix-prisen for sit BA-projekt 'Djævlens værk' om I såkaldte moroer i Gambia, som man kan søge hjælp hos, hvis man er besat af djævlen eller har mentale lidelser..

Flere priser til DMJX-studerende

Som om det ikke var nok, vandt Christian Falck Wolff endnu en af de 14 priser i Stillbillede-kategorien, nemlig Årets Nyhedsbillede, Udland for fotoserien ’Længe leve Lützerath’. Hans vinderbillede i hovedkategorien er taget fra dén serie.

Se alle fotos fra projektet på Christian Falck Wolffs hjemmeside.

Desuden vandt Rosaline Ben-Baruch Lange 1.-prisen I kategorien Årets Reportage, udland for en fotoserie om rumænske vrajitoare-hekse. Serien tog hun på uddannelsens 4. semester.

Her er et af billederne fra serien:

Foto: Rosaline Ben-Baruch Lange

Axel Emil Hammerbo vandt Årets Sportsbillede for et foto af wrestleren Carlos Zamora, som han har taget under sin praktik på Ekstra Bladet.

Foto: Axel Emil Hammerbo

Endelig er vandt Betina N. Garcia prisen for årets long term project, for et projekt, som hun har arbejdet på siden 2015 og påbegyndte, mens hun var fotojournaliststuderende.

Fotoprojektet følger Nayda Espinoza og hendes brødre - som er børn af illegale immigranter fra Guatemala og Mexico - før, under og efter, at Donald Trump blev præsident.

Se et af billederne:

Foto: Betina N. Garcia

Desuden var der 2.-priser til DMJX-studerende i to af stillbilled-kategorierne til Emilie Toldam og Benjamin Voldum Krog samt til Thea Tønnesvang and Sigrid Ellesøe i videodokumentar-kategorien.

Læs meget mere om Årets Pressefoto 2023 på Pressefotografforbundets hjemmeside.

Fjerde gang, at en DMJX-studerende vinder i kategorien Årets Pressefoto

Årets Pressefoto har været afholdt siden 1974. Det er fjerde gang, at den fornemmeste pris uddeles til et projekt, som er lavet af en fotojournaliststuderende på DMJX.

Inden Christian Falck Wolff i år, er Årets Pressefoto tidligere blevet vundet af Gregers Tycho, Marie Hald og Sarah Hartvigsen Juncker.