Skip to main content

Verden skylder jer en kæmpe omgang – dimission i Aarhus

Legater til fremragende projekter, stærke taler og følsom musik ved Aksglæde udgjorde ingredienserne i dimissionen for 97 nye journalister.

Forsidebillede dimission
Alle fotos i denne artikel er taget af Emilie Toldam

 

Da DMJX i Aarhus i dag fejrede 97 nyuddannede journalister, var det med dimissionsdebut til rektor Julie Sommerlund.

I sin dimissionstale – der ellers også var festlig – causerede hun over den mærkelige tid, som har præget skolegangen for dimittenderne.

- Min generation kaldes X, og I tilhører det, man kunne kalde Corona-generationen. I har været berørt meget direkte af coronaen, både igennem jeres studie og i jeres liv. Jeg er 52 år og kedede mig lidt under nedlukningerne, det er så det. Men I har fået revet nogle meget vigtige år væk. Det er som om årene slet ikke har været der. I har klaret jer igennem på så flot vis. Men verden skylder jer en kæmpe omgang, sagde Julie Sommerlund.

- Nu er verden der. Den ligger der. Hvad vil I så bruge den til? Jeg tror, at verden har brug for, at I går ud og skaber mening i den. I skal ud i indflydelsesindustrien og skabe forandring. Det giver jer magt, men også ansvar, sagde hun.

Rektor Julie Sommerlund

Studentertaler: Det skal ikke være faget alene, som definerer os

Amanda Holmgaard Sørensen var et særdeles populært valg som årets studentertaler. Hun kom ud i mange hjørner, lige fra de venskaber - og snart en semesterbaby - som er kommet ud af relationerne mellem de studerende til presset og privilegierne, som følger med journalistfaget og ikke mindst angsten for at brænde ud.

- Det er let at komme til at identificere sig med jobbet som journalist. Men vi skal passe på, at passionen for faget ikke får os til at brænde ud. Jeg er ikke den eneste, der har været presset og udfordret. Men vi skal huske på, at vores fag alene ikke definerer, hvem vi er, sagde Amanda Holmgaard Sørensen.

- Det er en hård branche med deadlines og uforudsigelighed, men det er også det, der gør den fantastisk. Og tænk på, hvor mange, der lytter, læser og ser det, vi laver og bliver påvirkede og rørte af det, sagde hun.

- Jeg ved ikke med jer. Men jeg kan godt nævne et par stykker, som jeg ikke tror forsvinder ud af mit liv lige foreløbigt. Vi har fået venner for livet, sagde Amanda Holmgaard Sørensen.

Amanda Holmgaard Sørensen uddelte også et par stikpiller til højskolen, som ved et par lejligheder har flyttet undervisningen til Storcenter Nords konferencelokaler, for at få plads til alle. Skolens famøse toiletter kunne heller ikke ”slippe”.

- Vi er flyttet fra Bunkeren til en ny hightechbygning, hvor toiletterne skyller ud af sig selv. På de gode dage, sagde hun til høj latter.

Musikeren Aksglæde spillede fem sange om savn, venskab, relationer og om at leve i nuet. Sangene bandt på forunderlig og rørende vis eftermiddagens indslag sammen.

Eksempelvis mindede troubadouren i sangen ’Midt i en skål’ om, hvordan de venskaber, man tror er for evigt, kan fordampe, hvis ikke man passer på.

Aksglæde formår både at trække i smilebåndene og de små hår på armene, mens han henfører sine lyttere til relaterbare scener fra sin nostalgis skattekammer.

Både taler og sange vakte jubel og klapsalver blandt dimittenderne og deres pårørende.

Det samme gjorde Journalistuddannelsens undervisere, som var mødt talstærkt op – for at oplæse navnene på dimittenderne og for at motivere og uddele tre legater.

Trafikmonstre, truckerliv og hjernerystelsers langvarige konsekvenser: 3 legater uddelt

De tre legater tilfaldt journalistiske produktioner af høj kvalitet. En YouTube-produktion, en digital fortælling til unge og en longread.

TV2 Nyhedernes Pris gik til Sarah Lægaard Hansen og Thomas Medom Marcus, som har lavet en videoproduktion til TV2 Østjyllands YouTube-kanal. Deres projekt hedder ’Monsteret bag rettet’ og vil bekæmpe vejvrede og skabe mere sikker trafik. Legatet blev uddelt af underviser og vejleder Thomas Pallesen.

DR Nyheders Pris tilfaldt Clara Vestergaard Lausen og Frederikke Amalie Albrechtsen, som har lavet en digital fortælling om langtidsvirkninger efter hjernerystelser, noget som især rammer unge kvinder. Fortællingen er målrettet unge mellem 15 og 30 og legatet blev motiveret og uddelt af vejleder Røskva Würtz.

Højskolens Rejselegat blev givet til Morten Høeberg Mortensen og Lucas Stevns Wiingaard for deres longread ’Truckerliv - Fortællinger fra en branche i nødsporet’, som uddeler og vejleder Jan Dyberg Larsen kaldte for en fremragende læseoplevelse.

Se billeder af vinderne og læs mere i billedrullen her

Fem undervisere/vejledere fordelte navneopråbene af de 97 dimittender mellem sig. Efter hvert navnerul var der jubel og klapsalver.

Underviserne var: Kresten Roland Johansen, Joan Husted, Mette Mørk, Mette Stentoft og Thomas Pallesen, som ses i billedrullen neden for i nævnte rækkefølge.

Verdensklasse live-demonstration af lommeuld og træden vande

Prorektor Jens Grund orkestrerede dagen med stort overblik – og overskud. Blandt andet fik han demonstreret live, hvordan man på fornemmeste vis træder vande, når der sker uforudsete ting, live.

Fotojournalistuddannelsen, som normalt kun har dimittender ved vinterdimissionen, havde annonceret, at der ville komme to dimittender, som har taget reeksamen i foråret. Men da der blev lagt over til uddannelsens faglig leder, Søren Pagter, var hverken han eller de to fotodimittender til stede i salen.

Prorektor Jens Grund viste kunnen på, hvordan journalister holder hovedet koldt i alle situationer.

Jens Grund lavede desuden op- og nedlæg til de forskellige indlæg. Blandt andet supplerede han Amanda Holmgaard Sørensens tale med:

- I skal aldrig glemme passionen, men I skal tæmme den. Ellers brænder I sammen. I skal lære at finde balancen, sagde Jens Grund.

Efter den officielle del af dimissionen åbnede de studerende op for Kurt Strandbar, hvor der kunne købes kolde drikke i sommervejret, som viste sig fra sin gode side.

Herefter blev der hygget, snakket og taget billeder i flere timer til jazz- og loungemusik.