Skip to main content

Ny grundbog om audiovisuel dramaturgi

Få styr på grundlæggende dramaturgiske principper og virkemidler. Midt i fortællingen er en ny grundbog, som giver metoder, værktøjer og teori til dig, der arbejder med lyd og levende billeder.

Fotografi fra ny bog om dramaturgi
Journalisten Poul Brink (Peter Plaugborg) omkranset af røde advarselslamper. Idealisten (2015). Produktionsselskab: Toolbox Film. Instruktør: Christina Rosendahl. Fotograf: Laust Trier Mørk.

Podcasts, serier, film, dokumentarer, nyheder, reportager. Historiefortælling findes overalt. Og nu kommer bogen, der giver grundlæggende værktøjer til alle, der fortæller historier i lyd og billeder.

’Midt i fortællingen’ er en ny grundbog, der er skrevet af Nikolaj Christensen, som er underviser og konsulent på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor han i en årrække blandt andet har undervist kommende tv- og medietilrettelæggere i dramaturgi og konceptudvikling.

Hvordan er en fortælling skruet sammen? Hvad driver dem frem? Hvordan fremstiller man bedst en interviewperson eller en fiktiv karakter? Hvilke udtryksformer findes der? Hvilken plotform er der tale om? Hvordan fortæller man historien i teateret, på film, på tv og i journalistikken?

 

Det er bare nogle af de emner, som Nikolaj Christensens behandler i bogen. Den er sprængfyldt med eksempler, som er hentet fra alle genrer - eksempelvis teater, smalle og brede fiktionsfilm, dokumentarfilm og etablerede tv-genrer samt nye fortælleformer som serier og podcasts.

- For mig er det naturligt, at man henter sin inspiration og sine fortællegreb i alle genrer og former. Vi fodres jo først og fremmest med fiktionsfortællinger gennem vores opvækst, så når vi senere skal omsætte virkelighedens historier til fortællinger, er det også fiktionens grundstof vi trækker på, siger Nikolaj Christensen, som selv har savnet en bog, der på denne måde gik på tværs af etablerede genrer.

Bogen indeholder 18 kapitler, som alle afsluttes med bud på igangsættende aktiviteter, der både omfatter analyse og idéudvikling, så indholdet omsættes til praksis. Desuden er der en nyttig tjekliste til udvikling og produktion.

Midt i fortællingen er udkommet på Forlaget Ajour og kan købes i DMJX’ boghandel.