Skip to main content

Krop og Counter-Strike

09.06.2021

En sund krop giver flere sejre på skærmen. Med den påstand og et tv-koncept forsøger to dimittender med deres BA-opgave fra DMJX at inspirere hardcore gamere til at leve sundere og bruge deres krop.

To studerende fik gamere igang med at bruge deres krop
TV2 Østjylland

De fleste med hjemmeboende børn kender til diskussioner om computerspil, der tager overhånd og tid fra andre aktiviteter. Den diskussion er svær, og endnu sværere er det at sætte sig som mål, at et tv-koncept skal få de mest hardcore gamere til at lægge headset og mus til fordel for motion og bevægelse.

Men præcis så højt blev målet sat sidste sommer, da journalist Mads Illum Dalsgaard og Michael Agerholm Olesen skulle lave deres bachelor i journalistik

- Vores vinkel var at inspirere og motivere gamer-drenge til at bevæge sig mere, fortæller Mads Illum Dalsgaard.

Og ud af det kom idéen til Fraggers i Form.

 

 

Fraggers i form er et program, der forsøger at inspirere gamere til at motionere og få sundere kostvaner.

Tv-konceptet gav dem et 12-tal og en straks-ansættelse på TV2 Østjylland, der lynhurtigt så potentialet i programmet som en satsning til unge seere på stationens youtubekanal. Her har de tidligere mest produceret satire og fiktion til målgruppen 18-25 år - for eksempel serien GG Horsens.

Fraggers i Form er et formateret livstilsprogram, der helt enkelt går ud på at udfordre et hold af stillesiddende gamer-drenge på deres fysik med sportslige udfordringer. Derefter afprøver programmet, om de fysiske anstrengelser giver pay-off i form af bedre resultater, når holdet skal dyste mod andre e-sportshold i det klassiske skydespil Counter-Strike.

TV2 Østjylland

Michael Agerholm Olesen er en af de to DMJX-dimittender, der står bag Fraggers i Form.

Ordforklaring

Counter-Strike - Global Offensive: Et af verdens mest populære skydespil, der spilles fem mod fem.

 

CS/CS:GO: Forkortelse for Counter-Strike / Counter-Strike: Global Offensive

 

Frag: Det samme som et ’kill’ – du skyder en person i et skydespil som Counter-Strike.  

 

Fragger: En person, der skyder en anden person i et skydespil. Hvis man er den bedste på holdet, er man ”top-fragger”.

 

Twitch: Streamingtjeneste, der specielt henvender sig til gamere.

 

Hvis du nu studser over ordet fraggers i titlen, så spiller du helt sikkert ikke Counter-Strike eller CS, som det bare kaldes i programmet, og du er helt bestemt IKKE i målgruppen. Fragggers i Form er med vilje lavet både nørdet, snævert og indforstået - for ellers gider gamerne ikke se det.

Både Mads og Michael er selv øvede Counter-Strike-spillere. De ved, hvordan de skal tilrettelægge og klippe, så speak, sprog og opbygning rammer målgruppen. Og i følge dem selv, er det en del af forklaringen på, at målgruppen rent faktisk bider på.

- Vi er tro mod spillet og klipper scenerne, hvor de gamer, så man følger runderne i spillet. Det kan vi, fordi vi selv spiller og forstår det, siger Michael Agerholm Olesen.

Mads Illum Dalsgaard er nyuddannet fra 2020 og lige nu i gang med optagelserne til 2. sæson af Fraggers i Form.

De fleste forbinder gaming med energidrikke, chips og sodavand. Vi kunne sagtens udstille de usunde vaner. Men gamerne gider ikke, hvis vi er for opdragende, så i programmet er vi anvisende og forsøger at inspirere.

Journalist Mads Illum Dalsgaard

TV2 Østjylland har foreløbig købt to sæsoner af Fraggers i Form og ansat både Mads Illum Dalsgaard og Michael Agerholm Olesen til at producere programmerne. De sendes som udgangspunkt kun på stationens youtube-kanal, hvor målet er at tiltrække de unge seere i gymnasiealderen. Og det går godt for stationen, der er den af TV2’s regioner, som har den største youtube-kanal.

Indholdschef Thomas Skov er begejstret for programmet, der i forhold til andre satsninger klarer sig særligt godt på interaktionen:

- Det er helt afgørende, at det er gamere, der har lavet det. Man fatter ikke den målgruppe, hvis man ikke ved noget om CS (Counter-Strike red.). Målgruppen bliver taget enormt alvorligt, og vi taler ikke ned til dem. Vi forklarer ikke begreberne og ordene, og det skal vi heller ikke, siger Thomas Skov.

Den nørdede tilgang har betydet, at programmet også er blevet set og kommenteret af flere store gamere på Youtube, blandt andet Jaxstyle og MarckozHD, der har lavet reaktionsvideoer på YouTube og Twitch. Det har trukket det samlede antal visninger op på over halvanden million. 

Men programmet er ikke mere nørdet, end at TV2 Østjyllands seere også har haft glæde af en forkortet udgave af serien, da den blev sendt på flow-tv i påsken.

TV2 Østjylland

Indholdschef på TV2 Østjylland Thomas Skov.

- Det er bemærkelsesværdigt og ud over vores forventninger, at serien går SÅ godt digitalt på trods af en næsten traditionel fortælleform. Det er fordi relevansen for målgruppen igennem tilrettelæggelse og produktion er ramt fuldstændig spot on, siger Thomas Skov.

Ingen fordomme og opdragende pegefingre

Og selv om Fraggers i Form i koncept og fortælleform minder om DR’s program-serie ”Rigtige Mænd”, hvor usunde håndværkere også bliver udfordret med nye sunde motions- og madvaner, så er der stor forskel i netop måden, man henvender sig til målgruppen på. Hvor man i Rigtige Mænd spiller på sarkasme og drilleri, og udstiller dellerne og den usunde levevis, så har Mads Illum Dalsgaard og Michael Agerholm Olesen helt bevidst valgt en anden tilgang.

- De fleste forbinder gaming med energidrikke, chips og sodavand og vi kunne sagtens udstille de usunde vaner. Men vi er i stedet anvisende og ikke opdragende i udsendelserne, siger makkerparret, der i løbet af deres BA-opgave gjorde det grundige analysearbejde på målgruppen.

Her viste surveys og interviews, at unge gamere ikke gider løftede pegefingre eller dømmende og opdragende bemærkninger fra omverdenen, der sjældent forbinder e-sport med noget særligt positivt. Og selv om det kan virke ekskluderende for ikke-gamere, så har det været afgørende at programmet møder gamerne med en positiv og motiverende tilgang og med et sprog, de selv taler og forstår. For eksempel har coachen i udsendelsen en kandidat i e-sport og bevægelse.

Foreløbig har Fraggers i Form betydet fast arbejde til Michael Agerholm Olesen og Mads Illum Dalsgaard siden deres eksamen sidste sommer. Første sæson af programmerne kørte i starten af 2021, og lige nu lægger de sidste hånd på optagelserne til 2. sæson af programmet, der sendes på TV2 Østjyllands youtubekanal fra september.

- Vi har ramt lige præcis den målgruppe vi havde håbet fra start af, da vi lavede bachelorprojektet: nemlig unge mænd. 93,1% af seriens seere er mænd – og 54% af seerne er mellem 13 og 24 år, siger Mads Illum Dalsgaard og Michael Agerholm Olesen.