Skip to main content

Kravling trods Corona 2020

10.10.2020

Kravling fylder 20 år og DMJX løb med alle priserne

Coronasafe Kravling 2020

DMJX gav den gas på samtlige fagligheder til årets Kravling-prisuddeling. For selv om priserne er opdelt i fire faste faglige kategorier Journalistik, Foto, Design og Kommunikation, så viser vindernavnene, deres uddannelsesvalg og deres projekter, at mange af de nominerede og vinderne samarbejder på tværs af alle kategorier og kommunikerer på alle platforme med tekst, foto og video uanset uddannelsesretning.

Kravling var i sin begyndelse i 2000 de studerendes pendant til Cavling-prisen og en pris for god journalistik og rettet mod journalisterne. Men de sidste tyve år er der kommet flere kategorier til. Kravling har udviklet sig i takt med uddannelserne og mediebranchen, hvor kravet om at kunne levere på alle platforme bliver større og større. Men mens variationen i medier var stor ved årets prisuddeling, så var det nominerede felt - bortset fra en enkelt fra RUC - domineret og repræsenteret ved alle udddannelsesretninger fra DMJX.

Forgængelig og stærk kommunikation

Johan Slyngborg Fjord fra Kreativ Kommunikation vinder i kategorien Design med Iceposter - en skrøbelig og samtidig stærkt kommunikerende valgplakat af smeltende is til Alternativet, der brugte den som et indspark i  Klimadebatten.

Jonathan Fjord

TVM'er vinder journalistikprisen

I kategorien Journalistik er det ikke er en journaliststuderende, men Tv- og Medietilrettelæggeren Benjamin Brehm Fischermann, der vinder med dokumentarfilmen ”Krigen, der splittede min familie”. Filmen handler om, hvordan traumer fra 2. verdenskrig har slået skår i Benjamins familie, skår som han selv i filmen forsøger at klinke.

DR/Klaus Nedergaard

DBA Swish

Og i kategorien Kommunikation vinder Sofie Saietz Bergstrand og Simone Weilborg, begge dimittender fra Kreativ Kommunikation og nu bosat i Odense. De vinder med DBA Swish, som er en kampagne for Den Blå Avis, der skal få danskerne til at købe flere genbrugsgaver til jul. 

I kategorien Foto vinder fotojournalist Nanna Navntoft med projektet BED om Binge Eating Disorder - en stærk og smuk fotoserie om folk med spiseforstyrrelse. Nanna Navntoft vandt tidligere på året også en pris ved Årets Pressefoto på samme projekt.

Årets Praktikantvejleder

Det er danske Mediestuderende, der står for Kravling og formand Mie Hovmark Christensen lagde i år særlig vægt på den priskategori, der hedder Årets Praktikantvejleder.

- Ingen skal udsætttes for krænkelser eller opførsel, der ikke hører hjemme på en arbejdsplads. Rammerne i praktikperioden er afgørende, og derfor er denne pris så vigtig. Praktikantvejlederen er den person, som kan støtte og passe på praktikanterne, sagde hun og afslørede derefter at det blev Maja Laursen Bjerg fra TV2 Sporten, der blev Årets Praktikantvejleder.

 

Kravlingprisen gennem 20 år

2000

Første år Kravlingprisen uddeles og hermed er en officiel pris, førhen blev Kravlingprisen uddelt internt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

I år 2000 blev den uddelt i Aarhus af en ekstern komité med daværende chefredaktør på Ekstra Bladet, Hans Engell, som komitéformand.

2007

Fotoprisen indføres for første gang i 2007, så der nu uddeles to Kravlingpriser: en pris for et journalistisk produkt og en pris for et fotojournalistisk produkt.

Kravlingprisen, som førhen var en intern prisuddeling på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, bliver samlet under DJS, som var bestyrelserne på de tre journalistuddannelser RUC, SDU og DMJX.

2011

Praktikantvejlederprisen indføres af Astrid Holck Jensen, der sad i praktikantudvalget i 2011 med begrundelsen, at der skulle være en hæder af praktikantvejlederens arbejde.

2013

Første år 'Den Skæve Kravling' uddeles, som gives for journalistisk arbejde, som er utraditionelt, satirisk, underholdende, debatterende, konfronterende eller nytænkende. Prisen var ikke tilbagevendende.

2014

Foto-prisen gives for første gang for både foto, film og grafisk design.

Kravlingprisen for kommunikation indføres og etableres for første gang.

Som noget nyt uddeles 'HelgePrisen' i 2014. En pris, der hylder god regional journalistik, som ikke blev en tilbagevendende pris.

2016

Første år, hvor Kravlingprisen uddeles i fire kategorier: Journalistik, TV/Foto, Design og Kommunikation.

 

2020

Kravlingprisen for kommunikation lægger for første gang vægt på det gode kommunikationsarbejde eller den gode kommunikationsstrategi, mens TV/Foto-prisen gives til et fotojournalistisk produkt og skifter navn tilbage til Fotoprisen.

 

Kilde: Dansk Journalistforbund

Tessa var helt okay