Skip to main content

Kærlighedsbygning i Ørestad – grundsten er nedlagt

Grundstenen til DMJX’ nye uddannelsesbygning i Ørestad Nord er nedlagt. Tidskapsel med samfundsaktuelle studieproduktioner støbes i beton under elevatorskakt.

Julie Sommerlund nedkaster tidskapslen
Foto: Antonia Steiner.

Hvis fremtidsfolk eller Aliens en gang i fremtiden jævner DMJX’ uddannelsesbygning i Ørestad Nord med jorden, får de mulighed for at finde en tidskapsel med fremragende og samfundsaktuelle studieproduktioner fra år 2022.

Aflåst i en metalboks blev studieproduktionerne kastet ned i en elevatorskakt af rektor Julie Sommerlund. Bestyrelsesformand Lea Korsgaard kastede nøglerne i samme retning, så det bliver muligt at låse tidskapslen op.

Den vil nu blive støbt i beton – en symbolsk handling for en grundstensnedlæggelse i bygningen, som laves uden sten. Studieproduktionerne tæller emner som kønnet sprog, ensomhed, kvinders ret til abort og fysisk berøring blandt drengevenner.

Hjerterum i 29 meters højde

Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles nye uddannelsesbygning vil stå klar til at åbne dørene for studerende og medarbejdere i starten af 2024, hvor det bliver et farvel til bygningen på Emdrupvej 72 efter 25 år.

Bygningen på Grønjordsvej 2 i Ørestad Nord ligger et stenkast fra DR Byens metrostation og får fra toppen et flot kig ud over Amager Fælled.

Uddannelsesbygningen får flere markante kendetegn. Den røde facadefarve giver et kraftfuldt ydre. Indvendigt udgør et 29 meter højt atrium bygningens hjerte i de syv etager, som bindes sammen af en iøjnefaldende grøn trappe – Greenline.

PLH Arkitekter A/S

Kærligt og generøst hus

Ved grundstensnedlæggelsen var der taler og præsentationer fra blandt andre DMJX, PLH Arkitekter og By & Havn.

Lea Korsgaard, bestyrelsesformand for DMJX:

- Alle fra arkitekter og entreprenører til dedikerede medarbejdere bygger og fylder huset med dedikation, passion, lyst og vilje. Det kommer til at sætte sig i murene og påvirke alle dem, som skal gå rundt herinde. Jeg elsker, at det er et åbent og generøst hus, hvor vi kan se hinanden i øjnene og over skuldrene.

- Vi lever i en tid med krig, klimakrise, polarisering og en recession lige om hjørnet. Der påhviler os som mennesker et ansvar for at gøre noget. Vi kan som uddannelsesinstitution give vores studerende kærlighed til verden gennem uddannelse. Jeg er ikke i tvivl om, at vi nu skaber et kærligt og generøst hus, som er omsorgsfuldt over for omverden, fordi dem som bliver uddannet i huset, kommer til at tage ansvar for samfundet udenfor.

Julie Sommerlund, rektor på DMJX:

- I Aarhus har vi fået et hus, der er bygget til os, som bruger det. Det har vi ikke på Emdrupvej. Men det får vi her i Ørestad Nord. Det nye DMJX bliver mere farverigt, sanseligt og æstetisk. Men det mest afgørende er, at det ikke ligger i et villakvarter, men i et område, hvor offentligheden og samarbejdsrelationer er lige uden for døren.

Anette Grønbæk, arkitekt og bæredygtighedsleder, PLH Arkitekte

- Frie og åbne medier er en af grundstenene i vores samfund. Derfor er det med en helt særlig glæde og stolthed, at vi i dag i mere bogstavelig forstand lægger grundstenen til det kommende DMJX, der vil danne det fysiske, faglige ståsted for fremtidens mediefolk.

- Gennem hele projektet er der lagt stor vægt på grønne løsninger og energibesparende tiltag, og det er derfor forventningen, at byggeriet opnår bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld.

Anne Skovbro, adm. dir i By & Havn

- Velkommen til et fantastisk fællesskab. I vil opdage, at området er præget af en superstærk nybyggerånd og at I bliver en del af et netværk, hvor vi vil hinanden og bruger hinanden. Når I åbner dørene ud til jeres naboer, vil I møde mange andre virksomheder og institutioner, som også har innovation, digitalisering, medier og journalistik som omdrejningspunkt. Og der er masser af mulighed for samarbejde og fælles udvikling.

Fakta om den nye campus i Ørestad Nord

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) flytter i starten af 2024 til en ny, moderne uddannelsesbygning i Ørestad Nord.
Campus København får med den nye bygning 7.000 m2 moderne faciliteter, som understøtter et fleksibelt og kreativt læringsmiljø for BA-studerende fra Kommunikation, Medieproduktion og Ledelse, Tv- og Medietilrettelæggelse og Visuel Kommunikation samt undervisere, forskere og administrativt personale. Bygningen vil desuden skabe rammer for op mod 2.000 kursister årligt på vores kurser og videreuddannelse.

 

Foruden et offentligt tilgængeligt torv i det 29 meter høje atrium, hvor et iøjnefaldende grønt trappeforløb med plantekasser knytter bygningen sammen, bliver også den store tagterrasse med udkig til Amager Fælled åben for offentligheden.
Gennem hele projektet er der lagt stor vægt på grønne løsninger og energibesparende tiltag. De store glaspartier giver en åben og transparant facade, som inviterer omverdenen ind i den syv etager høje bygning, der med sin agile, fleksible indretning løbende kan tilpasses fremtidens behov.
Det fremtidige DMJX er tegnet af PLH Arkitekter.
Byggeriet bliver opført af 5E Byg.