Skip to main content

Fotografer giver comeback til analogt fotografi

Det gode gammeldags fotografi har medvind i filmrullen. Flere medier og flere fotografer bruger igen analoge arbejdsredskaber.

Flere fotografer skifter PhotoShop ud med mørkekammeret
Foto: Immo Wegmann

Det er langsomt, besværligt og dyrt. Helt op mod 100 kroner koster hvert tryk på udløseren. Alligevel vælger flere fotografer at liste det analoge kamera i tasken og lader det digitale blive hjemme.

- Det er en trend, som ikke er til at overse, lyder det fra Mads Greve, mangeårig underviser på DMJX’ Fotojournalistuddannelse.

Han har talt med tre tidligere DMJX-studerende, som er blevet uddannet i den digitale tidsalder – men som alle har taget det analoge fotografi til sig. De taler samstemmende om den glæde, æstetik, magi og faglige overvejelser, som det giver at arbejde med analoge virkemidler.

Den ene er Mathias Svold, som eksperimenterer med det analoge fotografi til trods for, at han er fastansat på Berlingske, der ellers er 100 procent digital. De to øvrige, Nanna Navntoft og Emil Ryge, er begge undervisere, som finder plads og tid til at fotografere egne projekter analogt.

Ifølge Mads Greve taler det ind i en tydelig tendens i tiden.

- Fotojournalister finder deres ældre kameraer frem fra kælderen og unge fotojournalister, der er vokset op med digitalkameraer, vender sig i stor stil mod det analoge, hvor de finder et udtryk, de ikke har været vant til, siger han.

Det analoge fotografi er mere overlevelsesdygtigt end først antaget. Følger man med i den fotojournalistiske verden, kan man næsten få det indtryk, at det analoge fotografi er på vej tilbage i førersædet.

Mads Greve.

- Måske er det blevet for let at fotografere digitalt, eller måske er noget af den spænding, mange følte, de fandt ved fotografiet før digitale kameraer forsvundet. Det analoge fotografi er mere overlevelsesdygtigt end først antaget. Følger man med i den fotojournalistiske verden, kan man næsten få det indtryk, at det analoge fotografi er på vej tilbage i førersædet, siger Mads Greve.

Her kan læse hans artikel Analog i en digital tid, som er udgivet på DMJX’ online tidsskrift MediaJournal.

 

Lektor Mads Greve, som selv er en flittig fotograf, har talt med tre tidligere studerende om den eksplosive tendens med at tage analoge billeder. Foto: Jens Bangsbo.