Skip to main content

Årets Sprogpris: Vi leder efter det, der går klart igennem

Det er tid til at indstille til Årets Sprogpris. DMJX er ny partner og vært for prisuddelingen på Sprogdagen i september.

Årets Sprogpriser skal uddeles på DMJX.
Foto: Unsplash

Når Sprogprisen til september uddeles for tiende gang, bliver det med DMJX som ny partner og vært for uddelingen.

Gitte Luk, som er mangeårig sprogunderviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er udpeget til at repræsentere skolen og skal blandt andet stå for planlægningen af Sprogdagen.

Den skal – efter planen – foregå på DMJX i Aarhus den 28.  september.

- Jeg synes, det er oplagt, at vi som journalistuddannelse er med i projektet sammen med seks rigtig stærke partnere, som blandt andre tæller Dansk Sprognævn og Forbundet Kommunikation og Sprog. Det er jeg meget glad for, også på det personlige plan, for jeg ser det som en vigtig opgave at hylde det gode sprog, siger Gitte Luk.

Alle kan indstille en tekst, som de mener bør anerkendes og belønnes med sprogprisen, der uddeles inden for fire kategorier:

Årets bedste tekst, årets bedste SoMe-tekst og årets bedste visuelle budskab. Og så er der hvert år en temakategori, som i år er ’krisekommunikation’.

- Prisen fokuserer på det gode sprog og den gode kommunikation. Det synes jeg er utroligt væsentligt i en tid, hvor der er så meget dårligt sprog. Sociale medier er ofte en skraldespand, som er fyldt med dårlige tekster, og aviserne har mange flere fejl nu, hvor korrekturlæsningen er nedprioriteret. Her vil vi gerne fremhæve nogen, som gør sig umage og løfter sproget, forklarer Gitte Luk.

Gitte Luk - Lektor i Journallistik

 


Gitte Luk, lektor og sprogunderviser, har fået ansvaret for at tilrettelægge Sprogdagen den 28. september.
Ud over DMJX er følgende partnere i Sprogprisen: Dansk Sprognævn, sproget.dk, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Forbundet Kommunikation og Sprog, kurtstrand.dk samt Syntaksis.
 

De fem dommere er: Anne Katrine Lund, Charlotte Sahl-Madsen, Peter Langdal, Anne-Marie Skov og Sune Bang.

Fokus på modtageren

Priserne uddeles efter fem kriterier. Sproget skal være levende, korrekt og troværdigt. Desuden skal teksten være modtagerorienteret. Og endelig vægtes et indbydende visuelt udtryk.

Blandt de senere års vindere er Kræftens Bekæmpelse, Rigspolitiet, Lej et Lig og MobilePay med alt fra Twitteropslag og Facebookkampagner til e-mail-tekster og hjemmesidetekst.

Sprogprisens hjemmeside kan du blandt andet læse om de seneste års vinderprojekter og indstille en tekst, du synes bør vinde en pris i 2021.

Søren Brostrøm blandt oplægsholderne

Tilmeldingen til Sprogdagen er endnu ikke åben. Men Gitte Luk fortæller, at der er masser at glæde sig til for dem, der vil bruge tre timer i det gode sprogs tegn den 28. september.

Oplæggene vil afspejle, at der i det seneste år er blevet talt rigtig meget om corona.

Blandt talerne er Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, og Michael Bang Petersen, som er professor ved Aarhus Universitet og leder af Hope-projektet, der måler danskernes reaktion på coronaen.

Rani Hørlyck, der er skoleleder på Søndervangskolen i Aarhus, vil tale om, hvordan man kommunikerer om corona på en skole, hvor ni ud af ti elever har anden etnisk baggrund end dansk.

En af dommerkomiteens fem medlemmer, Sune Bang, som er direktør i Kommunikationsbureauet København, er også på talerlisten.

Det samme er chefkonsulent hos Kompetencesekretariatet, Heidi Jønch-Clausen, som vil tale om forskydninger i politikersproget.

Rektor på DMJX, Trine Nielsen glæder sig til og over, at DMJX er partner og vært for prisen.

- Vi er en institution, som på mange planer er brugere og formidlere af det danske sprog. Vores strategiske målsætning på DMJX er at skabe bedre kommunikation til gavn for hele samfundet, og alle vores ni studieretninger uddanner formidlere, som skal beskæftige sig med kommunikation, journalistik og visuel formidling. Så jeg synes, det er helt oplagt, at vi er med i arbejdet om et projekt og en pris, der sætter fokus på god kommunikation og tekst, siger Trine Nielsen.