Skip to main content

2.897 ansøgninger til DMJX på kvote 2

Der er rift om de 509 studiepladser på bacheloruddannelserne på DMJX i Aarhus og København.

Foto: Antonia Steiner
Foto: Antonia Steiner

Der er fortsat stor interesse for at tage en videregående uddannelse på DMJX. Ved dagens kvote 2-frist kl. 12.00 var der sendt 2.897 ansøgninger til vores seks bacheloruddannelser.

- Vi er meget privilegerede på DMJX, at der er så stor interesse for alle vores uddannelser. Det betyder, at vi kan optage nogle særdeles kvalificerede og ikke mindst topmotiverede ansøgere, siger prorektor Jens Grund.

Årets ansøgertal på kvote 2 viser, at ansøgerne er begyndt at rykke lidt på sig. Der er flere ansøgere til uddannelserne på DMJX i København, mens der er færre ansøgere til fx Journalistuddannelsen i Aarhus.

Ifølge prorektor Jens Grund kan man kun gisne om årsagen til bevægelserne i ansøgertallene. Et bud kunne være, at udviklingen skal ses i lyset af et år med mange overskrifter om nedlagte arbejdspladser på medier rundt om i landet.

- Vi ved jo, at vi har nogle meget velorienterede ansøgere til Journalistuddannelsen, og det kan sikkert give bekymringer om fremtidsudsigterne at høre medierne beskrevet som en brændende platform, siger Jens Grund.

- Fakta er, at ledigheden for nyuddannede journalister er ganske gennemsnitlig. Der er stor efterspørgsel på de kompetencer, man får på Journalistuddannelsen. Men det er klart, at færre af morgendagens journalister skal arbejde på en avis, mens flere får arbejde som fx journalist i en kommunikationsafdeling.

På DMJX optager vi 90 pct. af vores studerende via kvote 2. Kun kommunikationsuddannelsen har et optag på kvote 1 med ansøgningsfrist til sommer. De kommende måneder står således på forprøver, optagelsesprøver, samtaler og gennemlæsning af motiverede ansøgninger i arbejdet med at udvælge kvalificerede ansøgere til optagelse.

Kvote 2-ansøgninger til DMJX 2024

De i alt 2.897 kvote 2-ansøgninger til DMJX i 2024 fordeler sig sådan her på vores bacheloruddannelser (ansøgertal fra 2023 i parentes):

 • Fotojournalistik: 105 ansøgere (116)
 • Journalistik: 721 ansøgere (980)
 • Kommunikation (Aarhus): 252 ansøgere (311)
 • Kommunikation (København): 272 ansøgere (295)
 • Medieproduktion og Ledelse: 483 ansøgere (467)
 • Tv- og Medietilrettelæggelse: 420 ansøgere (381)
 • Visuel Kommunikation*: 644 ansøgere (638)
  • Coded Design: 37 ansøgere (66)
  • Grafisk Design: 246 ansøgere (223)
  • Interaktivt Design: 53 ansøgere (57)
  • Kreativ Kommunikation: 308 ansøgere (290)

* Visuel Kommunikation består af fire studieretninger, og ansøgere kan kun markere én ønsket studieretning på optagelse.dk. Ansøgerne bliver dog inviteret til at deltage i forprøver til alle fire studieretninger, så det endelige ansøgertal for hver studieretning på Visuel Kommunikation kendes først efter aflevering af forprøverne.