Skip to main content

Giv os en offentlighedslov, der virker

14.04.2021

Hvordan skruer man en offentlighedslov sammen, så den fungerer? Bliv klogere, og deltag i debatten, når ekspert Oluf Jørgensen giver 12 bud på, hvad politikerne bør ændre, når den syv år gamle lov skal laves om.

Politikerne bør ændre offentlighedsloven.

Den nuværende offentlighedslov har eksisteret siden 2014.

Nu har et flertal i Folketinget besluttet at ændre loven, der blandt andet regulerer retten til aktindsigt i det offentlige for journalister.

En af de førende eksperter i både dansk og nordisk offentlighedslov, Oluf Jørgensen, som er forskningschef emeritus på DMJX, ser frem til, at der endelig kommer en ny lov.

Han har 12 konkrete forslag til, hvordan politikerne kan ændre i den nuværende lovgivning, så den nye offentlighedslov kommer til at virke. Ændringer, der må gennemføres for at styrke den demokratiske kontrol og debat.

Kom til VidenSHot på DMJX, og vær med til at diskutere, hvordan en ny offentlighedslov skal strikkes sammen.

Oluf Jørgensen gennemgår svagheder og mangler i den nuværende lovgivning og deler sin ønskeliste til den nye.

Tid, sted og tilmelding

Det foregår online

Tirsdag den 20. april, kl. 16.00-17.00

Arrangementet er gratis, men du skal registrere dig på forhånd via dette link:

https://dmjx.zoom.us/j/68689358157

Oluf Jørgensen var indtil 2015 ansat som forskningschef i mediejura på DMJX. I dag er han emeritus. Foto: Anders Hviid.

Mere om offentlighedsloven og Oluf Jørgensen

Oluf Jørgensen var 1998 - 2015 ansat ved DMJX som forskningschef i mediejura. Oluf har i mange år haft offentlighedsregler som den faglige hovedinteresse. Han er fortsat aktiv som offentlighedsrådgiver for journalister og skriver jævnligt i medier og på http://www.aabenhedstinget.dk

Offentlighedsreglerne har stor betydning for kommunikation fra offentlige forvaltninger og er et vigtigt redskab for undersøgende journalistik. Den seneste ændring af offentlighedsloven i 2013 førte til mindre offentlighed bl.a. med nye brede undtagelse for ministerbetjening og for kommunikation mellem ministerier og medlemmer af Folketinget. I den senere praksis har det vist sig, at flere begrænsninger af offentlighed blev gennemført i bemærkninger, som politikere ikke var opmærksomme på.

Erfaringer under coronakrisen har været en øjenåbner for flere bl.a. Venstre, og justitsministeren vil nu nødtvungen åbne for politiske drøftelser om ændringer. Oluf Jørgensen vil fortælle om en række vigtige ændringer, der må gennemføres for at styrke den demokratiske kontrol og debat.

VidenSHot: kort, klart, koncentreret

Hvert sjette tirsdag kl 16.00 – 17.00 giver DMJX VidenSHot kort, klar og koncentreret live-formidling af den nyeste forskning og udvikling i krydsfeltet mellem medier, journalistik, kommunikation og samfundstendenser. Undervisere og forskere fra DMJX præsenterer udviklingsprojekter, forskningsresultater, analyser og kommentarer til udviklingen - nationalt og lokalt, men også internationalt og globalt. Perfekt gå-hjem lytning til pendlerturen i bil, bus eller tog. Eller som klog lyd til indkøbsturen eller gulerodsskrælningen. Og ikke blot en podcast, men live: så din undren, spørgsmål eller kommentar kan komme med.