Skip to main content

Bogelskende undervisere vil lære af litteraturens lærere

27.01.2021

Skønlitteraturen bugner af guld, som man ikke kan finde i en fagbog om undervisning. Tre DMJX-undervisere dykker ned i gode bøger og sætter berømte lærere stævne i ny blog

Aktuelt nyhed Blog Den forsømte skolelærer
Foto: Regner Grasten Film

Lektor Blomme, Stoner, Harry Potter, Anne fra Grønnebakken.

Bøger er et guldkammer af historier og universer, hvor lærere har hovedroller eller afgørende betydning for andre karakterers liv og udvikling.  

- Vi kan lære utroligt meget af klasselærere fra skønlitterære værker. Ting, som man ikke kan slå op i en håndbog. Ved at undersøge den måde, som bøgernes undervisere er i verden på, kan vi blive klogere på vores egen praksis og reflektere over, hvordan vi gerne selv vil være som undervisere, siger lektor Søren Boy Skjold.

Sammen med to andre undervisere fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, lektor Dorte Schiøler og docent Steffen Moestrup, står han bag en ny blog ’Den forsømte klasselærer’.

Bloggen har de lavet, fordi de alle elsker at læse - og fordi de gerne vil inspirere sig selv og andre lærere til at reflektere over undervisning og didaktik fra en ny vinkel  

Her kan du gå på opdagelse i bloggen Den forsømte klasselærer

(Artiklen fortsætter under fotoet)

Ond, ynkelig eller bovlam

Selv om alle tre beskriver sig som bogelskere, er det ikke boganmeldelser, man kan finde på bloggen.

Alle de valgte bøger er gode og har det til fælles er, at siderne er spækkede med dygtige, dårlige, ynkelige, upædagogiske, onde eller bovlamme lærere.

- Harry Potter-universet er eksempelvis fantastisk, fordi det indeholder alle arketyper af lærere. På den måde kan lærerne inspirere til at tale om nye og måske tabubelagte emner som underkompetence, udbrændthed eller mangel på gennemslagskraft.  

Tag dig sammen, Stoner

Bloggen har kun en uge på bagen. Og allerede nu er der fem indlæg med overskrifter som ’Tag dig sammen, Stoner’ og ’Vi sang os gennem dagene’, der kigger på Fru Bagges lærergerning i Ida Jessens ’En ny tid’.

Efter planen vil der komme et nyt indlæg hver uge. Nu håber de tre bloggere så, at de ikke kun skal diskutere og udvikle sig med hinanden, men at alle der underviser og/eller elsker skønlitteratur, vil kommentere og give input.

Der er også lavet en bruttoliste med ”Lærerbøger”, som man meget gerne må bidrage til, hvis man har ideer til gode lærere fra skønlitteraturen.  

Se listen her  

- Vi håber, at vi kan inspirere andre også. Og så drømmer vi om, at vi på sigt har materiale nok til, at det kan leve uden for bloggen. Måske i en antologi, en podcast eller lignende, siger Søren Boy Skjold.

 

Søren Boy skjold (t.v.) og medskaberne af bloggen, Dorte Schiøler og Steffen Moestrup, har været meget bevidste om, at projektet skal udspringe af læselyst og kærlighed til bøger. Derfor er der heller ikke søgt projektmidler eller andet, der kunne trække projektet i en uønsket retning.

Fotos: Jens Bangsbo