Realkompetencevurdering

Få en individuel vurdering af alt det, du kan, men som du ikke har papir på.

Siden d. 1. august 2007 har det været muligt at få vurderet eventuelle realkompetencer - dvs. de kompetencer, du har fået uden for det etablerede uddannelsessystem - både fra arbejds- og fritidslivet.

Anerkendelse af realkompetencer kan gives i forhold til adgangskravene for en uddannelse, dele af en uddannelse eller en hel  uddannelse.

Du har mulighed for at fremlægge dokumentation for opnåede kompetencer og få dem vurderet i forhold til adgangskrav og uddannelsesmål. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole beslutter om der skal iværksættes en realkompetencevurdering på baggrund af din fremlagte dokumentation for opnåede kompetencer.

Ved en realkompetencevurdering vurderer vi din samlede viden, dine færdigheder og kompetencer i forhold til adgangskrav og uddannelsesmål.

Hvad er realkompetencer?
Realkompetencer er dine samlede kvalifikationer, dvs. viden, færdigheder og kompetencer uanset hvor og hvordan du har erhvervet dem. Det betyder, at du også kan få anerkendt kompetencer, som du har fået uden for det etablerede uddannelsessystem - både fra arbejdslivet og fra fritidslivet.

Det kan f.eks. være organisatorisk arbejde, foreningsarbejde, højskoleophold, udviklingsprojekter og tillidshverv.

Hvad er realkompetencevurdering?
Realkompetencevurdering er en vurdering af dine kompetencer, som bliver foretaget af en uddannelsesinstitution. Hvis du får anerkendt dine kompetencer, får du et bevis. En realkompetencevurdering tager altid udgangspunkt i den enkelte uddannelses mål og adgangskrav.

Du kan søge om at få anerkendt dine kompetencer i forhold til:

 • Adgangskrav til en akademi- eller diplomuddannelse
  Du kan søge om at få vurderet, hvorvidt dine realkompetencer kan sidestilles med adgangskravene til den uddannelse, du ønsker optagelse på. Det gælder både krav om adgangsgivende uddannelse og kravet om mindst to års relevant erhvervserfaring. Hvis dine realkompetencer anerkendes, får du et adgangsbevis.
   
 • Indhold og mål i uddannelsesmoduler
  Du kan søge om en vurdering af, hvorvidt dine realkompetencer svarer til et eller flere moduler/enkeltforløb på en akademi- eller diplomuddannelse. Hvis dine realkompetencer anerkendes, får du kompetencebevis(er), som svarer til et modulbevis/bevis for bestået enkeltforløb.
   
 • Indhold og mål i en hel akademi- eller diplomuddannelse
  Du kan søge om en vurdering af, hvorvidt dine realkompetencer svarer til en hel uddannelse. Hvis dette er tilfældet, får du et uddannelsesbevis.

Hvilke uddannelser kan jeg søge realkompetencevurdering til?
På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kan du søge realkompetencevurdering i forhold til akademi- eller diplomuddannelserne.

Hvad er forskellen på en dispensation og en realkompetencevurdering?
En realkompetencevurdering er ikke det samme som en dispensation, idet en dispensation udelukkende gælder på den institution, som giver dispensationen og for det fag eller den uddannelse dispensationen omhandler.

En eventuel ansøgning om realkompetencevurdering skal sendes til:

sekretariat@dmjx.dk med angivelse i emnefeltet: RKV

Studieadministrationen tager stilling til, om:

 • ansøgningen har en karakter, så der ikke iværksættes en vurdering (afslag)
 • der umiddelbart mangler dokumentation, som efterspørges
 • ansøgningen skal sendes videre til vurdering.

Hvis/når ansøgningen skal behandles, går den videre til sagsbehandleren og den fagligt ansvarlige leder for pågældende diplomuddannelse. Disse laver i fællesskab en vurdering af ansøgningen ud fra den medsendte dokumentation. Øvrige undervisere kan indgå i bedømmelsen.

Mulige resultater af ansøgningen:

 • Godkendelse
 • Anmodning om yderligere dokumentation og/eller krav om praktiske prøver og/eller samtale(r)
 • Afslag

Hvor finder jeg mere om realkompetencevurdering?
Læs mere om realkompetencevurdering på Undervisningsministeriets hjemmeside eller Nationalt Videncenter for Realkompetencevurdering

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du er interesseret i at høre om dine muligheder for realkompetencevurdering.

black

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

 • Football goals at Ipanema Beach. #rio #football #football_brazil #soccergoals #praiadeipanema #ipanemabeach #night #greenlandphoto #green #leica #dmjxphoto #dmjx #leicamp240 #leicam240 #travel #brasil #brazil #leicabrasil #landscapephotography #beachscape @christiansolbeck
 • A star caught at birth, beyond the fabric of time.
 • Fra burhøns til burgris - og Lukas Grahaam 🐣🐷 På kommunikationsuddannelsen skal vi i praktik to gange af seks måneder. I foråret var jeg hos @dyrenesbeskyttelse, hvor jeg lavede kampagner og meget andet. Især én kampagne fik nationalt fokus, da vi forsøgte at rebrande den konventionelle gris som #burgris - en betegnelse, som drager paralleler til burhøns' elendige forhold, som desværre også gør sig gældende for mange af de danske grise. Det var vildt spændende at lave strategien og udførslen af kampagnen - og endnu federe at den havde så stor succes med 33.000 underskrifter, ministersamråd og senest da Lukas Graham af egen vilje blandede sig markant i debatten 🐷🎉 Jeg kan klart anbefale at søge praktik hos en NGO, hvor det er den gode sag, og ikke finansielle interesser, der er i fokus 🖒 #dmjx #dmjxminuge @danielhjepsen
 • Fis og ballade 💥💨 Jeg har haft fornøjelsen af at være rusvært/tutor alle tre år på uddannelsen, de sidste to år som formand - og det har været en kæmpe succes! Jeg ku' sige, at jeg har gjort det for at lære 157 potentielt kommende kollegaer at kende, udvide mit netværk og bla bla, men i virkeligheden har jeg bare gjort det for at danse solen tynd, ha' det sjovt og give de nye nogle fede oplevelser - det har jeg selv haft, især takket være mine 13 dejlige medrusværter! 🎉❤ ...desværre blev vores gruppebillede ødelagt, da for meget alkohol åbenbart går lige i tarmene 😬😷 #dmjx #dmjxminuge #forlækkertiluni @danielhjepsen
 • Watch This Face by @sebastiantthorsted
 • (5/5) "I needed her to be real, even though she almost didn't exist. You do not have to have to be big in order to leave deep footsteps." On November 20, 2016, Sine Damgaard Muusmann was told that her unborn daughter had an incurable spinal cord infection, and that she would not survive the birth. Anna Winsløv has written a heartbreakingly beautiful article about Sine's story for @magasinetcitat, accompanied by my photograph of Sine and the wilderness near her house. © Aleksander Klug / COMA

#comaimages #dmjxphoto #dmjx #photojournalism #health #infantloss @comaimages @dmjxphoto
 • Ingen radio fra Mammut i dag. Der er nemlig efterårsferie 🍂 Det er Magnus ked af. 
#MAMMUT #GENLÜD #DMJX
 • Throwback to this Friday: last day at school before our first internship.
We are so lucky to start as interns at MediaCom Beyond Advertising this coming monday ✌️ Oh, and the picture? airbnbtoilet was our last school project. So long, school!👋📓 #dmjx #kreativkommunikation @mediacombeyondadvertising #interns #yay