

Kommunikation
Budskaber til gavn for afsender, modtager og samfund
Introduktion
Vil du arbejde med at påvirke politikere og borgere? Så er Kommunikation på DMJX noget for dig. Vores uddannelse bygger på kritisk tænkning, handlekraft og nysgerrighed. Vi taler ikke bare om strategi – vi gør det i praksis.
På Kommunikationsuddannelsen lærer du at udvikle og gennemføre strategisk kommunikation, der gør en forskel. Du bliver skarp til at analysere og forstå komplekse problemstillinger og omsætte dem til effektive løsninger. Vi arbejder med ordets magt og lærer dig at bruge det til at skabe værdi for både afsender og modtager.
Kommunikation er en nøglefunktion i enhver organisation. Vores tidligere studerende arbejder i alle brancher – fra private virksomheder og offentlige institutioner til NGO'er og kreative bureauer. Uanset hvor du ender, vil du kunne bruge dine færdigheder til at gøre en forskel. Uddannelsen er praktisk orienteret med fokus på at omsætte teori til konkrete projekter. Du får hands-on erfaring gennem praktikforløb, hvor du kan arbejde med kommunikation i både private og offentlige organisationer.
Kort sagt: På DMJX lærer du at tænke strategisk og formidle skarpt og præcist. Du bliver en del af offentlighedens professioner og får mulighed for at inspirere og skabe forandring gennem kommunikation.

Video: Louise Lund Sørensen
Information
Varighed: 3 år og 6 måneder |
Studiested: Aarhus eller København |
Praktik: 12 måneder |
Adgangskrav: Gymnasial uddannelse og B-niveau i engelsk samt matematik eller virksomhedsøkonomi. |
Ansøgningsfrist: Kvote 2: 15. marts kl. 12.00 - Kvote 1: 5. juli kl. 12.00 - Søg via optagelse.dk |
Optagelsesprøve: Nej |
Studiestart: Aarhus: 25. august 2025 og København: 2. februar 2026. For studerende med studiestart i februar vil der være studiestartsaktiviteter i løbet af efteråret med opstart i slutningen af august |
Antal optagne pr. år: I København 53 og i Aarhus 52 |

Uddannelsens indhold
Kommunikationsuddannelsen er en 3,5-årig professionsbachelor, som er bygget op af en række forløb, projektarbejde og praktik. Du er først 1 år på studiet inden det første ½ års praktik. Derefter kommer endnu 1 år på studiet og den anden ½ års praktik, inden det sidste ½ år på studiet. Se mere under Uddannelsens Opbygning.
Uddannelsen er bygget op omkring disse kerneområder:
- Kommunikationsteori og -modeller
- Organisationsteori
- Journalistiske arbejdsmetoder til research, analyse og formidling
- Samfundsfaglige forhold, økonomi og forretningsforståelse
- Kommunikationsplanlægning og -udførelse
Du kommer til at lave masser af praktiske opgaver, hvor de traditionelle journalistiske værktøjer kommer i spil. Den skarpe observation, blikket for detaljen og evnen til at skildre et miljø. Du skal både skrive, du skal formulere dig mundtligt, og du skal lave visuelt materiale.
Vi udfordrer også de studerende med tungt og tørt stof, som de skal formidle til en målgruppe. Her er opgaven at skabe kommunikation, som en målgruppe gider at bruge sin tid på, og som overrasker eller udfordrer.
Du bliver en del af et hold på cirka 50 personer og en meget stor del af studiearbejdet foregår i grupper. Du arbejder typisk med ét fag ad gangen, som afsluttes med en eksamen, inden du fortsætter på det næste forløb. Til næsten hvert forløb får du en ny studiegruppe, så du lærer at arbejde sammen med mange forskellige personligheder.
På Kommunikationsuddannelsen inddrager vi de studerende som medforskere i forsknings- og udviklingsprojekter. Du kommer fx til at hjælpe med at interviewe borgere eller på anden måde aktivt bidrage til samfundsvidenskabelige undersøgelser til forsknings- og udviklingsprojekter, der varetages af forskere og undervisere på DMJX.
Du skal have fag som fx ”Journalistisk metode”, “strategisk kommunikation”, ”Organisationsteori og intern kommunikation” og ”Kampagneudvikling og evaluering”. Et af de nyere tiltag på Kommunikations er også, at vi har dedikeret et helt semester til fokus på kommunikation omkring bæredygtighed og samfundsansvar, som fylder mere og mere i alle typer af organisationer.
Undervisningen på DMJX og på Kommunikationsuddannelsen er dybt forankret i et fokus på at veksle mellem teori og praksis. Du lærer således både at reflektere over og inddrage relevant teori og viden. Men det sker altid med henblik på at blive dygtigere til at producere og gennemføre noget i praksis. Derfor vil du opleve, at undervisningen løbende varierer på tværs af forelæsninger, gæsteoplæg, gruppearbejde, fremlæggelser, refleksioner og selvfølgelig masser af egenproduktion.
Allerede på 3. semester er vi i praktik. Det gør, at man tidligt får erhvervserfaring og en konkret fornemmelse af, hvordan det er at arbejde med kommunikation i praksis. Og giver både netværk, erfaring og noget at skrive på CV’et.
Benjamin Schultz Laursen, studerende på Kommunikationsuddannelsen

5. semester er Kommunikationsuddannelsens internationale semester. Det er dedikeret til grøn omstilling, samfundsansvar og bæredygtighed. Her får de studerende både viden og værktøjer til at arbejde med nogle af tidens vigtigste emner. Mød fire studerende og hør hvad deres oplevelser er med fagene.
Job og Karriere
Du uddanner dig til at løse udfordringer og skabe muligheder med kommunikation. Det kan være bedre intern kommunikation i en virksomhed, engagerende content på sociale medier, landsdækkende kampagner og meget andet.
Du kan både arbejde fast i den samme organisation eller på et kommunikationsbureau, hvor du arbejder for forskellige organisationer i din kundeportefølje. Flere tidligere studerende har også startet egen virksomhed.
Vores tidligere studerende arbejder blandt andet for Legoland, Aarhus Kommune, DR, Grundfos, Terma, BUPL, Hjaltelin Stahl, Børne- og Undervisningsministeriet, OB, Alternativet, Konservative Folkeparti, Europa-Kommissionen, LGBT+ Danmark, Wood Wood, Dansk Ungdoms Fællesråd, Udenrigsministeriet, Dansk Erhverv, Bestseller, Mofibo/Storytel, Arla, Nordisk Film, Ventilen, Illustreret Videnskab, OTW, Sikkerhedsstyrelsen, Sony Music og mange andre.
Din titel bliver typisk kommunikationsmedarbejder, PR- og presseansvarlig, kontorfuldmægtig, kommunikationsrådgiver, tekstforfatter, SoMe-manager, content manager, marketing coordinator, projektleder eller freelancer.
Langt størstedelen af de kommunikationsuddannede fra DMJX får arbejde på det private arbejdsmarked (85-90 pct.), og de tre største brancher er Videnservice, Information, Kommunikation og Handel. Medianlønnen for nyuddannede fra Kommunikationsuddannelsen på DMJX er 30.096 kr./måned.
På Kommunikation arbejder vi med opgaver, hvor de traditionelle journalistiske værktøjer kommer i spil. Den skarpe observation, blikket for detaljen og evnen til at skildre et miljø. Vi udfordrer også de studerende med tungt og tørt stof, som de skal formidle til en målgruppe. Her er opgaven at skabe kommunikation, som en målgruppe gider at bruge sin tid på, og som overrasker eller udfordrer.


I er lige det, vi allesammen har brug for
3 dimissioner, 2 lokationer, 200 bachelorer, 9 legater og en hulens masse taler med råd, anekdoter og lykønskninger. Oplev fejringerne af de nye dimittender i fotos, tegninger og ord.

Derfor er det fedt at studere Kommunikation på DMJX
Bålaftener, små årgange og vekslende undervisning. Nadia Rindal gør dig klogere på Kommunikationsuddannelsen forud for ansøgningsfristen til kvote 1.
Studiemiljø
Som studerende på Kommunikationsuddannelsen bliver du en del af et moderne studiemiljø - uanset om du skal studere i København eller i Aarhus.
Studiemiljøet på DMJX er først og fremmest kendetegnet ved, at du kommer til at have rigtig meget fremmødeundervisning. DMJX’ campus bliver dit nye hjem, hvor du kommer til at få en hverdag sammen med cirka 600 andre studerende fra din egen og de andre uddannelser på DMJX.
Du bliver en del af et hold, hvor I lærer hinanden rigtig godt at kende, og du får skabt et netværk for resten af livet. Der er samtidig rig mulighed for at engagere sig i studielivet på DMJX; uanset om det er i fredagsbaren, som tutor/rusvært for nye studerende eller i en af de mange frivillige foreninger, hvor du kan prøve kræfter med dit nye fag.
På DMJX møder du underviserne både i den daglige undervisning, i den løbende vejledning og feedback og til den ugentlige morgensang. Vi er en mindre uddannelsesinstitution, så her bliver du ikke bare endnu et ansigt i mængden – du lærer dine undervisere godt at kende, og flere undervisere lærer både dit navn og dig at kende.
DMJX Aarhus
I Aarhus foregår undervisningen på DMJX-campus, som vi indviede i 2020. Bygningen summer af liv med næsten 400 studiepladser i det åbne atrium, der går på tværs af bygningens fem etager.
I sommerhalvåret kan du tage studiegruppen med ud i solen på en af de to tagterrasser og nyde udsigten over alt fra bogtårnet til containerskibene på Aarhus Havn. I vinterhalvåret bliver du badet i lys fra vores internationalt anerkendte kunstinstallation ”Jordlys og pingpong med solen” af den schweiziske kunstner Pipilotti Rist. Udover lys- og videoprojektioner på tværs af hele stueetagen består kunstværket blandt andet af den ikoniske og enorme diskokugle, som lyser hele kantinen op.
DMJX i Aarhus ligger midt i byens universitetsmiljø med tæt adgang til biblioteks- og studiefaciliteter på Det Kgl. Bibliotek, busser på Ringgaden og alverdens forsyninger fra Storcenter Nord. DMJX er omringet af ungdoms- og kollegieboliger, og så kan dine cykelben i øvrigt glæde sig over, at den nuværende DMJX-campus i Aarhus ligger både 2,5 km tættere på Aarhus midtby og intet mindre end 28 højdemeter lavere end den forhenværende campus.
DMJX København
I København bor DMJX i en helt ny campusbygning i Ørestad Nord lige ved DR Byen, som vi indtog i 2024. Her kommer du til at veksle mellem at sidde til undervisning i et af holdlokalerne og lave gruppearbejde på en af de mange studiepladser i det 29 meter høje atrium på tværs af bygningens syv etager. I kantinen møder du både studerende, undervisere og sikkert også nogle af de mere end 1.500 branchefolk, der hvert år tager et efteruddannelseskursus på DMJX i København.
Når den kreative hjernehalvdel trænger til frisk luft, kan du enten tage med studiekammeraterne på gåtur på Amager Fælled, der ligger blot 200 meter fra campus, eller du kan tage en tur op på tagterrassen og nyde udsigten over fælleden og byen.
Fra campus er der kun en kort gåtur til biblioteks- og studiefaciliteter på Det Kgl. Bibliotek længere nede ad Emil Holms Kanal, og der er rig mulighed for at bo i ungdoms- og kollegieboliger lige ved siden af DMJX.

På DMJX i Aarhus kan du studere Journalistik, Fotojournalistisk og Kommunikation samt kandidatuddannelser og tilvalgsfag i journalistik. (Video: Mads Hanberg Sørensen og Joachim Alexander Farshøj)

På DMJX i København kan du studere Kommunikation, Medieproduktion og Ledelse, Tv- og Medietilrettelæggelse, Coded Design, Interaktivt Design, Grafisk Design og Kreativ Kommunikation. (Video: Caroline Pico Skov og Anna Orkild)
Er du i tvivl? Lignende uddannelser på DMJX
Der er flere muligheder for dig, der er overvejer en uddannelse på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Vi har ni forskellige bachelorstudieretninger – måske er der en af de andre studieretninger, som du ikke kender endnu?
Mange studerende på Kommunikation er interesserede i at komme til at arbejde med kampagner og større projekter. Hvis det er noget af det, der tænder en gnist i dig, så prøv også at tage et kig på uddannelsen Medieproduktion og Ledelse (MPL). Det er en uddannelse for dig, som vil lære at styre og lede kreative processer. Mange tidligere studerende fra MPL får arbejde som projektledere forskellige steder i reklame-, kommunikations- og mediebranchen.
Hvis du synes, at det mest spændende ved Kommunikationsuddannelsen, er det kreative og konceptudviklende element, så prøv også at undersøge studieretningen i Kreativ Kommunikation. Det er uddannelsen for dig, der drømmer om at blive en professionel kreativ, der fx arbejder med kreativ tekstforfatning og reklameidéer for små og store brands. Her tilbyder vi en af verdens bedste reklameuddannelser, der uddanner kreative talenter til store danske og internationale bureauer.
Stort set alle kommunikatører arbejder med budskaber, der har en navngiven afsender, fx en virksomhed eller offentlig organisation. Der bliver lavet masser af kommunikation til gavn for samfundet. Men hvis du er mest interesseret i at fortælle historier uden afsenderinteresser, så tag et kig på Journalistuddannelsen.
Hvis du bliver optaget på en anden uddannelsesinstitution end DMJX, kan vi måske stadig ses en anden gang. Der er mulighed for at tage merit- og tilvalgsfag på DMJX på både bachelor- og kandidatniveau, og der er også kandidatmuligheder på DMJX i samarbejde med Aarhus Universitet. Læs mere og merit- og kandidatuddannelser.
Læs mere om de øvrige uddannelser på DMJX.