Ofte stillede spørgsmål (FAQ) om optagelse på Journalistuddannelsen

Er det på nogen måde muligt at tage optagelsesprøven online - eller på et senere tidspunkt, hvis man nu er ude at rejse og ikke kan være i Aarhus på optagelsesprøvedagen?

Vi afholder kun prøve en gang årligt, og du kan desværre ikke tage optagelsesprøven fra udlandet eller online. Ved dele af prøven skal vi sikre os, at du ikke modtager hjælp fra andre, og det kan vi kun gøre, hvis du løser opgaven under opsyn.


Kan jeg søge ind på Journalistuddannelsen, selv om jeg læser på en anden uddannelse nu?

Det kan du. Det er kun, hvis du bliver optaget og gerne vil skifte til Journalistuddannelsen, at du skal melde dig ud af den uddannelse, du læser på nu. I så fald skal det ske inden studiestart.


Jeg har planer om, efter gymnasiet, at uddanne mig som journalist. Hvilken studieretning/linje kan I anbefale?

Der er ingen adgangskrav i forhold til at søge ind på uddannelsen – heller ikke krav om en gymnasial uddannelse. Mht. linje, så bør du vælge efter interesse, men da vi tester din viden om samfundet i optagelsesprøven, så vil det være oplagt at have et fokus på det område på en eller anden måde – men det kan man gøre på flere måder – ikke kun ved at vælge en samfundsfaglig linje.


Hvor gammel skal man være for at kunne tage uddannelsen som journalist?

Der er ingen aldersgrænse for at søge ind på vores uddannelser, men gennemsnitsalderen for vores nye studerende er ca 22 år. Det er noget højere end på mange andre videregående uddannelser. Det er desuden en rigtig god ide at have prøvet noget andet end i at gå i skole, når man skal gå på Fotojournalist- eller Journalistuddannelsen, da man kommer til at møde mange forskellige mennesker i mange forskellige situationer.


Kan man læse på Journalistuddannelsen, hvis man ikke kan skrive helt korrekt dansk – fx hvis man er norsk/svensk?

På Journalistuddannelsen fylder formidling på dansk meget, og det er derfor et krav, at de studerende kan skrive på et godt og korrekt dansk, og det er ikke muligt at aflevere på et andet sprog end dansk. Af samme grund indgår der en test i både sprogkorrekthed og ordforråd i optagelsesprøven til uddannelsen. Hvis du ikke kan dansk på højt niveau, vil du ikke bestå den del af optagelsesprøven og vil således heller ikke kunne blive optaget på uddannelsen.


Der står på jeres side med info om optagelse, at man skal aflevere en opgave før optagelsesprøven efter tilmelding via KOT/Optagelse.dk. Skal man også uploade referencer og anbefalinger?

Du skal ikke selv uploade et cv eller bilag. Når du har søgt ind via optagelse.dk, sender vi dig en mail med et link, en vejledning og en frist for, hvornår du skal have afleveret opgaven.


Udbydes uddannelsen også i København?

Journalistuddannelsen og Fotojournalistuddannelsen udbydes – som det er i dag – kun på højskolen i Aarhus.


Er det muligt, hvis man ansøger, kommer til optagelsesprøve på Journalistuddannelsen og er så heldig at få plads, at rykke sin plads til året efter? Jeg ville nemlig ikke kunne bruge en plads her efter sommer, da jeg skal ud og rejse, men først næste år?

Man kan ønske vinterstart (start til februar), hvis man gerne vil det. Som oftest vil de fleste gerne starte til september, så det vil være lettere for os at opfylde ønsker om vinterstart. Men vi kan ikke garantere noget. Man kan ikke udskyde sin plads til september året efter, med mindre det skyldes barsel, aftjening af værnepligt, sygdom eller lignende. Hvis du først kan starte til september året efter, så bør du vente med at søge ind til næste år.


Jeg bor i København og kan desværre ikke flytte til Aarhus for at studere. Jeg vil derfor spørge om der er muligheder for fjernundervisning?

Da der er møde/deltagelsespligt til det meste af undervisningen på uddannelsen, så er det ikke muligt med fjernundervisning. Desuden er der mange timer – sammenlignet med fx et universitetsstudie – som kræver, at man er på skolen. Derfor vil det ikke være muligt at bo i fx København og samtidig passe et studie i Aarhus.


Hvornår er der ansøgningsfrist?

Den 15. marts kl 12.00.


Hvornår er der optagelsesprøve?

Datoerne i forbindelse med optagelsesprøven kan skifte fra år til år, så tjek de aktuelle datoer på vores hjemmeside.


Jeg er ude at rejse, når der er samtaler. Kan jeg komme til samtale på et andet tidspunkt?

Nej. Vi afholder kun samtaler i den weekend.


Hvordan forbereder jeg mig bedst til optagelsesprøven? Hvilker kurser anbefaler I?

Vi anbefaler ikke nogle kurser frem for andre. Læs mere om, hvordan du bedst forbereder dig her (nederst på siden)


Kan jeg søge flere uddannelser samtidig på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole?

Ja, det kan du, men vær opmærksom på, at nogle af uddannelserne har optagelsesprøver, der kan ligge på samme tidspunkter. Derfor kan du blive nødt til at vælge, hvilken optagelsesprøve du vil deltage i, når du har søgt ind.

dark-pink

Hvilke fag skal jeg have?

Uddannelsens opbygning

Se de studerendes arbejde

Hvor lang tid skal jeg være i praktik?

Praktik

Er Journalistik noget for mig?

Hvordan kommer jeg ind?

Optagelse

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram