Fotojournalistik

Historier fundet i virkeligheden

Introduktion

Fotojournalistuddannelsen er Danmarks eneste dokumentariske fotouddannelse. Fotojournalister dokumenterer tiden, vi lever i, ved at lave visuelle historier fra virkelige menneskers liv og hverdag samt ved at portrættere alle typer af personer og begivenheder. 

Hos os bliver fotografiet dit primære sprog, som du benytter til at lære verden at kende og til at formidle historier, der kan påvirke og røre modtageren. Men du lærer også at arbejde med tekst, levende billeder og lyd. Alt sammen redskaber som du kan benytte til at formidle historier, der kan påvirke og oplyse borgerne i samfundet. 

Fotojournalister er først og fremmest formidlere

Vi lægger vægt på fortællingen frem for på teknikken. På fotojournalistuddannelsen tager undervisningen derfor udgangspunkt i en histories væsentlighed og relevans – og i, hvordan den bedst formidles til modtageren. Vores tekniske undervisning er tilrettelagt således, at den altid knytter sig til og tilpasses det, en bestemt historie kræver. 

Hvert undervisningsforløb afsluttes med, at du som studerende producerer en fotojournalistisk historie, der skal udgives på en af skolens platforme. På den måde får du konkret erfaring med de krav, der stilles, når en historie skal offentliggøres. 

Studieordning

Studieordning for Fotojournalistuddannelsen (PDF)

Hos os lærer du hele den journalistiske proces:

  • Idéudvikling 
  • Research 
  • Analyse 
  • Interview 
  • At formidle til en given målgruppe 

Vi arbejder sammen på små hold hvor vi samarbejder om at tænke og formidle en historie visuelt, så den berører modtageren og formidler det vigtige. 

Og vi udkommer hele tiden med vores historier:

Information

Varighed: 3,5 år
Studiested: Aarhus
Praktik: 12 måneder
Adgangskrav: Engelsk B.
Ansøgningsfrist: 15. marts kl. 12.00 via optagelse.dk
Optagelsesprøve: Ja
Studiestart: September
Antal optagne pr. år: 12
Maja Egelund

Spørgsmål?

Maja Egelund
51 32 72 42 / meg@dmjx.dk

THYLAND: Magasin med historier fra THY – 2. semester 2024

THYLAND

Hvor arbejder fotojournalister

En stor del af de nyuddannede fotojournalister arbejder som selvstændige freelancere, hvor de løser opgaver for en bred vifte af kunder. Men uddannelsen giver dig også mulighed for at få ansættelse alle de steder, hvor fotojournalister, journalister, billedredaktører, SoMe medarbejdere eller lignende arbejder. Det kan for eksempel være på alle typer medier og billedbureauer samt i organisationer og i kommunikationsbranchen. 

Vi har uddannede studerende, der arbejder for NGO’er, i fagforeninger, på sygehuse, i kulturinstitutioner, i ministerier, på Tv-stationer, i private virksomheders kommunikationsafdelinger og mange andre steder.

Fotojournalistuddannelsen fra DMJX har høj, international kvalitet. Mange tidligere studerende på fotojournalistuddannelsen er i dag kendte og anerkendte som de bedste fotografer i verden

Søren Pagter, Uddannelseskoordinator og Lektor

Studerende forbedereder magasin udstilling på DOKK1
Studieproduktioner

Morsø: Magasin produceret af 2. semester 2019

Marie Ravn, Søren Vendelbo Valdemar Stroe Ren, Emil Nicolai Helms, Walther Bølge, Johanne Teglgård Olsen, Emilie Lærke Henriksen, Tobias Stidsen, Emil Agerskov, Anne-Dorthe Søgaard Jensen, Marius Renner Christensen and Andreas Beukel Vinther

--> Se magasinet MORSØ her (åbner i nyt vindue)

Julie Kristensen and Andreas Merrald

Distant Love: Videodokumentar produceret på 3. semester 2018

Lavet af Julie Kristensen og Andreas Merrald. Vandt Årets TV/Web historie på Årets Pressefoto 2018 og udtaget til Odense Film Festival.

--> Se dokumentaren her (åbner i nyt vindue)

Benjamin Nørskov

EPA Sweden: Fotohistorie produceret på 7.-8. semester 2018

Lavet af Benjamin Nørskov

--> Se historien her (åbner i nyt vindue)

Mikkel Hørlyck

The Neglected: Fotohistorie produceret på 3. semester 2016

Lavet af Mikkel Hørlyck

--> Se historien her (åbner i et nyt vindue)

Tobias Kobborg Christensen

No One Could Catch Me: Fotohistorie produceret på 3. semester 2018

Lavet af Tobias Kobborg Christensen

--> Se historien her (åbner i et nyt vindue)

Mads Frost

Queer Mental Health: Fotohistorie produceret på 8. semester 2021

Lavet af Mads Frost

--> Se historien her (åbner i et nyt vindue)

Studiemiljø 

Studiemiljøet på fotojournalistuddannelsen i Aarhus er først og fremmest kendetegnet ved at have et meget aktivt foreningsliv. 

Du kan engagere dig i det sociale gennem fx fredagsbaren Kurt Strandbar, som rusvært for nye studerende eller ved at være med i De Studerendes Råd. Eller du kan prøve dig selv af fagligt fx som skribent for skoleavisen Illustreret Bunker eller som radio- og podcast-vært på Radio Genlüd. Der er 10+ aktive studenterforeninger på DMJX i Aarhus af alverdens slags, og der dukker nye initiativer op hvert år. 

Du skal have rigtig meget fremmødeundervisning, så DMJX’ campus i Aarhus bliver dit nye hjem. Her får du en hverdag sammen med over 800 andre danske og internationale studerende fra vores forskellige uddannelser. 

DMJX i Aarhus ligger midt i byens universitetsmiljø med tæt adgang til biblioteks- og studiefaciliteter på Det Kgl. Bibliotek, busser på Ringgaden og alverdens forsyninger fra Storcenter Nord. DMJX er desuden omringet af ungdoms- og kollegieboliger. 

På DMJX møder du underviserne både i den daglige undervisning, i den løbende vejledning og feedback og til den ugentlige morgensang. Vi er en mindre uddannelsesinstitution, så her bliver du ikke bare endnu et ansigt i mængden – dine undervisere lærer dig faktisk at kende. 

 
BA Campusvideo DMJX Aarhus 2024

På DMJX i Aarhus kan du studere Journalistik, Fotojournalistisk og Kommunikation samt kandidatuddannelser og tilvalgsfag i journalistik. (Video: Mads Hanberg Sørensen og Joachim Alexander Farshøj)

Læs det her, før du søger ind

Hvad forventer vi af dig som studerende? 

Du møder op på studiet hver dag 
Der er som udgangspunkt daglig undervisning på DMJX, og derfor er der også mødepligt. Undervisningen foregår på hold og i tæt samarbejde med dine medstuderende. I skal typisk løse opgaver sammen i løbet af dagen, og vi inddrager aktivt jeres arbejde i undervisningen. Derfor stiller vi krav om, at du møder op på campus, da undervisningen for både dig og dine medstuderende er afhængig af dit aktive bidrag. 

Du studerer på fuld tid 
Du skal forvente at bruge cirka 40 timer om ugen på dine studier på DMJX. Det er tid brugt på undervisning, opgaver og andre studierelaterede faglige aktiviteter. Som studerende på en professionsbacheloruddannelse på DMJX må du derfor ikke regne med at kunne tage et studiejob i dagtimerne på hverdage. 

Du samarbejder i studiegrupper 
På DMJX kan du se frem til rigtig meget gruppearbejde. Al undervisning er bygget op omkring praksisnære øvelser, og de fleste opgaver – store som små – skal du løse i et professionelt samarbejde med dine medstuderende. Arbejdet i studiegrupper træner dig til virkeligheden i vores brancher, hvor mange opgaver løses i teams og i tværfagligt samarbejde. 

Du giver og modtager feedback 
Den faglige kultur på tværs af hele DMJX er gennemsyret af feedback. Du bliver trænet i at give og modtage feedback fra både undervisere og medstuderende. Vi forventer derfor, at du har lyst til og mod på at vise dine opgaveløsninger og produktioner frem til dine medstuderende, så vi i fællesskab kan lære af hinandens fejl og succeser. 

Du griber mulighederne for at lære 
Du skal ikke kunne det hele fra starten. Men du skal være med på at udfordre dig selv og sommetider komme uden for din comfort zone. Uddannelse handler om at lære noget nyt, og du lærer gennem at være nysgerrig, at udforske og at fejle. Vi tilbyder en ramme for læring og gode muligheder for at tilegne dig ny viden, så du kan blive virkelig dygtig. Dit ansvar er simpelthen bare at gribe de muligheder og gøre dig umage. 

Er du i tvivl? Lignende uddannelser på DMJX 

Der er flere muligheder for dig, der er overvejer en uddannelse på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Vi har ni forskellige bachelorstudieretninger – måske er der en af de andre studieretninger, som du ikke kender endnu? 

Hvis du drømmer om at arbejde med levende billeder, så kan du med fordel kigge på uddannelsen i Tv- og Medietilrettelæggelse (TVM) på DMJX i København. TVM er for dig, der gerne vil fordybe dig i storytelling, tilrettelæggelse og udvikling af mediekoncepter. Her arbejder de studerende med at bruge billeder og lyd til at lave medrivende fortællinger, der kan bruges på tværs af platforme. TVM’erne arbejder, ligesom journalister, typisk både for mediehuse og tv-produktionsselskaber og med kommunikation i organisationer. Derudover arbejder mange TVM’ere med produktion af underholdnings-tv. 

Hvis du bliver optaget på en anden uddannelsesinstitution end DMJX, kan vi stadig ses en anden gang. Der er mulighed for at tage merit- og tilvalgsfag i journalistik på DMJX på både bachelor- og kandidatniveau, og der er også kandidatmuligheder på DMJX i samarbejde med Aarhus Universitet. Læs mere om merit- og kandidatuddannelser.

Følg os 

Få en smag af studielivet på DMJX ved at følge os på sociale medier. 

  • På Instagram giver vi mikrofonen til de studerende på tværs af alle DMJX’ uddannelser med ugentlige takeovers. Lær mere om studielivet på Kommunikation ved at finde uddannelsens highlight på DMJX’ Instagram-profil. 
  • På TikTok serverer vi hurtige og algoritmevenlige indblik i studielivet på DMJX i både Aarhus og København. 
  • Og på Facebook deler vi nyheder om uddannelserne og forskningen på DMJX, hvis du absolut ikke vil gå glip af noget. 

Herophoto: by Katherine Reahl and Simon Gerlinger

 
Få et indblik i livet om studerende på DMJX i denne video. DMJX har campus i både Aarhus og i København. Vi har cirka 1.800 professionsbachelorstuderende på tværs af seks uddannelser og i alt ni studieretninger.

Få et indblik i livet om studerende på DMJX i denne video. DMJX har campus i både Aarhus og i København. Vi har cirka 1.800 professionsbachelorstuderende på tværs af seks uddannelser og i alt ni studieretninger.