Fotojournalistik
Historier fundet i virkeligheden
Forprøve til Fotojournalistuddannelsen
Forprøven til Fotojournalistuddannelsen
- Finder sted lørdag den 3. maj 2025 på DMJX.
- Varer en eftermiddag.
- Afvikles på både DMJX i Aarhus og DMJX i København.
- Der er begrænset antal pladser begge steder, så vi kan ikke love, at alle får opfyldt deres ønske om, hvilken by de helst vil deltage i.
Information om forprøven
I ugen efter ansøgningen hos Den Koordinerede Tilmelding (www.optagelse.dk) får du adgang til et website hos os, hvor du kan læse mere om:
- Indholdet i forprøven.
- Hvordan du ønsker, om du vil til forprøve i Aarhus eller København.
- Hvilke tekniske krav dit udstyr skal leve op.
Forberedelse
Du skal forberede to ting for at kunne gennemføre forprøven.
1) Du skal løse en fotoopgave
Du får opgaven d. 31. marts 2025, og du skal uploade dine fotos, når du kommer til forprøven d. 3. maj 2025. Du får besked om alle detaljer på det website, du får adgang til.
Dine fotos bliver bedømt på:
- Ideén, der ligger bag fotoserien.
- Modet til at tage kontakt til og komme tæt på folk.
- Blikket for at fange det rigtige øjeblik.
- Evnen til at skabe variation og sammenhæng i serien.
- Brugen af teknik og komposition.
2) Du skal følge med i medierne i tre måneder, da en af opgaverne tester din viden om aktuelle begivenheder, som større landsdækkende danske medier har lavet journalistik om i perioden fra d. 15. januar 2025 til d. 15. april 2025.
Spørgsmålene kan fx være inden for international eller dansk politik, lovgivning, klima, kultur, økonomi, uddannelse, sundhed, erhverv eller trafik. Emner, som den almindeligt samfundsinteresserede danske mediebruger vil støde på.
Vi tester ikke, om du har fulgt et bestemt medie, eller om du har fulgt med i alle medier, og vi ikke stiller spørgsmål, som kræver, at du har købt adgang til et abonnement på et medie.
Som forberedelse til testen er det en god ide at følge med i mere end et medie, ligesom det er en god idé med mellemrum at fordybe sig i en lang artikel, en podcast, en tv-dokumentar etc.
Større landsdækkende medier inden for skrift, lyd og tv kan fx være Jyllands-Posten, Politiken, TV2, Zetland, Berlingske, Information, Kristeligt Dagblad, DR, Weekendavisen, BT eller Ekstra Bladet.
De ca. 45 ansøgere, som har klaret forprøven bedst, inviterer vi til optagelsesprøve på Fotojournalistuddannelsen.