Skip to main content
Nye historier om kommuner

Nye historier om kommuner

Få overblik og konkrete input til nye historier, vinkler, data og kilder, samt masser af tip til at komme videre end historier baseret på pressemeddelelser.

Derfor skal du tage kurset

I et samarbejde mellem Kaas & Mulvad og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole udbyder vi dette fælles kursus om journalistisk dækning af kommunerne.

Kommunerne står for den nære velfærd: Ældre, dele af sundhed, børn og unge, miljø og meget mere. Kommunalpolitikerne har den reelle magt over alt det, som folketingspolitikerne taler om hver dag i de landsdækkende medier.

Økonomien er presset i mange kommuner, og forskellene mellem kommunerne vokser stærkt i disse år. Mange journalister når i den daglige travlhed sjældent at trænge ned i den udvikling, dens årsag og konsekvenser.

 

Det gør vi på dette kursus

Konkrete værktøjer fra eksperter på feltet Kursuslederne er blandt Danmarks bedste eksperter på hver deres område, og de trækker desuden på oplægsholdere, der taler lige ud af posen om, hvor udfordringerne er - og hvor journalistiske historier kunne blive langt bedre.

På kurset får du det historiske overblik, du lærer at stille skarpt og at undgå de værste myter. Vi kommer ind i maskinrummet i dialog med en kommunalpolitiker og  embedsmænd. Vi arbejder hver dag praktisk med kommunerne. Du får viden om, hvordan den nationale vinkel gemmer sig i de lokale detaljer, og hvordan du bruger de lokale cases til også at fortælle om den generelle udvikling. Kort sagt: Du lærer at spotte det nationale i det lokale og det lokale i det nationale.

Du hører om, hvordan samarbejde mellem medier på regionale historier kan være den praktiske løsning, der løfter historierne - og samtidig giver alle de involverede bedre og flere historier.

Blandt temaerne er:

 • Hænger økonomien sammen?
 • Hvordan håndterer kommunerne 300.000 flere ældre de næste 20 år?
 • Hvordan løser kommunerne udfordringerne for daginstitutionerne og det stigende antal børn og unge
 • Kan der skabes bedre balance mellem vækstdanmark og udkantsdanmark?
 • Borgerinddragelse, dialog og frivillighed - for borgernes eller for kommunens og økonomiens skyld?  
 • Hvad betyder DJØF-iseringen for opgaveløsningen, kvaliteten og stress?
 • Kommunalvalg 2021 lurer i horisonten - hvad kan vi forvente?

På kurset lærer du at:

 • forstå de nye tendenser, og du får kendskab til og måder at genoplive de oversete “gamle” historier.
 • give dine historier det historiske perspektiv.
 • arbejde med koblingen mellem lokale/regionale og nationale historier.
 • skabe dit eget overblik over kommunernes strukturelle udfordringer.
 • bruge mange typer af kilder og data.

Kurset er for dig

Kurset er særligt udviklet til dig, der arbejder eller skal til at arbejde som journalist eller redaktør med ansvar for lokalt, regionalt eller nationalt stof med fokus på kommuner.

Du få vil udbytte af kurset, uanset om du er erfaren og blot vil have din viden støvet af, eller om du er ny på området og skal have inspiration og viden til arbejdet med kommunalpolitik.

Sådan foregår undervisningen

Undervisningen veksler mellem oplæg fra kursuslederne, gæsteoplæg fra praktikere og korte øvelser, som både giver overblik og detaljeret viden om de relevante data og kilder.

Husk at medbringe egen computer: Der arbejdes i par, så hvis du ikke er en excel-ørn, så skal vi nok hjælpe dig på vej og sætte dig i par med en af de mere øvede.

I løbet af kurset får du mulighed for at høre kommunalpolitikere, kommunale embedsmænd og dygtige kollegers bud på, hvor brændpunkterne bliver i kommunerne frem mod 2025.

Foreløbigt program for kurset:

Dag 1

Kommunerne lige nu – hvor er brændpunkterne? Opgaverne vokser – er der en ende på det? Befolkningen udvikler sig forskelligt i kommunerne – hvor er de oversete historier, øvelser.

Dag 2

Danmark i ubalance er der en vej ud? Udkant, udflytning af arbejdspladser og udvikling Branding – hvad er det? Virker det? Gæsteoplæg: Antallet af ældre eksploderer – udfordringer for kommunerne Find de nye historier om ældre og sundhed, øvelser

Dag 3

Vilkår i redaktionerne nu. Hvordan kan man i hverdagen få luft til også at benytte andre metoder? Samarbejde mellem konkurrerende medier på Fyn – erfaringer. Hvad sker der i daginstitutioner i praksis – hvor er historierne, gæsteoplæg Find de nye historier om børn og unge, øvelser

Dag 4

DJØFisering – Hvad er det? Er det der? Er det godt eller skidt? Den ”hemmelige” gæst – byrådsmedlem Det kommunale lederskab: hvem har magten – politikerne eller embedsmændene?

Sted

Kurset vil foregå i de helt nye lokaler på Helsingforsgade i Aarhus, som DMJX flytter til i foråret 2020.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Helsingforsgade 6A 8200 Aarhus N

Det indgår i prisen

Frokost er inkluderet i prisen, ligesom der vil blive serveret kaffe, kage og frugt i pauserne både formiddag og eftermiddag.

Kurser

Undervisere på dette kursus

Roger Buch

Roger Buch

Hvad er mine arbejdsområder/specialeområder

Forsker, underviser og leder af Media Maker Space. Arbejdstiden fordelt ligeligt mellem undervisning, forskning, udvikling og assistance til medier og journalister.

Hvad kan jeg lide ved mit arbejde på DMJX?

Der er ikke langt fra tanke til handling, hvilket giver plads til min uendeligt store nysgerrighed. Gode kolleger og kvikke studerende gør arbejdet til en leg - en leg fyldt med seriøsitet og ønsket om at blive klogere.

Nils Mulvad

Nils Mulvad

Redaktør i Kaas & Mulvad, medstifter og formand for Åbenhedstinget. Garvet datajournalist og medieudvikler. Har undervist i datajournalistik i 20 år.

Kontakt os

Har du et spørgsmål?

Ring eller skriv til en af vores kursuskoordinatorer eller studievejledere, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

Kontakt