Skip to main content
Kristisk videnskabsjournalistik

Gå kritisk til videnskab og forskning

Du lærer, hvordan du som journalist skærer igennem misinformation og gennemskuer forskere, magthavere og sundhedsprædikanter, som påstår at have videnskaben i ryggen. Efter kurset forstår du de basale videnskabsjournalistiske principper, og du kan håndtere forskningsresultater i en journalistisk kontekst.

Kursus i videnskabsjournalistik

Klima og Corona har gjort forskning til forsidestof.

Men mange journalister er ikke klædt på til at gå kritisk til påstande fra forskere, selvudnævnte eksperter, myndigheder, politikere og tvivlsomme studier.

Derfor ender det ofte med mikrofonholderi frem for kritiske interviews.

Udfordringen gælder ikke kun corona, klima og sundhed, men forskning generelt. De store mængder information og misinformation om forskningsstof har skabt en broget mediedækning af hele området, som er svært for journalister – og ikke mindst læsere – at navigere i.

Det laver vi om på med dette kursus, som er skabt i samarbejde med erfarne videnskabsjournalister fra Videnskab.dk. Her lærer du at lave bedre dækning af forskningsstof, og du lærer at gå kritisk til værks, når ny forskning bliver publiceret.

Derfor skal du lære om kritisk journalistik inden for forskningsområdet

Ukritisk og afmagtspræget formidling af videnskab er problematisk, fordi svag eller forkert videnskabsformidling kan få læserne til at fravælge vigtig medicin, bremse klimahandlinger eller skabe en unødvendig frygt i samfundet.

Derfor har du som formidler inden for forskningsområdet et ekstra stort ansvar for, at din historie ikke blot er godt skruet sammen – den skal også være kritisk, etisk og korrekt.

Det lærer du på kurset

Du lærer at finde de bedste historier fra forskningsverdenen før alle andre – det kan fx være historier om corona, klima, arkæologi, historie, rummet, grøn omstilling, sundhed og kemi.

Derudover lærer du at

  • undgå at lave fejl og sprede misinformation i dine forskningshistorier
  • være kritisk over for videnskabelige eksperter og magthavere
  • navigere i junglen af modsatrettede informationer
  • leve op til dit ansvar som en troværdigt, etisk formidler i et kompliceret stofområde
  • være faktabaseret modvægt til kværulanter, sundhedsguruer og betalte influenter på nettet
  • kende forskel på korrelation og kausalitet, forstå peer review og andre forskningsprocesser – og at skelne skidt fra kanel, når du læser videnskabelige studier.

Kurset er for dig

Du er radio-, TV- eller dagbladsjournalist og arbejder enten for et stort, etableret medie eller på et mindre net- eller nichemedie.

Du kan også få stort udbytte af kurset, hvis du er kommunikatør, blogger eller meningsdanner og beskæftiger dig med forskning og sundhed. Dog vil enkelte journalistiske værktøjer, der præsenteres på kurset, formentlig ikke være relevante for dig.

Lær at stille de rigtige kritiske spørgsmål (og meget andet) i løbet af 2 dage

Kurset løber over to dage og undervisningsformen  veksler mellem oplæg, øvelser, produktionsværksted og diskussion på holdet.

Dag 1:

Metode: Forstå peer review og videnskabelige tidsskrifters hieraki, og lær at skelne mellem forskning og ikke-forskning.

Research: Hvordan finder du de gode forskningshistorier før alle andre? Og hvilken forskning kan du stole på?

Produktionsværksted 1: Med udgangspunkt i de nye værktøjer skal du i gang med at søge efter en spændende – og hidtil ukendt – forskningshistorie, som du beskæftiger dig med gennem kurset.

Dag 2: 

Interview: Sådan går du kritisk til myndigheder, magthavere og andre, som påstår at have videnskaben i ryggen.

Cases: Undgå falsk balance i dine forskningshistorier.

Evidens: Lær om faldgruber, når du arbejder med korrelation vs. kausalitet, absolutte vs. relative tal og kommunikation af risiko.

Analyser: Tjek medier, magthavere og pressemeddelelser: Find svagheder og fejl i andre videnskabshistorier – og undgå selv at begå de samme fejl.

Produktionsværksted 2: Arbejd videre med din forskningshistorie.

Den samlede guide: De 10 vigtigste råd i dit videre arbejde med videnskabsjournalistik.
 

Det er inkluderet i prisen

Det er vigtigt at få mad indenbords, når du sidder begravet i forskningsresultater og peer-reviewed tekster. Derfor er frokosten inkluderet i prisen, og du vil også få serveret kaffe, kage og frugt i pauserne både formiddag og eftermiddag.

Kurset er et samarbejde mellem DMJX og Videnskab.dk

Kurser

Undervisere på dette kursus

Gæsteunderviser – Lise Brix

Lise Brix

Lise er uddannet journalist her fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har taget kursus i forskningsformidling på Concordia University i Canada. Hun har været ansat som journalist på Videnskab.dk siden 2013 og var i 2021 initiativtager og projektleder på Videnskab.dk's prisvindende guide "11 gode råd til journalister – sådan undgår du de værste brølere i nyheder om forskning".

Kontakt os

Har du et spørgsmål?

Ring eller skriv til en af vores kursuskoordinatorer eller studievejledere, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

Kontakt