Skip to main content
Forstå nationaløkonomi - uden at være økonom

Forstå nationaløkonomi - uden at være økonom

Du får som journalist styr på mekanismerne i dansk økonomisk politik og lærer at stille de kritiske spørgsmål, der går bag om enkeltsager og indøvede budskaber. Underviser Thomas Larsen har en enestående adgang til Christiansborg og en stor viden om de historiske og aktuelle linjer i dansk økonomisk politik.

Du skal vide noget om økonomi

Vil du fortælle hele historien, og ikke bare halve sandheder? Er du træt af politikernes væven og ikke-svar? Vil du forstå, hvordan vi kommer til at betale for den grønne omstilling?

Så skal du vide noget om den økonomi, som samfundet hviler på.

Introduktion til dansk økonomi

Dette kursus giver dig indgående viden om økonomisk politik på nationalt, regionalt og lokalt niveau. Så du bliver bedre til at fortælle om de reelle årsager bag dagsaktuelle historier.

På kurset får du en grundig indføring i de redskaber, som bruges til at styre dansk økonomi.

Du får også forståelse for de rammer, som gælder for tilrettelæggelsen af den økonomiske politik i form af fx spilleregler fra EU og budgetlofter.

Og du bliver opdateret på aktuelle økonomiske udfordringer – og du får et vigtigt lynkursus i de reformer og planer, som i de sidste årtier har påvirket og styrket dansk økonomi.

Når du har taget kurset, kan du stille de rette kritiske spørgsmål, der går bag politikere og embedsmænds indøvede budskaber.

Fokus på finansieringen af den grønne omstilling

Forårets kursus falder sammen med forhandlingerne om regeringens klimaudspil. Du kommer derfor til at være tæt på begivenhedernes centrum – imens de udspiller sig. Du bliver klædt på til at dække den økonomiske side af den grønne omstilling og til at forstå, hvad den kommer til at betyde i praksis. Hvad kommer omstillingen til at koste? Hvad kommer den til at betyde for dansk erhvervsliv? Hvad kommer den til at betyde for dig og mig?

Eksklusive møder med centrale personer i dansk økonomi

På kurset møder du de politikere, embedsmænd og lobbyister, der trækker i trådene i dansk økonomi.

Du får blandt andet unik adgang til:

 • Finansministeriet, hvor topembedsmænd giver et blik ind i det vigtigste maskinrum for dansk økonomi, hvor de økonomiske rammer sættes for både stat, regioner og kommuner. Det er også her, nye grønne regnemodeller bliver udviklet lige nu.
 • KL og Danske Regioner, hvor topfolk vil lære dig, hvad disse rammer betyder for, hvordan pengene lokalt og regionalt kan bruges og investeres i velfærd.
 • Christiansborg, hvor centrale politikere vil trække fronterne op i den idelogiske debat om dansk økonomi. Blandt andet når det handler om styringen af den økonomiske politik, kritikken af Finansministeriets regnemodeller og de reformer, som politikerne fremadrettet ser behov for.

På kurset får du:

 • En grundig introduktion til de væsentligste rammebetingelser for dansk økonomi.
 • Overblik over de økonomiske aspekter af den grønne omstilling. Du bliver klogere på klimaøkonomi og på hvordan, vi som samfund skal betale for 70-procents-målet.
 • Indblik i, hvordan finanslov, økonomiforhandlinger med regioner og kommuner og diskussioner om kommende reformbehov foregår i praksis på tværs af politikere og Finansministeriet.
 • Øget kendskab til de værktøjer, som politikere og embedsmænd kan bruge, når de skal styre økonomien, udvikle nye reformer og ruste Danmark til at kunne klare sig i den internationale konkurrence.
 • En forståelse af, hvordan pengene bruges og investeres i velfærd i kommuner og regioner.
 • Overblik over de seneste politiske og økonomiske reformer, og hvad de betyder samt et nyttigt lynkursus i, hvad der har været med til at gøre dansk økonomi mere robust.
 • Unik mulighed for at indgå i dialog med de aktører, som er med til at styre dansk økonomi.
 • Specialiseret viden, der gør dig i stand til at stille de rette kritiske spørgsmål, der går bag politikere og embedsmænds indøvede budskaber.

Hvem bør deltage i kurset?

Kurset er for dig, der arbejder som journalist eller redaktør på en mediearbejdsplads, og som løbende og overordnet følger mediernes dækning af politik og økonomi.

Derudover kræves der ikke særlige faglige forudsætninger for at være med – kun nysgerrighed og en stærk appetit efter at lære mere om den økonomi, som samfundet hviler på.

Deltagelse kræver gyldigt pressekort, da vi bevæger os ind og ud af Christiansborg.

Sådan foregår undervisningen

Kurset vil være bygget op om seminarer med eksperter og politikere, som i pædagogisk form vil formidle deres viden.

En række af seminarerne vil foregå rundt om i København – blandt andet på Christiansborg, ministerier og hos centrale interesseorganisationer.

Kursusdeltagere har tidligere mødt:

Embedsfolk

 • Lars Haagen Pedersen, afdelingschef, Finansministeriet
 • Mads Kieler, afdelingschef, Finansministeriet
 • John Smidt, direktør, De Økonomiske Råd

Interesseorganisationer

 • Morten Mandøe, cheføkonom, KL
 • Erik Jylling, direktør, Danske Regioner
 • Mads Lundby Hansen, cheføkonom, CEPOS

Ministre og politikere

 • Pelle Dragsted, Enhedslisten
 • Troels Lund Poulsen, Venstre
 • Sophie Løhde, Venstre

Indimellem seminarerne trækker kursusguide Thomas Larsen historiske og aktuelle linjer op for dansk økonomi og politik.

Der er ikke opgaver undervejs.

Programmet er klart et par uger før kurset

For at sikre et aktuelt program falder de endelige aftaler på kursusdagene først på plads i de sidste uger op til kurset. Du skal derfor forvente, at vi først kan sende dig et færdigt program et par uger i forvejen.

Prisen omfatter

Prisen dækker forplejning på undervisningsdagene.

Kurser

Kursusstart:
Dato og sted:
- Christiansborg
- Christiansborg
- Christiansborg
Undervisere: Thomas Larsen
Kursustype: Kursus
Kursusnummer: 2111441593
Pris: DKK 11.100,- Eks. Moms
Moms

Prisen er ekskl. moms. Vær opmærksom på at formelt kompetencegivende uddannelse (kurser med ECTS point) er fritaget for moms.

Tilmeld kursus

Undervisere på dette kursus

Thomas Larsen

Thomas Larsen

Politisk redaktør, kommentator og analytiker. Thomas har arbejdet som forfatter og journalist på flere store medier og dagblade. Han har en enestående adgang til Christiansborg og en stor viden om de historiske og aktuelle linjer i dansk politik.

Kontakt os

Har du et spørgsmål?

Ring eller skriv til en af vores kursuskoordinatorer eller studievejledere, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

Kontakt