Tidligere studerende om Fagjournalistuddannelsen

Mød tidligere studerende og læs om, hvad de har fået ud af at tage Fagjournalistuddannelsen.

Marianne fandt sin niche inden for sit gamle fagområde

Parastou skiftede til den anden side af skrivebordet

Marianne Bækbøl
Marianne Bækbøl 
fandt sin niche inden for sit gamle fagområde

Marianne Bækbøl drømte som ung om at blive journalist, men skæbnen førte hende ad andre spor – blandt andet til mange år som leder af et misbrugscenter. I dag arbejder hun stadig med misbrugsområdet.

Men fagjournalistuddannelsen gav hende mulighed for at forfølge drømmen, og i dag er det gennem hendes eget kommunikationsbureau, Misbrugskommunikation, hun arbejder med området.

Hvorfor begyndte du at læse til fagjournalist?

Det var en gammel drøm way back, men jeg endte med at blive socialrådgiver i stedet for og så arbejde med misbrugsbehandling gennem mange år. Så kom jeg til at tænke over, hvad det egentlig var jeg ville engang og fik et års orlov fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, hvor jeg var ansat på det tidspunkt, til at læse til fagjournalist. 

Hvad har fagjournalistuddannelsen givet dig?

Det at lære værktøjerne at kende, at lære at skrive læsevenligt og levende, at lære foto, video, web og de grundlæggende ting, var super godt. Det var også fantastisk at møde mange forskellige typer af mennesker. Jeg fik et helt nyt netværk, og vi er en gruppe, der stadig mødes og giver hinanden opgaver og sparring.

Og skolen i sig selv var god. Det var et godt miljø at være en del af, arbejdet i teams, at skabe værker og stå med sine egne produkter. Efter at have arbejde med processer og menneskelig udvikling i mange år, betød det meget for mig at kunne stå med nogle konkrete produkter i hænderne.

Hvordan benytter du uddannelsen i dag?

Det var meget udfordrende at komme ud i markedet som freelancejournalist. En af ulemperne ved fagjournalistuddannelsen i forhold til den normale journalistuddannelse er, at der ikke er praktik, så man får ikke opbygget et netværk i branchen. Selv om jeg fik afsat forskellige artikler, så var det svært at skabe den nødvendige indtjening.

Meget handler om netværk, og derfor besluttede jeg at gå tilbage til mit gamle fag, hvor jeg jo havde et netværk fra 15 år med misbrugsbehandling. Jeg kom i tanker om, at der forskes meget i og skrives meget om misbrugsbehandling, som aldrig kommer ud over hylderne, ligesom der er mange institutioner, der aldrig får formidlet de gode resultater.

Så jeg lavede et kommunikationsbureau, der arbejder inden for området og laver blandt andet årsberetninger, pjecer, tekster og meget mere for forskellige organisationer på området. Det betyder meget for folk, at jeg kender til området, og jeg vil anbefale andre fagjournalister at søge tilbage til de fag, de kommer fra. Det har været virkelig godt for mig med en niche.

Tilbage til toppen af siden.

Parastou Booyash

Parastou Booyash skiftede til den anden side af skrivebordet

Med en kommunikationsuddannelse og et job i teleselskabet 3’s kommunikationsafdeling var Parastou Booyash allerede tæt på medieverdenen, da hun besluttede sig for at skifte til den anden side af skrivebordet, tage en fagjournalistuddannelse og arbejde som journalist. I dag er hun redaktionschef på tablet-rejsemagasinet GoTraveling.

Hvorfor begyndte du at læse til fagjournalist?

Jeg ville gerne være journalist, da jeg var yngre, men da jeg skulle vælge uddannelse, boede jeg i Spanien og tænkte, at jeg ikke kunne bestå optagelsesprøven, fordi jeg i den periode ikke var helt ajour med, hvad der foregik i Danmark. Det var nemlig dengang, internettet ikke var så udbredt. Så det var svært at følge med.

I stedet læste jeg kommunikation og arbejdede med det, men jeg kunne mærke, at jeg hellere ville over på den anden side af skrivebordet, udfordre de statements folk kom med, selv vælge vinkel og selv skrive historien.

Hvad har fagjournalistuddannelsen givet dig?

Fagjournalistuddannelsen betød, at jeg ikke skulle gennem fire års uddannelse for at blive journalist. Jeg har aldrig lært så meget på så kort tid, og det var nok en fordel, at jeg kendte til det fra kommunikationsfaget, hvilket blandt andet betød, at jeg også havde lidt overskud til at tænke over, hvad det egentlig var, jeg lærte, mens jeg lærte det.

Man får basisredskaberne, men man kommer ikke 100 procent ned i journalistfaget som på en fireårig uddannelse. Det var dog et meget presset år. Det ville have været fantastisk med et praktikforløb, så man kunne få fingrene ned i faget og få nogle kontakter i branchen. Da vi ikke havde praktik, var jeg selv meget opsøgende og begyndte at arbejde som freelancejournalist under uddannelsen. Hvis man ikke er opsøgende i begyndelsen er det svært at etablere sig i branchen.

Hvordan benytter du uddannelsen i dag?

Jeg har brugt den meget. Efter uddannelsen blev jeg kontaktet via Jobindex til et job, hvor jeg skulle levere tv-indslag til de regionale tv-kanaler. Sidenhen har jeg været freelancejournalist og skrevet for både JP, Politiken, EB, Femina, ALT for damerne, IN etc. I dag sidder jeg som redaktionschef på rejsemagasinet GoTraveling, der er et af verdens første interaktive tablet-rejsemagasiner.

Tilbage til toppen af siden.

 

black

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram