
Mediernes brug og forståelse af kildediversitet kortlægges
I et nyt ph.d.-projekt vil DMJX-lektor lave den hidtil største undersøgelse af diversiteten i danske mediers brug af ekspertkilder.
Større kildediversitet i medierne betyder ikke nødvendigvis større diversitet i de præsenterede synspunkter og vurderinger. Men alene det at præsentere et større antal forskellige stemmer i journalistikken er positivt for demokratiet.
Med det rygstød går DMJX-lektor Kresten Roland Johansen i februar 2025 i gang med den hidtil største undersøgelse af diversitet blandt danske mediers ekspertkilder.
Helt præcist skal han undersøge, hvordan danske medier og journalister forstår kildediversitet og ikke mindst, hvordan det ser ud med diversiteten i praksis. En central del af undersøgelsen bliver at se særligt på, hvor diverse DR og TV2 er i deres brug af ekspertkilder i de daglige nyhedsudsendelser og i deres online nyhedsdækning.
Giver medierne mulighed for indsigt i egen praksis
Ifølge Kresten Roland Johansen er ekspertkilder, set med demokratiske briller, blandt de vigtigste kilder. Eksperter udtaler sig nemlig som autoriteter inden for emner som politik, økonomi, samfund og erhverv, som har stor indflydelse på almindelige menneskers hverdag, sundhed og holdninger.
- Desuden har de enkelte journalister stor indflydelse på, hvilken kilde, som ender med at fungere som ekspert. De bestemmer, om det er ekspert A, B eller C, eller måske dem alle tre, som optræder, siger han.
Undersøgelsen er en del af Kresten Roland Johansens ph.d.-projekt, hvor han i løbet af fire år vil kortlægge og analysere mediernes kildediversitetspolitikker, -initiativer og -brug.
Projektet har særligt fokus på DR og TV2, som begge er omfattet af en særlig public service-forpligtelse og samtidig er forpligtet til at skabe mere diversitet og pluralisme. Dette vil samtidig muliggøre internationale sammenligninger af kildediversitet i public service-medier. Som en del af forskningen vil han dog også kigge på en bred vifte af nationale, regionale og lokale danske medier.
- Undersøgelsen vil give os vigtig viden om, hvordan medierne arbejder redaktionelt og praktisk med kildediversitet. Samtidig kan den bidrage til en større selvindsigt i egen praksis på medierne, som dermed får mulighed for at ændre denne, hvis de oplever, at der er et behov for det, siger Kresten Roland Johansen.
FAKTA
Tre lektorer fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har fra 1. februar 2025 fået mulighed for at lave en ph.d. på en ny fireårig ordning, hvor de både fastholder en del af undervisningen og samtidig fordyber sig i deres forskningsprojekt og forskeruddannelse.
Ud over Kresten Roland Johansen fra Journalistuddannelsen (fotoet t.v.) gælder det Jakob Dybro Johansen fra Journalistuddannelsen og Thomas Spejlborg Sejersen fra Medieproduktion og Ledelsen. Deres projektet vil blive præsenteret her på siden i den nærmeste fremtid.