DMJX-studerende tog temperaturen på lokaldemokratiet ved liveevent på Aarhus Rådhus

Torsdag og fredag lancerede 200 DMJX-studerende det allerførste event under den nye Demokratihandletank initieret af Aarhus Kommune og med højskolens rektor, Trine Nielsen, som forkvinde.

En scene, en stram tidsplan, utallige kilder og et levende publikum. Det var blot nogle af elementerne i ti liveshows om demokrati, som godt 200 studerende fra henholdsvis journalist-, kommunikations- og fotojournalistuddannelsen på DMJX torsdag og fredag afviklede i rådhussalen på Aarhus Rådhus.

Arrangementet var kulminationen på et tre ugers forløb om liveformidling i det tværfaglige innovationsfag ’Innovation X’ på DMJX. Her har de studerende arbejdet intensivt med at undersøge, hvordan journalistiske redskaber og andre fortælletekniske greb og værktøjer kan skabe nærværende og vedkommende formidling på scenens præmisser.

Som noget nyt samarbejdede de studerende med den nye Demokratihandletank - et tiltag på initiativ af Aarhus Kommune, der skal sætte fokus på og handling bag demokratiet – hvilket derfor også var rammen for de studerendes formidlinger.

Et møde med teatret

”Jeg skal bruge to frivillige, er der nogen, der melder sig?”. En stille forventning fyldte lokalet. Folk kiggede søgende på sidemakkeren på de snorlige, opstillede stolerækker. Et af de første indslag var i gang, og salen skulle lige varmes op.

”I kan umuligt være mere nervøse, end jeg er lige nu,” fulgte værten op, og et grin afløste stilheden. To forsigtige hænder røg i vejret og scenen blev sat:

Et GoMore-lift fra Tyskland til Danmark, hvor en dialog udspiller sig mellem føreren af bilen Martin og passageren den syriske flygtning Assim. De to frivillige fra publikum fik mikrofoner på og et manuskript stukket i hånden, og så fremførte de en nedskrevet dialog mellem de to karakterer fra bilen.

Perspektiverne i dialogen bød både på debatten om flygtninge, de vilkår vi som samfund skaber for at kunne deltage aktivt som nytilkommen borger, samt de oplevelser en flygtning går igennem, for at kunne komme væk fra et krigshærget land. Indslaget blev rundet af med en video af de to virkelige kilder, som historien byggede på.

Tæt på borgernes virkelighed

Den første dag af liveshowet bød på alt lige fra Kahoot-quizzer, klappe-barometre og debatter om opskriften på den ideelle borger. Alt sammen noget, der krævede aktivitet fra det fremmødte publikum. Netop aktivitet er den røde tråd i tiltaget med Handletanken og det live DemokratiLab - at borgeren i højere grad skal inddrages.

”Er vi egentlig opmærksomme på, hvad der optager borgerne? Bag de tykke murer her på rådhuset er der tit ting, som vi er meget optagede af, men kommer man ud i virkeligheden til vælgermøder f.eks., er det tit noget andet, der optager borgerne," lød det i den indledende velkomsttale fra rådmand Rabih Azad-Ahmad (R).

Derfor har det inddragende element også været centralt i beslutningen om, at have liveshowet som rammen for de studerendes projekter.

”På den ene side hører vi, at demokratiet er under pres, og på den anden side har tilliden til medierne tilsyneladende aldrig været større. Derfor er det vigtigt at tage temperaturen på demokratiet og finde ud af, hvad vi overhovedet forstår ved demokrati. Og det giver så god mening at gøre det i et undervisningsforløb om liveformidling, fordi liveformidlingen som form på mange måde er udsprunget af demokratiets vugge – forsamlingshuset,” lyder det fra underviser i Innovation X, Michael Bækgaard.

Nærvær og fællesskab uden en skærm

Og netop af den grund kan liveformidlingen noget andet, end det skrevne ord eller den veltilrettelagte reportage.

”Livejournalistik foregår i et rum, hvor publikum er til stede. Det giver noget nærvær, at man kan mærke de små udtryk og gestikker. Publikum har mulighed for at stille spørgsmål, men de kan også interagere på andre måder. Måske opstår der en stemning, de kan respondere på – et fælles suk eller grin. Det er noget helt andet at observere en tåre i øjenkrogen i virkeligheden, end beskrevet på skrift. Og så er livejournalistikken i højere grad transparent med alle de fejl og usikkerheder, der sker i nuet. Det kan åbne op for de detaljer, som man ikke nødvendigvis ser i den redigerede formiding, hvilket i sidste ende kan være med til at bidrage til tilliden,” lyder det fra Julie Krog, underviser i Innovation X, som til daglig arbejder som selvstændig med netop livejournalistik på Livemagasinet.

I alt blev ti liveevents afviklet i Rådhushallen i Aarhus fordelt på de to dage. Liveshowet var det første event under Demokratihandletanken, som du kan læse mere om her.

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram