Sådan fortæller du på Snapchat

Seks år efter at Snapchat kom frem, er det for mange organisationer stadig en lidt ”mystisk” kanal, der er svær at få helt styr på. Men der er flere gode grunde for både organisationer og mediehuse til at gå i gang med Snapchat.

af d. 23.08.2016 i Viden

Snapchat fungerer ikke helt på samme måde som de andre sociale platforme. Blandt andet kan man ikke sprede indhold på samme måde, som man kan med Facebook, Twitter m.fl.

Men for organisationer som MetroXpress, Northside, Københavns Kommune er Snapchat blevet en kanal, der giver mulighed for at nå brugere på en anden måde, end de øvrige platforme tilbyder.

Anders Bak Kristensen, Social Medie Redaktør på TV2 Nyhederne, fortæller her, hvad der skal til for at få Snapchat til at fungere journalistisk. Han er redaktør for Snapchat på TV2 Nyhederne og underviser på kurset ”Snapchat til kommercielt brug” hos DMJX.

TV2 Nyhedernes brugere på Snapchat er relativt unge, som det stadig gælder for Snapchat-brugerne generelt. Og interesserede i nyheder!  Anders Bak nævner i den forbindelse et generelt problem med Snapchat, at platformen ikke tilbyder ret anvendelige brugerdata.

TV2 Nyhederne anvender typisk Snapchat på disse fire områder:

  • Reportager fra verdens brændpunkter
  • Second Screen-oplevelser under store tv-begivenheder
  • Som ”debatmotor” for at få unge brugere til at bidrage til en debat
  • Til Q&A’s  

Anders Bak fremhæver 3 afgørende faktorer for at få historiefortællingen til at fungere på Snapchat:

1. Tænk udefra og ind: Vær bevidst om brugssituationen og hvad Snapchat kan
2. Se efter historieforløb, der kan være overraskende og uforudsigelige
3. Man skal turde være personlig og umiddelbar

Tænk udefra og ind 
Snapchat er en platform, man aldrig helt får styr på. Dels ændrer brugen af Snapchat sig hele tiden – og de brugerdata, man kan få fingre i, er ikke særlig omfattende. Og dels kommer der konstant ændringer i Snapchats funktionalitet, som gør, at man må ændre praksis.

”Det ændrer sig hele tiden, og det vi gjorde for et år siden, kunne vi aldrig finde på at gøre i dag. Vi lærer hele tiden, og bliver hele tiden klogere,” siger Anders Bak.

Men helt grundlæggende for arbejdet med Snapchat, handler det om at tænke udefra og ind: Hvad har brugerne egentlig behov for. Hvilken brugssituation er de i, og hvad har de lyst til? Og hvad lægger Snapchat-formatet op til at man kan gøre?

”Det handler rigtig meget om, hvad mediet giver mig mulighed for at gøre. Det gælder selvfølgelig i lige så høj grad Instagram, Twitter osv.  Kanalerne kan nogle vidt forskellige ting, og det skal vi indrette os efter. På Medievidenskab lærte jeg, at ”The medium is the message” (link), og det holder virkelig stik her.”

Den gode historie
Det som Snapchat er allerbedst til, er at formidle den medrivende reportage:

”Snapchat er et fantastisk medie til historiefortælling, men på en anden måde end vi ellers ville gøre det. Normalt ville vi fokusere på historiens klimaks, men her bevæger man sig på en anden måde kontinuerligt fremad. Det er den store force ved Snapchat, at man bevæger sig fremad i historien hele tiden.”

Det kan for eksempel være fortællerens bestræbelser på at nå et eller andet mål. Eller at man følger en persons dag i en bestemt situation. For fortælleren er det centralt, at man typisk ikke selv kan styre fortællingen, men må beskrive det, man møder på sin vej.

”Kernen i fortællingen vil så være selve rejsen hen mod det mål, man gerne vil nå. Men man kan ikke helt vide, hvornår og hvordan man når det. Selvfølgelig har vi på forhånd lagt op til, hvad vi vil med det. Men selve historien har en uforudsigelighed over sig.”

På Snapchat rummer umiddelbarheden og det overraskende det fascinerende, der kan få brugerne til at følge en ”story”. Man oplever ikke på samme måde som i planlagte historier et filter mellem fortælleren og brugeren. Det bliver undervejs pillet af, og man får vist flere nye dele af en historie. Det bliver meget ”autentisk” – for nu at bruge et lidt forslidt udtryk.

Anders Bak fremhæver TV2´s korrespondent Rasmus Tantholdts reportager fra blandt andet Bangladesh som særligt velfungerende. Siddende bag på en motorcykel formåede han at beskrive, hvor trange kår befolkningen i virkeligheden lever i. Her fik brugerne for alvor et  godt indblik i, hvordan det land fungerer, og hvor stor forskellen på hvordan rige og fattiges livsbetingelser er.

Han nævner også et ultrakort interview med statsminister Lars Løkke Rasmussen som et eksempel på, hvad Snapchat kan. Det var bare ét spørgsmål. Kun bragt på Snapchat. Men igen med den umiddelbarhed og det nærvær, som den platform formidler så godt. Mindre konformt og poleret, end det tit bliver på tv.

”Og så er der det med, at det er så nemt at lave med mobilen. 10 sekunder er ikke så galt. Det er lige på og hårdt!”

Herunder kan du se et eksempel på, hvordan Rasmus Tantholdt på Snapchat lægger op til aftenens TV2 nyheder

 

Vær personlig
”Vi arbejder meget med journalisterne på, at de kan og tør at vise noget personlighed. Det kan give journalistikken det dér touch af umiddelbarhed, der fungerer så godt på Snapchat. Men det kan være en svær balancegang”, forklarer Anders Bak.

Man er stadig ”objektivt” beskrivende journalist. Men brugerne skal kunne mærke, hvad journalistens vinkel og tilgang er til det, man formidler. Igen fremhæver Anders Bak Rasmus Tantholdt som en journalist, der har den personlige tilgang, men stadig opleves som en troværdig reporter.

”Det skal kunne mærkes, at vi er forskellige som journalister og som mennesker. Man har sit ansigt, sin umiddelbare facon. Det er noget, man efterhånden selv finder frem til. En bevidsthed om en måde at arbejde på. Eller en måde at se tingene på.”

Du kan som nævnt lære mere om Snapchat og måden at bruge platformen journalistisk og kommunikativt på kurset ”Snapchat til kommercielt brug” med Anders Bak d. 26.-27. September i København.

Herunder kan du se et eksempel på, hvordan Rasmus Tantholdt bruger Snapchat til fortælle en lille sammenhængende historie fra hans hverdag som udlandsreporter.

Kategori:  Viden

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram