Nordiske nyhedsmediers dækning af Rusland er negativ og præget af mistro

Medieforskere i 5 lande har kortlagt, hvordan nordiske nyhedsmedier dækker Rusland. I Danmark er diskursen tydelig: Rusland er et taberland.

Foto: Scanpix
af Dan Hansen d. 12.04.2019 i Viden

Nordiske nyhedsmediers dækning af Rusland er grundlæggende negativ og præget af mistro til Ruslands og præsident Putins motiver og handlinger. Der er fokus på Kreml, magt og politik.

Det konkluderer en ny rapport fra Nordisk Journalistcenter (NJC) ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Rapporten ”Russia in Nordic News Media. Coverage of Nordic Countries in News Media of Russia” er udgivet af NJC under ledelse af lektor Lars Kabel fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

I rapporten kortlægger en gruppe forskere/undersøgere fra 5 lande, hvordan mediedækningen af Rusland var i de nordiske nyhedsmedier i 2018.

Rusland er et taberland
Asbjørn Slot Jørgensen, som ligeledes er lektor på DMJX, kalder i sin del af rapporten - som har undersøgt Rusland i de danske nyhedsmedier - Rusland for et taberland.

Han skriver således:
”Tæt på skurke- og nabotemaerne ligger beskrivelsen af Rusland som et taberland; økonomisk, politisk, militært eller sågar åndeligt. Taberdiskursen er tydeligst i de mere kommenterende analyser eller klummer og i meningsstoffet, og særligt når man forsøger at kigge fremad. Disse fremtidshistorier handler om to spørgsmål: Hvad er udfordringerne for Rusland økonomisk og udenrigspolitisk? Og – hvad kommer efter Putin? Begge svar kredser om korruption, konflikt og ineffektivitet.”

1832 nyheder fra 42 medier
Undersøgelsen er finansieret af Nordisk Ministerråd. Analyserne er lavet med baggrund i 1.832 web- og avisartikler og nyhedsindslag fra 42 af de store mediehuse og tv-stationer i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Rusland.
Gruppen - Svetlana Bodrunova, Asbjørn Slot Jørgensen, Anders Mård, Anja Aaheim Naper, Jonathan Norström og projektleder Lars Kabel – har desuden gransket dækningen af præsidentvalget i marts 2018, alle offentliggjorte artikler og tv-indslag om Rusland i maj måned samt udvalgte temaer i de forskellige lande.

Lars Kabel siger:
- Det er et vilkår for nyhedsmedierne i Norden at referere den fjendtlige retorik som ministre og andre politikere ofte anvender om præsident Putin og relationerne til Rusland. Det tonede mediedækningen i alle de nordiske lande. Rusland blev i 2018 i hele Norden beskrevet som et fjendtligt land.

Hos Nordisk Journalistcenter kan du læse en uddybende nyhed og finde rapporterne.

Kategori:  Viden

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram