Medieundersøgelse: Kritisk journalistik er fraværende i lokale nyheder

2 rapporter og 8 pointer: Ny forskning i lokal- og regionalmediers indhold, rolle og betydning i lokalområder skal sætte gang i snakken på redaktionerne – og i den offentlige debat

Forskningsleder Flemming Tait Svith fremlægger hovedlinjerne fra de 2 rapporter på Nationalmuseet
af Dan Hansen d. 23.03.2017 i Viden

Mange borgere ønsker en kritisk gravende lokaljournalistik. Men dagsordenssættende, kritisk undersøgende journalistik er stort set fraværende i de lokale nyheder.

Det viser en stor undersøgelse af lokal- og regionalmedierne, som Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har lavet for Kulturstyrelsen til den årlige undersøgelse ’Mediernes udvikling i Danmark’.

Undersøgelsen påpeger samtidig, at kun halvdelen af de lokale og regionale mediers nyheder handler specifikt om de lokale områder eller regionen.

2 rapporter til gratis download skal give redaktionerne viden til handling
Det er forskningslektor Flemming Tait Svith, der har ledet projektet, som blev igangsat i efteråret 2015.

Læs tidligere nyhed med baggrund om projektet: Ændrer mediefusioner ved mediernes rolle og betydning i lokalsamfundet?

Forskningen blev offentliggjort den 23. marts ved en konference på Nationalmuseet.
I den forbindelse blev der udgivet 2 rapporter, som kan læses og downloades her:

Lokal- og regionalmediers indhold, rolle og betydning i lokalområder

Mediefusioners effekter på lokal- og regionalmediers strategi og indhold

Her er desuden en række af rapporternes pointer i kort form:

  • Journalister og redaktører på lokal- og regionalmedier har et professionelt og interessebåret engagement for de lokalområder, de bor og arbejder i.
  • Kun halvdelen af de lokale og regionale mediers nyheder handler specifikt om de lokale områder eller regionen. Den anden halvdel af nyhederne har enten et nationalt fokus på Danmark eller intet geografisk fokus.
  • De lokale og regionale medier informerer først og fremmest om begivenheder eller hændelser i lokalområdet. De har en kuratorrolle og sorterer, hvilke begivenheder i lokalområdet, som skal præsenteres som nyheder.
  • Der er en positiv sammenhæng mellem borgernes interesse for lokale nyheder, deres lokale tilhørsforhold og lokale engagement.
  • Mange borgere ønsker en kritisk gravende lokaljournalistik, men dagsordenssættende, kritisk undersøgende journalistik er stort set fraværende i de lokale nyheder.
  • Lokaljournalisterne har efter fusionen ændret dækningen af de i undersøgelsen udvalgte områder, når det gælder nyhedernes geografiske fokus, emner og favoriseringer.
  • Der er blevet større forskel på, hvordan medierne dækker fusionscentret og de mere fusionsperifere lokalområder.
  • Mediefusioner og en større medieorganisation kan have utilsigtede konsekvenser for den journalistiske dækning af lokalområderne.

I forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen udtalte Slots- og Kulturstyrelsens direktør Jesper Hermansen:

”Vi har brug for et kvalificeret og solidt fagligt grundlag at stå på, når vi forholder os til og diskuterer medieudviklingen og tilstanden for medier i Danmark. Det er præcis det, vi får med de to rapporter, vi har fået udarbejdet, når det gælder de lokale medier. Jeg er sikker på, at rapporterne kan bidrage til en nuanceret og konstruktiv debat – ikke bare på konferencen på Nationalmuseet i dag, men også ude på redaktionerne, direktørgangene i mediehusene og i den offentlige debat.”

Kategori:  Viden

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram