Skip to main content

Hvem sidder bag skærmen og troller dit kommentarspor?

Vi har snakket med Katrine Thielke, der er ekspert i brugeradfærd på sociale medier, om trolls, troldeopførsel – og om menneskene bag internettets plageånder.

Internet Trolls

Mange har et billede af trolls som afstumpede kældermennesker, der får et kick ud af at ødelægge andres digitale samtale. Men det billede er forkert. Læs herunder, hvad Katrine Thielke ved om menneskene bag internet-trolls.

Hvem er det, der sidder bag skærmen og troller?

”Man forestiller sig en mørk kælder, hvor der sidder en ulækker mand på 45 i beskidt undertrøje og spiser chips. De findes, men i begrænset omfang. Trolls har hverken alder, køn, etnicitet eller uddannelsesniveau til fælles. Jeg har interviewet mange af dem, og de fleste har det til fælles, at de mener, de har en god grund til deres troldeadfærd. Målet helliger midlet. Men det er både familiefædre med børn, højtuddannede kvinder og politikere, der troller.”

Hvorfor gør de det?

”De har tit et idealistisk motiv, og de gør det for at redde verden. Der findes fx radikaliserede veganere, der oprigtigt mener, at hvis vi ikke stopper med at spise kød, så går jorden snart under. De prøver at redde verden med en digital adfærd, der er helt over stregen. Trolls har en meget stærk selvopfattelse og kæmper imod alt fra korruption til feminisme. Der er så også et fåtal, der troller af sadistisk og egoistiske årsager. De føler glæde ved at andre har det træls med deres adfærd.”

Hvad er en troll helt præcis?

”Der findes et spektrum af troldeadfærd på internettet. Troldeadfærd er, når man afsporer en samtale eller gør et digitalt rum giftigt. Det kan så spænde fra irriterende debattrolleri til decideret kriminalitet. Fx er Zoom-bombing et troldefænomen, der har vundet frem under coronakrisen. I sidste uge var der en gruppe trolls, der overtog skærmen under en online ramadan-middag på Zoom og afspillede børneporno. Det er virkelig grov trolling, der skal meldes til politiet.”

Hvad gør man som Socal Media Manager, når man bliver udsat for trolling?

”Man lader først og fremmest være med at gå i panik. Så analyserer man hvilke type adfærd, man har med at gøre. Nogle troller ubevidst. Det er mennesker, der ønsker dialog, men som ikke forstår at agere på sociale medier, og derfor kommer til at virke som om, de troller. Så stiller man dem en række spørgsmål efter en bestemt spørgeteknik, og hvis folk troller videre derefter, så ved man, at man har at gøre med en ægte troll.”

Hvordan håndterer man trolling i sit kommentarspor?

”Alt efter hvilken type troll, det er, sætter man som fx Community Manager forskellige tiltag i gang. Hvis det er direkte kriminelt, det der foregår, så melder man det til politiet og får det fjernet lynhurtigt. Men der er også en kæmpe gråzone af trolling. Adfærd, der uacceptabel, men ikke decideret kriminel. I de tilfælde skal man have et sæt husregler, som man kan forholde sig til. Dem håndhæver man så. ’Du må ikke kalde vores dirktør en luder, derfor fjerner jeg dit indlæg’. Efterfølgende forklarer man de andre brugere, der indgår i dialogen, at man har fjernet noget og hvorfor, man har gjort det.”

Findes der sjov trolling?

”Der er sådan et næsten legendarisk eksempel fra BILKAs Facebookside, hvor en bruger ved navn Lis poster en, lad os kalde den islamkritisk, kommentar og harcelerer over, at butikken ikke har pyntet op til jul i deres supermarkeder. Hun bliver så trollet af Waseem, der forklarer hende, at den manglende julepynt skyldes Black Friday, som er en religiøs helligdag for alle med mørk hudfarve – hvilket Lis tror på, og bliver endnu mere harm. Det er sgu sjov trolling.”