Gratis adgang til flere tusinde udenlandske aviser og magasiner

Med nogle få klik kan du få dagens udgave af The Guardian frem på din computerskærm ganske gratis. Eller sidde i sofaen derhjemme og bladre i det nyeste nummer af Wired eller National Geographic på din tablet. DMJX-bibliotekar Ketty Jensen viser dig vejen til det gode læsestof.

Hvad vil du gerne læse?
af d. 29.10.2015 i Viden

24 timer i døgnet, syv dage om ugen, hjemmefra lænestolen eller computeren på arbejdet kan journalister - og kommunernes øvrige borgere - få fingre i digre opslagsværker eller lækre magasiner. Eller finde en bestemt artikel i the Economist.

Folkebibliotekerne tilbyder nemlig fjernadgang til en række betalingsdatabaser inden for et bredt spektrum af emner. Brugerne skal bare være oprettet som låner og bo i kommunen, så er der adgang til databaserne hjemmefra - og i mange tilfælde - fra diverse platforme.

Troværdige kilder
I dag ligger der masser af researchmateriale frit tilgængeligt på nettet. Men der findes stadig dyre kvalitetsprodukter, som udgiverne ikke vil lægge ud på nettet til fri afbenyttelse. For eksempel opslagsværker med person- og virksomhedsoplysninger og databaser med udenlandske aviser, tidsskrifter og magasiner.

Den type af databaser finder du på dit lokale kommunebiblioteks hjemmeside under Netmedier, Online tjenester, E-materialer, Digitale tilbud eller lignende.

For at forhindre misbrug informerer biblioteket om, at benyttelsen er til personlig brug, og at download ikke må anvendes kommercielt. Almindelig ophavsret og kildeangivelse skal overholdes.

Det er forskelligt, hvor mange og hvilke typer af kilder de enkelte biblioteker tilbyder. Da mit udgangspunkt er Aarhus, kan der optræde kilder i artiklen, der ikke er adgang til i andre kommuner. Tjek selv, hvilke databaser dit lokale bibliotek tilbyder.

Her er et lille udpluk fra skattekisten i Aarhus Kommune:

PressReader - digital aviskiosk med 4000 aviser og blade
Ønsker man at orientere sig i udenlandske aviser og magasiner, er PressReader en oplagt mulighed. PressReader byder på 4000 digitale aviser og blade fra 100 forskellige lande.

Blandt titlerne er The Guardian, The Washington Post, Der Tagesspiegel, det norske Aftenposten, det svenske Dagens Nyheter og den franske sportsavis L’Equipe. Men også masser af aviser fra Mellemøsten, Sydamerika, Asien, Australien, etc. er med.

Som noget nyt er der i efteråret 2015 kommet en enkelt dansk avis med i sortimentet, nemlig Ekstra Bladet. Og udgiverne arbejder på at få flere danske aviser med.

Zinio - vælg mellem 300 lækre magasiner
Slut med at stå i kø og slut med at betale i bladkioskerne. Via Zinio kan du downloade lækre magasiner og have dem liggende i dit Zinio-bibliotek. Magasinerne er tilgængelige på samme tidspunkt, som de trykte versioner udkommer.

I Zinio finder du mere end 300 engelsksprogede e-magasiner. Lige fra flotte, glitrede magasiner som National Geographic, Cosmopolitan, Wired og Rolling Stone til faglige tidsskrifter som The Economist, The New Yorker, Foreign Policy og Newsweek.

Der er adgang til et ubegrænset antal lån for bibliotekets brugere og lånetiden er ubegrænset. Ved at vælge 'E-mail me when the next issue is available' får du besked, når næste nummer udkommer.

Gyldendals Onlineordbøger
Gyldendals Onlineordbøger er også en del af sortimentet mange steder. Her har du mulighed for at slå op i omfangsrige ordbøger til forskellige sprog: engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, svensk og norsk. Ordbøgerne er kædet sammen med en række specialordbøger inden for teknik, medicin, jura, etc. Samlingens danske ordbøger tæller Retskrivningsordbogen, Synonymordbogen og Fremmedordbogen.

Literature Resource Center
Literature Ressource Center indeholder litteraturkritik, biografiske oplysninger og oversigter over litterære emner samt anmeldelser af bøger, film og teater. Der er fokus på engelsksproget litteratur, men også forfattere, hvis værker er oversat til engelsk, er medtaget.

I portalen finder du biografiske artikler om mere end 140.000 forfattere med overblik over deres værker. Primært skønlitterære forfattere, men også faglitterære forfattere og journalister.

Europa World Plus
Blandt de førende, internationale referenceværker er Europa World Plus lige sagen, hvis du har brug for et hurtigt, opdateret og detaljeret overblik over et bestemt land. Europa World Plus er en online version af det hæderkronede referenceværk Europa World Yearbook kædet sammen med 9-bindsværket Regional Surveys of the World.

Europa World Plus dækker mere end 250 lande og landeområder. Den er smaddergod til samfundsfaglige oplysninger om landene og indeholder bl.a. statistik og et par sider om landenes nyere historie. Her finder du også de førende medier i de enkelte lande. Den er også oplagt til baggrund om verdensbegivenheder og information om internationale organisationer.

FaktaLink
FaktaLink er vældig god til at få overblik og indsigt i forskellige emner, der er fremme i medierne, d.v.s. aktuelle og samfundsrelevante emner, som har en bred interesse. Blandt nytilkomne emner er Afrikanske løveøkonomier, Google, flygtninge, droner, madspild og hippiekulturen.

Artiklerne giver en introduktion til emnerne plus uddybende information med lovstof, links og litteraturhenvisninger. I øjeblikket (efterår 2015) indeholder FaktaLink mere end 500 artikler, som løbende opdateres og øges.

Film, it-kurser og spørgsmål online
I det hele taget har de lokale folkebiblioteker rigtig mange onlinetilbud. Foruden informationsdatabaserne er der bl.a.: Filmstriben, eKurser.nu (it) og Biblioteksvagten, hvor bibliotekarer fra forskellige folke- og forskningsbiblioteker sidder klar til at besvare brugernes spørgsmål i bibliotekernes normale åbningstid. Det største hit blandt folkebibliotekernes digitale tilbud er imidlertid e-bøger og netlydbøger.

Der er guld at hente derude, både til faktatjek og inspiration - kort sagt: hvis du vil holde dig orienteret.

Kategori:  Viden

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram