Skip to main content

Flemming Møldrups 7 bæredygtighedsbud

Livsstilsekspert og kommunikationsrådgiver Flemming Møldrup guider dig til, hvordan du og din organisation kommer bedst ind i (klima)kampen.

Grøn baggrund, Dmjx

Det burde være det nemmeste i verden at kommunikere om sine bæredygtige tiltag.

Men det er det ikke – det er svært, og der er meget på spil for din organisation.

Bæredygtighedskommunikation er et minefelt af fakta, der er vanskelige at gennemskue, og hele din virksomheds troværdighed er på spil, når du kommunikerer om jeres grønne omstilling.

Flemming Møldrup er partner i forandringsbureauet Märk, som har udviklet 7 principper til dig, der gerne vil kommunikere bedst muligt om din arbejdsplads’ bæredygtige initiativer.

1. Bæredygtig kommunikation bor i jeres DNA og kerneforretning

Bæredygtig kommunikation bliver først rigtig relevant og vedkommende, når den er koblet til jeres kerneforretning.

”Din kommunikation skal ligge tæt op af din kerneforretning. Det kan ikke nytte noget, at du placerer din bæredygtige kommunikation for langt væk fra dit produkt. Et eksempel er vitaminpilleglasset i genbrugsplast, der bliver markedsført som et vitamintilskud til planeten. Den form for kommunikation ligger for langt væk fra kerneproduktet, som er vitaminpillerne. Her kunne man i stedet trække bæredygtigheden tættere ind på det, som virksomheden lever af at sælge. Måske kunne man som vitaminpillefabrikant hjælpe den tredje verden med at blive sundere – altså tage et socialt ansvar i stedet.”

2. Gør medarbejderne til de vigtigste historiefortællere

Det er først og fremmest medarbejderne, der skal leve og ånde jeres bæredygtighedsfokus.

”Medarbejderne lever og ånder i virksomhedens vision. Der findes ikke bedre ambassadører end medarbejderne, så det gælder om at få dem klædt ordenligt på, så de kan gå ud i verden og fortælle historien. Det starter inde i virksomheden, ikke ude i køledisken. Start med at gøre medarbejderne stolte, og start med at forløse en ansvarlighedsenergi i dem.”

3. Gør det let for kunderne

Guid jeres kunder, og hjælp dem med at gøre de bæredygtige valg til de lette valg.

”Flere undersøgelser viser, at kunderne efterlyser det her med: ’hvad kan jeg selv gøre?’ og ’hvordan kan jeg selv bidrage?’ For at vende tilbage til vitaminpillerne, så er det jo ikke handlingsanvisende at lave sit pilleglas i genbrugsplast. Det er ikke noget, der guider mig som forbruger til at træffe bæredygtige valg. Det handler som virksomhed om at gøre det nemt for kunderne at træffe de rigtige valg.”

4. Kunden skal være helten

Det handler ikke om jer, men om mig, og hvordan jeg kan vise verden, at jeg bidrager til løsningen.

”Få kunderne med på vognen og gør dem til helte. Det er det, der er svært nede i supermarkedet. De fleste danskere siger jo, at de er optagede af klima, men når man kigger ned i deres indkøbskurve, så er de mindre optagede af klima. Det skyldes – tror jeg – at de bliver bombarderet med bæredygtig kommunikation. Alle virksomheder vil fortælle dem, at de er i gang med et eller andet, men ingen virksomheder fortæller, hvad de skal gøre, eller hvordan de skal gøre det. Det er jo ikke nok bare at købe plantemælk – det handler også om noget andet og større.”

5. Man skal kunne mærke jer

Det skal være tydeligt, at I ønsker at skabe en reel forskel – ikke bare rykke varer over disken.

”Det skal ikke være sådan, at man som forbruger er i tvivl om hvorvidt virksomheden reelt er interesserede i bæredygtighed og ansvarlighed. Man skal kunne mærke, at det her er noget virksomheden rigtig gerne vil. Så det der med at klistre et klistremærke på et produkt og sige ’værsgo, nu er det grønt’ kommer ikke til at fungere, hvis man som virksomhed vil kommunikere bæredygtigt. Det kan måske fungere i en tilbudsavis, men ikke på den store klinge.”

6. Fakta skal være i orden

Vær ærlige med, hvor I er på rejsen – ingen forventer 100 pct.

”Det siger sig selv, skulle man tro, men alligevel stiger antallet af klager over vildledning og greenwashing hos Forbrugerombudsmanden år efter år. Opmærksomheden på denne her type kommunikation er stigende, og der sidder både tænketanke, en forbrugerombudsmand og nogle forbrugere og holder øje. Hvis du siger noget, der ikke er hold i, så klapper fælden på et tidspunkt. Og den klapper på den måde, at din troværdighed ryger – med det samme. For du havner sandsynligvis i avisen. Det er bedre at sige for lidt end for meget.”

7. Vær modige

Skab et visionært billede omkring, hvad vi sammen kan opnå.

”Det handler om at have høje ambitioner. Men det handler også om ikke at skubbe bolden for langt ud i fremtiden. Hvis du fortæller mig, at i 2050 så er min mælk klimaneutral … det er altså for langt et perspektiv for mig som forbruger. Til den tid er jeg jo nærmest væk. Så det er noget med at have nogle meget konkrete ambitioner. Tag mig i hånden som forbruger og skab et billede af, at vi kan udrette nogen sammen, dig og mig.”

Artiklen her er skrevet på baggrund af en live-sending på Facebook med Flemming Møldrup og Rie Helmer.

Du kan se hele udsendelsen her.

Man skal kunne mærke, at det her er noget virksomheden rigtig gerne vil.

Flemming Møldrup

Relevante kurser