Skip to main content

Få hjælp af Johnny Cash til at skabe fortællende journalistik

27.05.2021

Journalist og forfatter Jakob Fälling guider dig til stof fra fiktionens verden, der kan give dig inspiration til din fortællende journalistik

DMJX, få hjælp af Johnny Cash til at skabe fortællende journalistik

Når du som journalist lader dig inspirere af countrymusik, tv-serier, tegnefilm – eller stof fra fiktionens verden i det hele taget – så bliver du præsenteret for nogle grundlæggende fortælleformer, der kan hjælpe dig med at skabe fremdrift og udvikle karakterer i din fortællende journalistik.

Journalist og forfatter Jakob Fälling guider dig her til et Johnny Cash-nummer, en Netflix-serie og en Pixar-film, som kan give dig stof til at skrive og fortælle bedre som journalist.

A Boy Named Sue med Johnny Cash

“Dygtige sangskrivere kan sige utrolig meget med få ord. De kan gribe dig, skabe fremdrift og komme fra ét sted til et andet på meget kort tid. Uden svinkeærinder. Det gør Johnny Cash i Shel Silverstein-nummeret A Boy Named Sue. Der bliver tegnet levende karakterer og scener på meget lidt plads. Lyt til nummeret, og brug nogle af de samme greb i din fortællende journalistik.”

Breaking Bad

”Tv-serier der kører over mange sæsoner undersøger indgående, hvordan karakterer udvikler sig. Det er interessant for dig, der skriver fortællende journalistik, fordi du ofte gerne vil beskrive, hvad oplevelser og erfaringer gør ved et menneske. I Breaking Bad lærer vi – ved at iagttage en syg mand i USA – hvordan mennesker reagerer, når de er under maksimalt pres.”

Monsters, Inc.

“Det animationsvirksomheden Pixar har lavet igennem snart mange år er noget af det ypperste – de er efter min mening nogle af de dygtigste i vores kultur til at fortælle historier. Monsters, Inc. fra 2001 kan virkelig det her med at være banal og samtidig have enorm dybde, for filmen handler jo om skyggesiden af menneskelivet. Det er stor kunst og evig inspiration til at skabe fortællende journalistik.”

I Breaking Bad lærer vi hvordan mennesker reagerer, når de er under maksimalt pres.

Jakob Fälling

Relevant kursus

Om Jakob Fälling

Jacob Fälling

Jakob Fälling

Freelancejournalist og forfatter. Uddannet cand.scient.soc. og har mere end 10 års erfaring med undervisning på DMJX i kreativ skrivning, portrætter, features og fortællende journalistik. Udgiver fiktion og nonfiktion på Gyldendal.