Skip to main content

AI: Nu kan du komme med ind i mediebranchens maskinrum

Både kreative virksomheder og produktionsselskaber eksperimenterer i stor stil med, hvad kunstig intelligens kan bruges til. Nyt udviklingsprojekt kortlægger virksomhedernes mønstre og erfaringer, så alle kan lære af det.

Nu kan du komme med ind i mediebranchens maskinrum

Kristian Redhead Ahm og Judy Bruun Wium fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole skal i det nye år bruge en betragtelig del af deres arbejdstid på at tale med mediebranchens first moovers inden for AI. 
I alt skal de interviewe tilrettelæggere, udviklere, kodere, AD’ere og udviklingschefer i 20 virksomheder i den audiovisuelle mediebranche og inden for kreativt, visuelt design.
 

Projektet, som de laver sammen med kollegerne fra Institut for Kommunikation, Medier og Design, Karsten Vestergaard og Stig Møller Hansen, skal kortlægge, hvordan og hvornår medieprofessionelle bruger generativ kunstig intelligens (GKI) i deres arbejdsprocesser og produktioner. Og også hvorfor og hvornår de ikke gør.

- Det er vores fornemmelse, at de fleste er i gang med at se på, hvordan alle de her nye værktøjer og muligheder kan anvendes. Men hvor nogle arbejder meget seriøst og målrettet, så er der andre, som har en mere legende tilgang efter devisen ’hvad er sjovt i dag’. Al den viden og de erfaringer, som produktionsarbejdspladserne gør sig, vil vi gerne samle, så andre kan lære af det, siger Judy Bruun Wium.

- Det hele går så rivende stærkt, at det kan være svært for den enkelte medarbejder, og også den enkelte virksomhed, at følge med. Hvor AI-værktøjerne i starten primært blev brugt i postproduktionen, ser det fx ud til, at den kunstige intelligens nu i høj grad også bruges i udviklingsfasen. Det vil sige, at værktøjerne bliver medskaber og sparringspartner i produktionerne. Hvordan og hvor meget, det er det, vi nu er ved at undersøge med henblik på at inspirere andre, fortæller hun.

Vi ved, at der allerede sidder udviklere derude og sparrer ideer og koncepter med AI-bots.

Judy Bruun Wium, adjunkt.

Brug for vidensdeling og fælles forståelse

Ifølge Judy Bruun Wium har brancherne bredt set taget værktøjerne til sig, men arbejder stadig ’på gefühlen’ med de mange muligheder. Derfor er der brug for en fælles forståelse for både praksis og idealer i arbejdet med den generative kunstige intelligens.

- Det er det første projekt, der kommer helt ind i maskinrummet hos de medieprofessionelle. Og vi glæder os til at vise, hvad der sker af spændende ting, når det kommer til brugen af AI i de forskellige arbejdsprocesser, siger Judy Bruun Wium.

- Vi ved fx, at der allerede sidder udviklere derude, som sparrer ideer og koncepter med AI-bots, der fungerer som kritiske og konstruktive medskabere af koncepterne. Mange udviklingsafdelinger er efterhånden meget små, så det er en viden, vi ser stor værdi i at dele med andre, forklarer hun.

Når alle 20 interview er i hus i løbet af første halvdel af 2025, skal de fire projektdeltagere -inden for både det medieproduktionelle og visuelle område - kigge efter mønstre og metoder, som kortlægges med henblik på at definere principperne inden for branchernes brug af GKI. Indsigterne skal transformeres til viden, som både brancherne og nuværende DMJX-studerende gennem undervisningen kan drage nytte af.

Projektet, som har titlen ’AI som medskaber og mulighedsrum’, løber frem til sommeren 2026.

FAKTA

Projektet er i sin indledende fase med research og udførelsen af pilotinterviews. 
Fra starten af 2025 gennemføres de egentlige semistrukturerede forskningsinterviews, hvor de 20 medieprofessionelle på hver omkring 60 minutter skal svare på spørgsmål inden for følgende spørgeramme:

Overordnet forskningsspørgsmål: 
Hvilken indflydelse har brugen af generative kunstige intelligenser (GKI'er) på medieprofessionelles praksis og idealer i den danske mediebranche?

Underspørgsmål:
Hvilke GKI'er bliver brugt, og til hvilke processer i medieproduktionen?
Hvordan anvendes eller fravælges GKI'er af medieprofessionelle?
Hvordan begrunder de medieprofessionelle deres valg og fravalg af GKI?