Skip to main content

Undervisningen er aflyst: Studerende laver egen faglig festdag på DMJX i Aarhus

Sex på P3, VM i Qatar, intern kommunikation, radiobiograf og bordtennisturnering. Programmet spændte vidt på DMJX Festival, hvor de studerende overtog campus for en dag.

Sex på P3, VM i Qatar, intern kommunikation, radiobiograf og bordtennisturnering. Programmet spænder vidt på DMJX Festival, når de studerende overtager campus for en dag.
Alle fotos er taget af Emilie Toldam

- Jeg er lidt spændt på at skulle moderere en debat. Det er ikke noget, jeg har gjort før. Men jeg tager som en udfordring.

Sådan lyder det fra Signe Gru et par dage før DMJX Festival. Hun går på fjerde semester på Journalistuddannelsen, og hun er en af de mange studerende, der har takket ja til opfordringen om selv at arrangere et indslag til festivalen.

DMJX Festival er en faglig festdag på DMJX i Aarhus. Her får de studerende fra alle uddannelserne i Aarhus fri fra den almindelige undervisning til fordel for et tætpakket program af gæsteoplæg, debatter og sociale aktiviteter. De danske og internationale studerende kan således dykke ned i alt fra en workshop om at skrive overskrifter med ChatGPT til et oplæg om arbejdet med intern kommunikation i Skanderborg kommune eller en talk om samarbejdet mellem skribenter og fotografer.

Kobler virkeligheden sammen med undervisningen

Et par undervisere fra DMJX har stået for de praktiske rammer, mens langt størstedelen af sessionerne er arrangeret af de studerende selv fra både Fotojournalistik, Journalistik, Kommunikationsuddannelsen og Cand.public. Det er selvsamme studerende, der kommer som deltagere til festivalen, udover en række inviterede gæster fra fx nærliggende højskoler og en masse journaliststuderende fra SDU.

Signe Holm Gru har længe haft en nysgerrighed på, hvad der egentlig ligger af journalistisk arbejde bag de store underholdningsformater på tv, så hun har arrangeret en debat under spørgsmålet "Er programmer som 'Kender du typen?' og 'Den store bagedyst' journalistik?" Her har hun inviteret en redaktør og en journalist fra DR Livsstil og Fakta til at komme og gøre publikum klogere på, hvilke journalistiske opgaver der ligger bag disse produktioner.

Det er fedt at være med til DMJX Festival, for det giver nogle perspektiver på noget, som man ikke nødvendigvis får i undervisningen

Signe Gru, studerende på 4. semester på Journalistuddannelsen

- Jeg har følt mig lidt alene med min undren eller nysgerrighed på det her underholdningsfelt, så det ville jeg gerne være med til at lave en samtale med nogle andre om, siger Signe Holm Gru.

Hun har på forhånd brugt en del tid på at researche sig ind i stoffet og lavet flere for-interviews med de to deltagere.

- Det er fedt at være med til DMJX Festival, for det giver nogle perspektiver på noget, som man ikke nødvendigvis får i undervisningen. Det kobler virkeligheden sammen med undervisningen, siger Signe Holm Gru.

De studerende skal selv synes, det er fedt

Det er også netop formålet med DMJX Festival, som opstod første gang for få år siden, og nu løber af stablen for tredje gang. Her kan de studerende blive klogere på og få noget inspiration til de fag, de er på vej ud, og få lov også at snuse til noget andet end det, de normalt beskæftiger sig med på deres uddannelser.

- Vi kalder det for en faglig festdag af studerende for studerende. Vi gider ikke lave en eller anden dag, hvor jeg eller andre undervisere laver noget, vi selv synes er pissefedt. Det skal være noget, de studerende selv synes er fedt, siger Andreas Leer Scharnberg, der er en af de to underviserne, der har været med til at planlægge festivalen.

Det er noget helt særligt, at vi har en hel dag, hvor vi lukker huset ned for al den almindelige undervisning

Jesper Gaarskjær (th.), underviser på DMJX og en af arrangørerne bag DMJX Festival sammen med underviser Andreas Leer Scharnberg (tv.)

Underviser Jesper Gaarskjær, der også hjælper til med planlægningen, tilføjer, at det også er en mulighed for at komme tættere på studerende. Til DMJX Festival bliver distancen imellem undervisere og studerende nemlig brudt op, når det pludselig er underviserne, der kommer som deltagere til de studerendes velforberedte sessioner.

- Det er også bare en legeplads. Det er noget helt særligt det her med, at vi har en hel dag, hvor vi lukker huset ned for al den almindelige undervisning. Hvor vi så også kan kigge på, om der er noget, vi ikke har tid og plads til i det daglige. Eksempelvis kommer der en og laver tegnet journalistik. Så prøver vi det af, siger Jesper Gaarskjær.

Der ligger masser af journalistisk arbejde bag underholdningsprogrammerne

Der dukker 40 deltagere op til Signe Grus debatsession om underholdningsprogrammer på tv. Eller livsstils- og faktaprogrammer, som de to inviterede gæster fra DR Livsstil og Fakta hellere vil kalde det. I løbet af sessionen får deltagerne flere nuancer på, at selvom et program kan fremstå mere som underholdning end som journalistik, så ligger der alligevel masser af journalistisk grundarbejde og journalistiske metoder i produktionen af programmet.

- Det gik rigtig fint. Jeg var vildt nervøs på forhånd, men det var jo egentlig ret stille og roligt, og det gav på en måde et rygstød, at det jo bare var en masse af mine medstuderende, der sad her, siger Signe Gru efter en veloverstået debat.

- Det var en spændende udfordring at skulle prøve at moderere noget som det her for første gang. Men nu hvor jeg har prøvet det, vil jeg klart anbefale det til andre. Man vokser af det. Nu har jeg prøvet det én gang, og så er jeg da bare mere klar på det næste gang.