Skip to main content

DMJX-studerende vinder pris ved World Press Photo

29.03.2023

Mohamed Mahdy fra DMJX' internationale fotolinje vinder en af de regionale priser til World Press Photo for sit fotoprojekt om egyptere, der fordrives fra boliger i byudviklingsområder.

Mohamed Mahdy fra DMJX' internationale fotolinje vinder en af de regionale priser til World Press Photo for sit fotoprojekt om egyptere, der fordrives fra boliger i byudviklingsområder.
Foto: Mohamed Mahdy

I et samarbejde med lokale beboere har Mohamed Mahdy siden 2015 dokumenteret det levede liv, som lider under den hastige byudvikling i Alexandria, Egypten. Nu er han blevet tildelt en af de regionale priser ved World Press Photo for projektet, han kalder "The Doors Don't Know Me". 

In English: Mohamed Mahdy wins prize at World Press Photo (DMJX photojournalism blog)

Et nyligt kapitel blev føjet til fotoprojektet, mens Mohamed Mahdy var studerende på DMJX i forårs- og efterårssemesteret i 2022. Her var han en del af det internationale program på Fotojournalistuddannelsen på DMJX i Aarhus på et stipendiat fra ECCA Family Foundation. 

- Projektet har til formål at give en stemme til dem i mit lokalsamfund i Alexandria i Egypten, som bliver fordrevet fra deres territorium. Jeg bringer deres sidste håndskrevne breve til deres hjem frem i verden, dykker ned i familiernes arkiver og bruger multimedier som et fortællende værktøj. Målet er at gøre opmærksom på de negative virkninger af at nedrive de her områder i kommercielt øjemed. Det påvirker befolkningen, især i udviklingslandene, og det sker i stigende omfang i Egypten, siger Mohamed Mahdy.

Mohamed Mahdy vinder den regionale pris for Afrika i kategorien Open Format. Han har således sikret sig en plads på den verdensomspændende World Press Photo-fotoudstilling og er med i opløbet til den globale pris i sin kategori, som uddeles senere i april.

En stor anerkendelse af stipendiat-programmet

Søren Pagter, der er faglig koordinator på Fotojournalistuddannelsen, tøver ikke med at kalde det "helt vildt", at en nylig DMJX-studerende vinder en pris til World Press Photo.

Foto: Ralitsa Belcheva

Det har hjulpet mig som historiefortæller til at lave fortællinger, der ikke kun taler til mit lokalsamfund, men også fortællinger, der kan få en global stemme og kan kommunikere med andre

Mohamed Mahdy om sin tid som udvekslingsstuderende på DMJX

- Det sker stort set aldrig. Alene det at Mohamed Mahdy bliver regional vinder og bliver en del af udstillingen er kæmpestort, siger Søren Pagter.

- Det er først og fremmest også fedt, fordi det en af vores stipendiat-studerende. Her har vi mulighed for at tage studerende ind fra hele verden og også fra udviklingslande, og den her pris vidner jo om, at programmet rent faktisk virker. Der findes sindssygt dygtige fotografer i alle verdens lande, som med den rigtige guidning og undervisning kan nå rigtig langt.

En af de mange fortællinger i Mohamed Mahdys projekt med at dokumentere den negative side af byudviklingen i Alexandria handler om manden Tamer, der er tæt knyttet til sit barndomshjem. Tamers forældre er for flere år siden flyttet i en ny bolig, da barndomshjemmet ligger i en gammel hotelejendom, der snart må lade livet i den store nedrivningsbevægelse i Alexandria, der skal gøre plads til en mere moderne by.

De lokale beboere har brug for at blive hørt

Men Tamer kan ikke få sig selv til at tømme den gamle lejlighed, der for ham er fyldt med gamle minder. Han besøger den gamle lejlighed hver eneste dag, hvor han rituelt går de samme skridt gennem lejligheden, fornemmer luften ind ad vinduet og tager en svømmetur i havet udenfor. Mohamed Mahdy har fulgt Tamer på disse følelsesladede besøg i barndomshjemmet for at dokumentere det levede liv, der rammes af de kommercielle interesser i byudviklingen.

Kapitlet om Tamer har Mohamed Mahdy lavet sidste år, mens han var på DMJX. Udover at have fået tæt sparring på sit fotoprojekt på DMJX er han efter eget udsagn også blevet en bedre historiefortæller.

- At arbejde og leve i en anden kultur sammen med en masse internationale studerende har styrket mig som person, da jeg har fået mere indsigt i forskellige kulturer og overbevisninger. Det har hjulpet mig som historiefortæller til at lave fortællinger, der ikke kun taler til mit lokalsamfund, men også fortællinger, der kan få en global stemme og kan kommunikere med andre, siger Mohamed Mahdy.

Mohamed Mahdy er stolt af at kunne bruge fotojournalistik som et fortællende værktøj, der bringer historier fra hans lokalsamfund ud i resten af verden.

- At få historien ud er bare så gode nyheder og mere til for beboerne. De har brug for at blive hørt, og deres historier skal ud til den næste og nuværende generation.

Den 20. april 2023 blev det annonceret, at Mohamed Mahdy også vandt en af de blot fire globale priser til World Press Photo, hvor han fik hovedprisen i "Open Format".