
Visuelle fortællinger om grundforskning skal styrke videnskabsformidlingen
DMJX får millionbevilling fra Novo Nordisk Fonden til at nytænke formidlingen af naturvidenskab med tegninger og animation sammen med stærke partnere.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole står i spidsen for et nyt udviklingsprojekt, der skal nytænke formidlingen af naturvidenskab og grundforskning. Projektet går i luften fra årsskiftet og er muliggjort af en bevilling på 2.144.062 kroner fra Novo Nordisk Fonden.
I projektet skal DMJX - sammen med forskningscentret DANDRITE ved Aarhus Universitet, the Animation Workshop, VIA University College i Viborg og en lang række regionale medier og biblioteker samt yderligere tre universiteter - eksperimentere med at gøre journalistik om naturvidenskab tilgængelig for en bred målgruppe. Det sker gennem tegninger, tegneserier, grafikker og animationer.
- Grundforskningen er fuld af komplekse processer, der af de fleste bliver opfattet som svært tilgængelige eller kedelige. Men historierne er for vigtige til, at de kun skal formidles til og forstås af de udvalgte få. Især i en tid, der er præget af misinformation og fake news, siger Mette Stentoft.
Hun er lektor i journalistik på DMJX og leder projektet ’Visuelle grundforskningsfortællinger.
Skal øge engagement, viden og nysgerrighed
I projektet vil der blive arbejdet med fremstillinger af vigtig grundforskning på måder, som inviterer publikum ind i en fortælling med mennesker, følelser, nysgerrighed og stræben.
Vi ved, at de visuelle greb kan øge brugernes engagement, viden og nysgerrighed, hvis de bliver brugt rigtigt.
Mette Stentoft, lektor.
Det foregår i samarbejde med seks regionale medier - Nordjyske Medier, JydskeVestkysten, Fyns Amts Avis, Aarhus Stiftstidende, Midtjyllands Avis og Frederiksborg Amts Avis - samt 11 folkebiblioteker i hele landet, som skal sikre en bred formidling gennem udstillinger.
Derudover deltager naturvidenskabelige og sundhedsvidenskabelige fakulteter fra yderligere tre universiteter, nemlig Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.
- Fra udenlandsk forskning ved vi, at folk opfatter visuelt indhold som mindre farligt end tekst eller lyd om samme emne. Vi ved også, at de visuelle greb kan øge brugernes engagement, viden og nysgerrighed, hvis de bliver brugt rigtigt. Så det bliver rigtig interessant at se, hvad vi kan opnå, siger Mette Stentoft.
Underrepræsenteret og kompliceret stofområde
Nyhedsredaktør Brian Holst fra Midtjyllands Avis ser frem til at fortælle sine læsere de vigtige historier om grundforskning på nye måder via projektet.
- Det her giver os en unik mulighed for at præsentere et kompliceret og desværre underrepræsenteret stofområde for vores læsere på både vores digitale platforme og i den fysiske avis. Det skal nok blive rigtigt godt, siger han.
DMJX-rektor, Julie Sommerlund er stærkt begejstret for, at Novo Nordisk Fonden har honoreret ansøgningen om projektet.
- Det er utroligt glædeligt. Både fordi projektet er godt og virkelig vigtigt. Men også fordi, det er forankret i et usædvanligt stærkt konsortium med partnere, som ikke normalt arbejder sammen og slet ikke om at skabe visuelle grundforskningsfortællinger, siger hun.
Læs hele projektbeskrivelsen
Mod afslutningen af den toårige projektperiode, ultimo 2026, producerer holdet bag et white paper, så erfaringerne fra projektet kan komme endnu flere medier og uddannelsesinstitutioner til gavn.
Hvis du vil vide mere om projektet, dets målsætning og succeskriterier, kan du her læse den samlede projektbeskrivelse: Visuelle grundforskningsfortællinger.
Mette Stentoft er fotograferet af Jens Bangsbo.